Prima pagină » International » Situaţie tensionată în Australia. Tentativă de asasinat a fostului preşedinte

Situaţie tensionată în Australia. Tentativă de asasinat a fostului preşedinte

02 sept. 2022, 09:48,
BZI.ro, în International

Presa internaţională a relatat o situaţie tensionată în Australia. A fost înregistrată o tentativă de asasinat asupra unui fost preşedinte.

Incidentul nefericit a avut loc asupra vicepreședintelui Argentinei, Cristina Fernández de Kirchner, în Buenos Aires.

Tentativă de asasinat în Australia asupra unui fost preşedinte

Vicepreşedintele argentinian Cristina Kirchner a fost protagonista unui incident îngrijorător. Aceasta se afla la Buenos Aires când a avut loc tentativa de asasinat asupra sa. Din fericire, oficialul nu a fost rănit, iar atacatorul a fost reţinut, potivi The Guardian.

Important de precizat este faptul că incidentul a avut loc la întâlnirea lui Kirchner cu susținătorii, în apropierea casei ei. Momentul tentativei de asasinat a fost imortalizat şi arată că bărbatul a îndreptat pistolul spre fața vicepreședintelui, dar nu a tras. Conform rapoartelor din presa locală citate de The Guardian, arma ar fi putut să se descarce. Făptașul este un brazilian în vârstă de 35 de ani, care a fost arestat pe loc.

„Bărbatul care a fost identificat de cei care se aflau în apropiere și care avea o armă a fost reținut de ofițerii de securitate. L-au luat deoparte, au găsit arma, iar acum trebuie investigată”, a declarat ministrul Securității, Anibal Fernandez, unui post local de știri.

Vă aducem aminte că o situație similară a avut loc în Japonia, unde fostul premier Shinzo Abe a fost împușcat în timpul unui discurs.

Atacatorul a apăsat pe trăgaci, dar arma nu a funcţionat

Ministrul Securităţii din Argentina a precizat faptul că atacatorul a fost reţinut, iar armă i-a fost confiscată. Anibal Fernandez susţine că pistolul avea cinci gloanţe „și nu a tras chiar dacă trăgaciul a fost apăsat”. De asemenea, el a declarat vineri, 2 septembrie 2022, sărbătoare națională pentru a oferi oamenilor timp să „se exprime în apărarea vieții, a democrației și în solidaritate cu vicepreședintele nostru”.

Mai mult decât atât, Fernandez a precizat că în momentul de faţă va fi mult mai atent la detalii până când ancheta va primi date mai exacte. Sondajele arată că Anibal Fernández, Kirchner și candidatul la președinție Alberto Fernández ar putea câștiga cu până la 19 puncte procentuale.

Vă aducem aminte că momentul atacului a fost suprins de camera unei televiziuni aflate la fața locului. Imaginile îl arată pe bărbat împingând mai mulţi susținători, ridicând pistolul la fața lui Fernández de Kirchner și aparent încercând o împușcătură, dar pare să fie o eroare. Unele rapoarte afirma că bărbatul a îndreptat arma spre Fernández şi Kirchner, dar nu a tras. Fostul președinte, principala figură politică a Argentinei, poate fi văzută reacționând, acoperindu-și fața și cocoșându-se. Din fericire, aceasta nu a pățit nimic.

În aceeași ordine de idei, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost ținta mai multor tentative de asasinat.

Situație de-a dreptul tensionată în Argentina

În prezent, nivelul violenței verbale a crescut în mod alarmant în rândul politicienilor de opoziție din Argentina în acest an, centrat în principal pe acuzațiile de corupție depuse împotriva lui Fernández de Kirchner în instanță. Mai mulţi politicieni de extremă din opoziție au cerut reintroducerea pedepsei cu moartea pentru vicepreședinte.

După evenimentul îngrijorător, o declarație a partidului Frenţe de Todos a lui Fernández de Kirchner a spus: „Incitarea la ură emanată din diferite sfere ale puterii politice, mass-media și judiciare împotriva fostului președinte, a dus doar la un climat de violență extremă”.

Ministrul economiei, Sergio Massa, a numit incidentul o „tentativă de asasinat”.

„Când ura și violența prevalează asupra dezbaterii, societățile sunt distruse și apar situații ca acestea: tentativă de asasinat”, a spus el pe Twitter.

Fostul președinte Mauricio Macri a cerut o anchetă imediată asupra acestui atac „extrem de grav”, „care, din fericire, nu i-a adus niciun prejudiciu vicepreședintelui”.

„Au vrut să-o omoare pe Kirchner. Acesta este cel mai grav act de violență politică de la revenirea democrației”, a scris pe Twitter ministrul de Externe al Argentinei, Santiago Cafiero.

Astfel, tentativa de asasinat a fostului președinte al Argentinei a creat un mare scandal.

Comentarii
  • Sunteți așa de prostalăi și idioți încît habar nu aveți să faceți diferența între Austraria și Argentina , cam unde este în Australia orașul Buenos Aires , care este diferența între fost președinte și vicepreședinte , de cînd limba oficială în Australa este spaniolă…..

  • Cine semnează articolul?
    Bun gazetar!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *