Prima pagină » Actualitate » Situații stranii în anchetele epidemiologice făcute de către Direcția de Sănătate Publică din Iași! Angajații instituției, nevoiți să negocieze cu pacienții cu COVID-19 pentru a-i convinge să meargă la spital: „Problema e că mulți mint”
Situații stranii în anchetele epidemiologice făcute de către Direcția de Sănătate Publică din Iași! Angajații instituției, nevoiți să negocieze cu pacienții cu COVID-19 pentru a-i convinge să meargă la spital:

Situații stranii în anchetele epidemiologice făcute de către Direcția de Sănătate Publică din Iași! Angajații instituției, nevoiți să negocieze cu pacienții cu COVID-19 pentru a-i convinge să meargă la spital: „Problema e că mulți mint”

17 aug. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Situații stranii în anchetele epidemiologice făcute de Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Iași. Angajații instituției sunt nevoiți să negocieze cu pacienții cu COVID-19 pentru a-i convinge să meargă la spital. Mulți fac testul PCR la clinicile private din Iași și, cu testul pozitiv, refuză să meargă la spital. Mai mult decât atât, aceștia mint autoritățile cu privire la contacții direcți

Anchetele epidemiologice făcute de către reprezentanții DSP din Iași devin din ce în ce mai dificile. De la începutul pandemiei de COVID-19, la Iași s-au efectuat peste 1.800 de anchete epidemiologice. Puțini știu care sunt „dedesubturile” acestor investigații și cu ce situații se confruntă angajații. Sunt ieșeni care își fac testul PCR la clinicile private din Iași, iar mai apoi, deși au rezultatul pozitiv, așteaptă să fie sunați pentru a merge la spital. Angajații DSP sunt nevoiți să poarte discuții lungi de lămurire pentru a-i convinge să meargă la spital să vadă în ce stadiu se află boala. Mai mult decât atât, contacții direcți ai pacienților cu COVID-19 se revoltă când sunt sunați de către DSP și neagă că au intrat în contact cu acești pacienți. Ore lungi, resurse umane și financiare epuizate pentru situații fără sfârșit.

Zeci de ieșeni cu testul PCR pozitiv efectuat la clinicile private din Iași nu anunță autoritățile că s-au infectat cu coronavirus

Anchetele epidemiologice efectuate de către angajații DSP Iași devin din ce în ce mai dificile. De când s-a deschis posibilitatea de a efectua testul PCR la clinicile private, sute de ieșeni au cerut testarea. După ce primesc rezultatul testului, aceștia nu anunță autoritățile că au un test pozitiv. Rămân în comunitate și își asumă riscul de a-i infecta pe cei din jur.

„Câți pacienți pozitivi sunt, atâtea anchete epidemiologice desfășurăm. Ne confruntăm cu situații diverse. Uneori, clinicile private întârzie să anunțe pozitivarea unui pacient și ne trezim că ne sună acesta să ne înștiințeze și să ne ceară sfatul. Alteori, pacientul primește de la clinica privată rezultatul pozitiv și nu ia nicio măsură. Rămâne la domiciliu. Noi îi contactăm, le explicăm care este procedura și că trebuie să se prezinte la o unitate medicală pentru internare și efectuarea CT pulmonar. De multe ori, angajații se izbesc de un refuz și urmează o muncă lungă de lămurire”, spun reprezentanții DSP Iași.

Mulți ieșeni cu COVID-19 ascund autorităților identitatea persoanelor cu care au intrat în contact direct

După ce angajații DSP discută cu pacientul diagnosticat cu COVID-19 și-l conving să meargă la spital, urmează o a doua etapă, cea în care se stabilesc contacții direcți. Aici este cea mai dificilă parte din ancheta epidemiologică. Reprezentanții DSP solicită pacientului numele contacților și numărul de telefon și ulterior îi contactează.

„Am avut situații în care contacții numiți de pacienți au negat faptul că au intrat în contact cu cel pozitivat. Mulți ne-au spus că nu au cum să stea în autoizolare la domiciliu și că nu recunosc nimic. În momentul următor, pacientul depistat cu COVID-19, probabil la presiunile contacților, ne contactează din nou și ne spune că s-au răzgândit și încearcă să schimbe lista contacților. Problema este că mulți mint și nu înțeleg pericolele la care se supun. După ce analizăm întreaga situație, situația contacților, emitem o decizie. Decizia este luată în funcție de simptomatologia contacților. Dacă au simptome specifice, se recomandă testarea, dacă nu, autoizolarea la domiciliu. Ulterior le-o comunicăm, urmărim dacă o respectă și închidem ancheta”, mai spun reprezentanții DSP Iași.

Reprezentanții DSP Iași: „Încercăm să le explicăm faptul că, spre binele lor și al celor apropiați lor, trebuie să fie văzuți de un medic specialist”

Ore lungi petrecute la telefon, resurse umane și financiare epuizate pe situații fără sfârșit. Reprezentanții DSP spun că nu recurg la metode prin care pacienții sau suspecții s-ar simți forțați să meargă la spital. Și pentru că nu-i pot obliga prin lege să meargă la o unitate medicală, singura soluție rămâne să apeleze la conștiința lor. De multe ori, se luptă cu morile de vânt. În ultimele trei săptămâni, așa cum spun angajații DSP Iași, solicitările pentru efectuarea testelor PCR în mediul privat au explodat. Din acest motiv, cârma se ține din ce în ce mai greu. Reprezentanții instituției recomandă ieșenilor să facă cunoscut autorităților rezultatul PCR pozitiv.

„În comunicarea cu pacienții diagnosticați și cu contacții, nu recurgem la o abordare de forță. Încercăm să le explicăm faptul că, spre binele lor și al celor apropiați lor, trebuie să fie văzuți de un medic specialist. Unii sunt complianți și se prezintă imediat la medic, la alții trebuie să insistăm. Omul când primește vestea că este infectat cu COVID-19, răspunde instinctiv, se protejează, refuză inițial”, adaugă reprezentanții DSP Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *