Slovenia a declarat din nou „starea de epidemie” timp de 30 de zile începând de luni, 19 octombrie. Astfel, autorităţile regionale şi locale au posibilitatea să introducă rapid măsuri împotriva creșterii numărului de cazuri noi de infectări cu coronavirus.
Guvernul a luat decizia în cadrul unei reuniuni duminică seară, a anunţat agenţia de presă STA. Aceeaşi măsură a fost declarată la 12 martie şi a rămas în vigoare până pe 30 mai.
„Starea de epidemie“, în Slovenia: Deplasările în regiunile cele mai afectate sunt restricționate
Autorităţile nu au dispus măsuri suplimentare faţă de restricţiile în vigoare de vineri, când deplasările au fost restricţionate în regiunile cele mai afectate de epidemie şi şcolile au trecut la învăţământul online.
Slovenia, cu 2,08 milioane de locuitori, a raportat 726 şi 897 de noi infecţii sâmbătă şi duminică.
Slovenia a înăsprit deja regulile privind masca de față și a restricționat barurile și restaurantele, în timp ce majoritatea școlarilor și studenților au trecut la predare online.
În luna mai, Slovenia a fost prima țară europeană care a declarat sfârșitul epidemiei după valul de primăvară. Dar duminică, 18 octombrie, în Slovenia au fost raportate 537 de cazuri noi de COVID-19, cu 289 de spitalizări.
„Suntem obligați să luăm măsuri pentru a controla răspândirea virusului
Premierul Janez Jansa a declarat că sănătatea oamenilor este pe primul loc și a îndemnat cetățenii să acționeze responsabil.
„Slovena este încă printre țările UE cu cele mai puține cazuri de COVID-19, dar situația se înrăutățește periculos. Împreună cu restul Europei, suntem obligați să luăm măsuri pentru a controla răspândirea virusului, pentru a proteja sănătatea și viața. Avem în continuare o perioadă solicitantă a pandemiei, care necesită acțiuni eficiente din partea tuturor și, mai presus de toate, un nivel ridicat de responsabilitate și solidaritate”, a declarat Janez Jansa.
Italia impune noi restricții
Noi restricții vor fi impuse în Italia, a anunțat premierul italian, Giuseppe Conte, pentru a stopa recrudescenţa COVID-19, în special restricţii legate de barurile şi restaurantele şi extinderea muncii de la distanţă, notează AFP.
„Aceste măsuri vor trebui să ne permită să înfruntăm noul val de contaminări care loveşte sever Italia şi Europa. Nu putem pierde timp. Trebuie să punem în aplicare aceste măsuri pentru a evita un nou lockdown generalizat ce ar pune economia în pericol”, a declarat Giuseppe Conte.
Giovanni Toti a declarat că ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza, s-a întâlnit sâmbătă cu autoritățile locale pentru a discuta noi măsuri.
Toti a scris pe Facebook că guvernul va cere școlilor să alterneze lecțiile online și în clase și le va indica companiilor să folosească mai mult munca la distanță.
Guvernul italian va pune accentul pe limitarea la maximum a adunărilor şi promiscuitatea rezultată, propice transmiterii virusului, în spaţiul public sau în locuri private.
Orele s-ar putea desfășura exclusiv online în România
Monica Anisie, ministerul Educaţiei, a spus că propune desfăşurarea cursurilor în sistemul online în Bucureşti. Monica Anisie a explicat că decizia de a desfăşura în sistem online cursurile va veni astăzi, iar cel mai probabil de mâine, elevii nu vor mai fi prezenţi în mod fizic la clase.
„Am definitivat planul de măsuri cu privire la predarea online, care are în vedere și modalitatea în care fiecare unitate de învățământ a distribuit tabletele transmise de MEC. Am stabilit cu inspectorii școlari ca după ce se încheie Comitetul pentru Situații de Urgență să realizăm o videoconferință cu toți directorii unităților de învățământ din București.
În confirmitate cu rata incidenței care a depășit limita de 3 la mia de locuitori, Comitetul ar trebui să decidă această suspendare tempoară a cursurilor pentru 14 zile. Toate unităţile de învăţământ vor avea activităţile didactice faţă în faţă suspendate. Şi cele private. Dar această decizie este la Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat Monica Anisie.
Astăzi, cursurile se desfăşoară în scenariul 2, hibrid, pentru că în lipsa Hotărârii Comitetului Judeţean de Urgenţă se aplică scenariul 2.