Pentru a limita răspândirea noului coronavirus, Slovacia prelungeşte lockdown-ul până în februarie. Astfel, până pe data de 7 februarie nu vor fi permise deplasările parsoanelor care nu prezintă un test negativ COVID-19. De asemena, autorităţile au reînceput testarea masivă cu teste antigen rapide.
Slovacia este una dintre ţările europene în care au fost semnalate şi cazuri de infectare cu nouă tulpina a virusului.
Slovacia prelungeşte lockdown-ul până în februarie
Până pe data de 7 februarie, Slovacia va fi în lockdown, pentru a limita răspândirea coronavirusului. Nu vor fi permise deplasările persoanelor care nu prezintă un test negativ pentru Covid-19 obţinut în cadrul campaniei de testare a populaţiei, relansata în aceeaşi zi, relatează agenţia EFE.
De altfel, va fi reluată testarea masivă cu teste antigen rapide. Toate persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 65 de ani trebuie să aibă un astfel de test făcut, până pe data de 26 ianuarie. Cei care au un certificat care atestă că s-au recuperat după infectarea cu SARS-CoV-2 , dar şi cei care au primit cele două doze de vaccin sunt exceptaţi de la această măsură. După data de 26 ianuarie, toţi cei care nu îndeplinesc aceste condiţii trebuie să se autoizoleze la domiciliu şi nu vor putea nici măcar să se deplaseze la serviciu.
Pentru depistarea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, au fost create 250 de unităţi mobile de efectuare a testelor antigen şi 100 de unităţi pentru testele moleculare PCR. 1.060 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost depistate în urma testelor PCR, iar 939 au fost descoperite prin testele antigen, doar în ultimele 24 de ore. Slovacia este una dintre ţările europene în care au fost semnalate şi cazuri de infectare cu nouă tulpina a virusului.
Lockdown prelungit şi în Germania
Statul german a hotărât prelungirea măsurii de lockdown cu restricţii. Acestea vor fi mult mai dure faţă de cele precedente, iar acestea vor avea valabilitate până la 31 ianuarie 2021.
Până la finalul acestei luni, unităţile de învăţământ, de asemenea şi majoritatea magazinelor nealimentare, barurile, restaurantele, instituţiile culturale, sportive şi de agrement vor rămâne închise, relatează dpa şi AFP.
”De asemenea, le cerem tuturor cetăţenilor să limiteze contactele la minimum” pentru a combate pandemia, a declarat cancelarul, în cadrul unei conferinţe de presă.
Ce restricţii dure se impun
O altă serie de restricţii presupun că întâlnirile private cu alte persoane sunt permise numai dacă sunt făcute în afară propriei locuinţe, comparativ cu cinci persoane din alte gospodarii, cum era prevăzut până în aceste momente. Restricţiile de călătorie pe o rază de maximum 15 kilometri de la propria locuinţă vor fi puse în aplicare în districtele în care incidenta virală depăşeşte cele 200 de noi cazuri de infecţii la 100.000 de locuitori.
În momentul de faţă, aceasta vizează circa 10 milioane de oameni, în special în estul ţării, Saxonia, Turingia, dar şi în Bavaria, afectate semnificativ de al doilea val al pandemiei cu noul coronavirus.
„Ne aflăm astăzi în situaţii limită în unele spitale, ceea ce ne-a determinat încă o dată să adoptăm aceste decizii”, a explicat cancelarul Angela Merkel. Ea a argumentat, de asemenea, aceste noi măsuri prin creşterea cazurilor de infectare cu nouă tulpina a coronavirusului identificată în Marea Britanie, posibil mai contagioasă.
”Măsurile pe care le-am decis sunt drastice, sunt mai dure”, a admis cancelarul german, vorbind despre o ”cursă contracronometru”.
”Ştim că, prin vaccinurile disponibile acum, există o perspectivă pentru normalizarea vieţii noastre de zi cu zi”, a spus de asemenea cancelarul german.