La slujba de Bobotează de la Constanța au participat meircuri, 6 ianuarie, câteva sute de persoane. Slujba a avut loc în faţa Catedralei Arhiepiscopale din Constanţa. După slujbă, s-a plecat în procesiunea de Bobotează către Portul Tomis, IPS Teodosie spunându-le credincioşilor ca acolo să păstreze distanţa fizică, „să nu supărăm autorităţile”.
Procesiunea a fost deschisă de care trase de boi şi măgari, pe care se află butoaie cu apă, iar după încheierea slujbei aceste care vor merge pe principalele bulevarde din Constanţa pentru a împărţi credincioşilor apa sfinţită.
IPS Teodosie, la slujba de Bobotează: „Respectați distanța!“
La ieşirea din Catedrala Arhiepiscopală, IPS Teodosie le-a spus credincioşilor că,dacă în faţa lăcaşului de cult nu au păstrat distanţa, să o respecte în Portul Tomis „ca să nu supărăm autorităţile”.
Înainte procesiunii un cor a intonat „Deșteaptă-te române“.
IPS Teodosie s-a urcat ulterior într-o caleaşcă trasă de doi cai pentru a ajunge în Portul Tomis.
Jandarmeria Constanţa a anunţat că la slujba de Bobotează din Portul Tomis pot participa cel mult 3.000 de persoane cu respectarea măsurilor de distanţare, iar în cazul în care vor fi mai mulţi oameni care vor dori să fie prezenţi, accesul în zona respectivă va fi restricţionat. Arhiepiscopul Tomisului estima o prezenţă de 10.000 de persoane la ceremonia religioasă.
Slujbă în portul Tomis
Oamenii au plecat de la Arhiepiscopia Tomisului, după ce s-a terminat slujba de acolo, și au mers în portul Tomis, pentru a doua parte a ceremoniei religioase.
După slujbă, arhiepiscopul va arunca mai multe cruci în mare și, conform tradiției, cei mai curajoși vor înota să aducă înapoi la mal aceste cruci.
În București, Patriarhul Daniel oficiaza slujba de la Catedrala Patriarhala din Capitală. Conform tradiției, după slujbă, preoții vor împărți agheasmă.
Aici, jandarmii au desenat cercuri în care să stea credincioșii, pentru a asigura distanța. Sute de persoane participă la slujbă.
Restricții la Slujba de Bobotează: 3.000 de persoane
Jandarmii şi poliţiştii a asigurat măsurile de ordine publică pe durata procesiunii organizate de Arhiepiscopia Tomisului, de la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel spre Portul Tomis, unde a fost oficiată Slujba de sfinţire Aghiasmei Mari şi pe traseele din oraş pe unde au mers carele cu butoaie cu apă sfinţită.
Jandarmeria a precizat că în zona Portul Tomis pot participa, în condiţii de siguranţă, 3.000 de persoane.
„În zona Portului Tomis, s-a stabilit că pot participa în condiţii de siguranţă şi de respectare a măsurilor de distanţare în jur de 3.000 de persoane. În cazul în care se depăşeşte capacitatea locului de desfăşurare a evenimentului, accesul în zonă va fi restricţionat”, a anunţat Gruparea de Jandarmi Mobilă.
Culoare de acces pentru distribuirea sticlelor cu apă sfinţită, pentru a nu se produce aglomerări
De asemenea, Jandarmeria a precizat că pentru distribuirea sticlelor cu apă sfinţită vor fi făcute culoare de acces pentru a nu se produce aglomerări.
„Facem precizarea că în zona de distribuire a Agheasmei mari vor fi organizate culoare de acces, astfel încât să nu se producă aglomerări de persoane. Facem un apel la credincioşi să respecte indicaţiile forţelor de ordine, să nu forţeze accesul şi să ia în considerare timpi mai mari de aşteptare. Jandarmeria şi Poliţia fac apel la responsabilitate şi recomandă tuturor credincioşilor să manifeste calm şi înţelegere pentru a nu se produce aglomeraţie şi să respecte regulile de protecţie individuală: păstrarea distanţei fizice de 1,5 metri, purtarea corectă a măştii de protecţie şi dezinfectarea mâinilor”, a mai menţionat sursa citată.