Prima pagină » Razboi în Ucraina » Situaţie tensionată la centrala de la Cernobîl. Ce s-a întâmplat cu personalul ucrainean capturat de armata rusă

Situaţie tensionată la centrala de la Cernobîl. Ce s-a întâmplat cu personalul ucrainean capturat de armata rusă

03 mart. 2022, 10:00,
în Razboi în Ucraina

Oficialii principalei agenţii de reglementare nucleară a Ucrainei au declarat că personalul ucrainean care întreţine centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl este înfometat, epuizat şi prezintă un risc crescut de a face erori sub controlul ocupanţilor militari ruşi.

În interiorul unității sunt capturate aproximativ 300 de persoane.

centrala nucleara de la Cernobîl

Aflată la doar 16 kilometri de graniţa cu Belarus, centrala a fost unul dintre primele locuri care au căzut în mâinile forţelor ruse

Personalul ucrainean de la centrala de la Cernobîl, risc crescut de a comite erori

Personalul ucrainean de la Cernobîl care întreţine centrala nucleară dezafectată suferă de foame, frig, epuizare şi prezintă un risc crescut de a comite erori sub controlul ocupanţilor militari ruşi. Soldaţii care îi păzesc sunt, de asemenea, lipsiţi de provizii şi caută hrană în satele din preajmă.

Aflată la doar 16 kilometri de graniţa cu Belarus, centrala a fost unul dintre primele locuri care au căzut în mâinile forţelor ruse, când au invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. Forţele de securitate ale centralei nucleare formate din 150 de soldaţi ai gărzii naţionale ucrainene au fost dezarmate rapid de invadatori. Din fericire, nu au fost raportate decese.

În interiorul complexului sunt blocaţi aproximativ 300 de ucraineni capturaţi. Dintre aceştia fac parte 95 de lucrători care se aflau în schimbul de noapte la momentul sosirii ruşilor, personalul medical al Spitalului Orăşenesc Slavutych din apropiere, pompieri şi patru vizitatori.

Autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina a declarat că personalul operaţional este epuizat din punct de vedere fizic şi moral, fapt ce poate periclita situaţia.

„Acesta poate efectua doar un număr limitat de manevre prioritare pentru menţinerea securităţii şi monitorizării. În ciuda nivelului ridicat de profesionalism, pe fondul oboselii accentuate şi a lipsei alimentelor se pot produce erori de gestiune a sistemelor”, au declarat aceştia.

centrala nucleara de la Cernobîl

În interiorul unității sunt capturate aproximativ 300 de persoane

Conducerea centralei de la Cernobîl, declarație publică asupra situației

În schimb, într-o declaraţie publică, conducerea centralei de la Cernobîl a prezentat o imagine mai liniştitoare a situatiei, prin care a afirmat că alimentele nu lipsesc şi că toată lumea este sănătoasă.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, a făcut primele declaraţiei asupra situaţiei din cadrul centralei.

„Este de cea mai mare importanţă ca personalul care lucrează la Întreprinderea Specializată Centrală Nucleară Cernobîl să îşi poată face treaba în siguranţă şi eficient şi că bunăstarea personală să fie garantată de cei care au preluat controlul”, a precizat acesta.

centrala nucleara de la Cernobîl la apus

Conducerea centralei de la Cernobîl a prezentat o imagine mai liniştitoare a situatiei, prin care a afirmat că alimentele nu lipsesc şi că toată lumea este sănătoasă

Cernobîl, cucerită de ruși încă din prima zi de război

După ce președintele rus, Vladimir Putin a anunțat pe 24 februarie desfășurarea unei acțiuni militare speciale în Ucraina, centrala nucleară de la Cernobîl a fost cucerită de ruși încă din prima zi.

„După o bătălie dură am pierdut controlul asupra zonei Cernobîl. Situația fostei centrale nucleare Cernobîl, a sarcofagului și a zonelor de depozitare a deșeurilor este necunoscută” , a transmis consilierul prezidențial ucrainean Mykhaylo Podolyak.

Acesta a mai precizat că este imposibil să credem că centrala nucleară de la Cernobîl va fi în siguranță, în condițiile în care Rusia a atacat Ucraina fără un motiv concret.

Într-o altă ordine de idei, având în vedere situația tensionată din prezent, în care personalul ucrainean ce întreţine centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl este epuizat şi prezintă un risc crescut de a face erori sub controlul ocupanţilor militari ruşi, să sperăm că va fi evitat fenomenul de care vorbeau cu puțin timp în urmă cercetătorii, ce observaseră faptul că unul dintre reactoare a început să aibă fisiune nucleară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`