Dacă îți place să mănânci preparate tradiționale din porc, atunci cu siguranță ar trebui să știi cum să păstrezi slănina la borcan pentru mai mult timp. Aceasta rezistă mai mult timp dacă este păstrată în mod corect.
Slănina e nelipsită de pe mesele românilor, mai ales iarna. E gustoasă, merge bine cu ceapă roșie, pâine proaspătă și o țuiculiță fiartă, aceasta fiind și foarte ușor de pregătit. Dacă vrei să o păstrezi mai mult timp, cea mai bună soluție este să o conservi în saramură. E o metodă simplă, pe care o poți face fără prea mult efort, cu ingrediente pe care le ai deja în casă.
Slănină de porc la borcan
Înainte de toate, ar trebui să știi că pentru a putea păstra slănina, aceasta trebuie să fie sărată. Pentru asta, este recomandat să folosești sare neiodată. Va trebui să presari sare pe toată suprafața, iar apoi să o împachetezi într-o hârtie de copt. Dacă o vei pune într-o pungă de plastic slănina va prinde mucegai și nu vei dori asta.
Dacă vrei să păstrezi slănina pentru mai mult timp, spre exemplu câteva luni de zile, cea mi bună metodă este să o pui la congelator. Slănina poate fi sărată sau proaspătă ori afumată, așa că o poți pune fără problemă într-o pungă de plastic, iar apoi la congelator.
Atunci când pui slănina la congelator, este indicat să scoți tot aerul din pungă și să o închizi ermetic. Când o să vrei să o consumi, o poți tăia chiar și dacă este înghețată, pentru că se va dezgheța imediat și poate fi consumată fără probleme.
Slănina mai poate fi conservată și în saramură, așa că dacă vrei să încerci o altă metodă aceasta poate fi o alternativă. O să ai nevoie de 100 gr de sare pentru fiecare kilogram de slăninuță, dar și de 2-3 căței de usturoi, câteva boabe de ienibahar, câteva boabe de piper negru și o foaie de dafin pentru fiecare borcan.
Pașii necesari de preparare pentru o rețetă perfectă
Slănina se taie astfel încât să încapă în borcan, se adaugă usturoiul, dafinul, piperul și ienibaharul, iar la final se toarnă saramura fierbinte. Nu uita să acoperi borcanul cu capace sterilizate. Următorul pas va fi să pui borcanul sau borcanele într-o cratiță cu apă caldă. Borcanele trebuie să fie acoperite în proporție de ¾ cu apă, iar din momentul în care apa a dat în clocot se vor ține la foc mic timp de 2 ore.
După ce au trecut cele 2 ore, borcanele se scot din apă și se închid ermetic, iar apoi se întorc cu capacul în jos și se lasă la răcit. Atunci când au ajuns la temperatura camerei, se pot pune la frigider. Trebuie să știi și că slănina se ține la sare timp de 7-10 zile.
Dacă o să o ții mai mult, riști ca aceasta să devină prea sărată sau să se deshidrateze prea mult, adică să se usuce. În toată această perioadă, slănina o să își ia câtă sare îi trebuie, așadar nu risca să o ții prea mult pentru că nu va mai fi atât de bună atunci când o să o consumi.
Ideal, ar fi să folosești 100 grame de sare la o bucată de slănină de 1 kg. Încearcă să nu depășești această cantitate atunci când prepari slănina la borcan de casă.