Slovenia a decis prelungirea stării de urgență, numărul de noi cazuri de îmbolnăvire continuă să crească, iar restricțiile impuse par să nu fie suficiente. Foarte multe din tarile din Europa sunt tot mai afectate de pandemie.
Slovenia a decis extinderea stării de urgență până la data de 17 decembrie.
Slovenia a decis prelungirea stării de urgență
Capitala Sloveniei are o medie de 932 de cazuri noi la suta de mii de locuitori, la 14 zile. Persoanele infectate care ajung în spitale sunt tineri care nu prezintă alte boli și a căror situație se agravează rapid.
„Ieri am primit un pacient de 34 de ani care va avea probabil nevoie de ECMO (oxigenare extracorporală). Cei mai mulți dintre pacienți sunt sănătoși, nu aveau probleme de sănătate pre-existente. E drept că majoritatea sunt ușor supraponderali și unii aveau tensiunea puțin crescută, însă COVID i-a devastat.”, a declarat doctorul Vojka Gorjup.
Ungaria prelungește starea de urgență până în februarie 2021
Slovenia nu este singura tara din Europa care a ales sa prelungeasca starea de urgenta. Ungaria prelungește starea de urgență până în februarie 2021, iar Cehia a luat în calcul aceeași măsură până la Crăciun. Restricţiile din Ungaria includ interdicţia de circulaţie între orele 20:00 şi 05:00, precum și interdicţia privind adunările publice. Restricțiile în vigoare urmau să se încheie la data de 11 decembrie, dar au fost prelungite cu două luni suplimentare, iar termenul poate fi în continuare amânat.
În Ungaria au fost înregistrate miercuri, 4.200 de noi cazuri şi 99 de decese, cifre în ușoară scădere după recordurile din ultimele săptămâni.
Numărul de contaminări cu noul coronavirus este în creştere din septembrie, însă abia la începutul lui noiembrie guvernul lui Viktor Orban a decis să înăsprească restricţiile. În prezent, aproape 7.500 de bolnavi sunt spitalizaţi, dintre care 581 sunt conectaţi la ventilatoare.
Țări și zone cu risc epidemiologic ridicat
Cei care vin din aceste țări trebuie să intre în carantină. Lista întră în vigoare de la data de 13.11.2020.
Hotărârea CNSU nr. 54:
Art.3 – (1) Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 2.
(2) Excepțiile de la măsura carantinei prevăzute în Hotărârea CNSU nr. 36, cu modificările și completările ulterioare, nu se aplică persoanelor care sosesc din Danemarca.
Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic ridicat:
Andorra, Polinezia Franceză, Cehia, Luxemburg, Belgia, Elveția, Liechtenstein, Slovenia, Armenia, Franța, Muntenegru, Austria, Polonia, Georgia, Croația, Olanda, Italia, Bosnia și Herțegovina, San Marino, Macedonia de Nord, Guam, Spania, Portugalia, Slovacia, Iordania, Ungaria, Monaco, Bulgaria și Lituania, Danemarca.
Anexa 2 la HCNSU nr. 54
Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr. 54 din 12.11.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.