Un ieșean s-a cazat la un spital din Iași, după ce a fost dat afară din casă de propria soție. Acesta, nevând o altă soluție, și-a inventat o boală și s-a dus la spital. Când medicii au descoperit că era o minciună, i-au explicat că trebuie să plece. Reacția lui i-a lăsat pe toți cu gura căscată.
De-a râsu’ plânsu’. Ieșenii alungați din casă de neveste se cazează la un spital din Iași. Personalul medical nu mai știe cum să managerieze aceste situații. Conducerea spitalului susține că situația se agravează de la an la an și că din ce în ce mai mulți ieșeni caută motive diverse pentru a beneficia de serviciile unității medicale. În acest weekend, asistenții sociali ai spitalului au căutat zeci de soluții pentru a le găsi o altă cazare celor alungați de acasă, însă fără răspuns. Acestea nu sunt singurele situații cu care se confruntă personalul medical și asistenții sociali ai Spitalului „Sf. Spiridon”.
Au crezut că e hotel
Ceea ce se întâmplă în acest an este un fenomen straniu, așa cum susține conducerea spitalului. Deși temperaturile nu au fost exagerat de scăzute, numărul de cazuri sociale a crescut considerabil. Motivele pe care le înșiruie cei care caută doar un adăpost și nu prezintă probleme medicale sunt câteodată ridicole.
„Avem bărbați care sunt dați afară de femei și spun medicilor că de fapt suferă de anumite afecțiuni. După ce medicii își termină investigațiile și reiese faptul că nu sunt bolnavi, aceștia sunt înștiințați că trebuie să plece acasă. De multe ori ne luptăm cu morile de vânt și urmează o discuție interminabilă în care aceștia încearcă să ne convingă că sunt bolnavi sau, alteori, că nu au o locuință”, spune ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon”.
„Motivele sunt diverse și, de multe ori, nefondate”
Sunt însă și cazuri cu adevărat înduioșătoare în soluționarea cărora se angajează asistenții sociali. Vorbim despre bătrâni bolnavi abandonați de copii, despre pacienți care suferă de afecțiuni grave și care nu se pot îngriji singuri. Creșterea numărului de cazuri sociale într-o perioadă în care temperaturile nu au fost scăzute rămâne o enigmă pentru medicii ieșeni.
„Este curios faptul că numărul pacienților care prezintă, pe lângă probleme medicale, și probleme sociale este în creștere. Spun asta deoarece, uimitor pentru această perioadă, temperaturile nu au fost foarte scăzute. În anii precedenți obișnuiam să avem iarna oameni fără adăpost prezenți în UPU, cu afecțiuni cauzate de frig. Anul acesta, însă, motivele sunt diverse și, de multe ori, nefondate”, adaugă managerul spitalului.
Ținut din milă, indignat că a întârziat prânzul
Patru luni a stat un bărbat internat în Spitalul „Sf. Spiridon”. Chiar dacă din indulgența personalului medical și al managerului a stat o vreme îndelungată doar pentru că nu avea adăpost, bărbatul ridica pretenții extraordinare. Acesta cerea explicații personalului medical dacă prânzul întârzia să apară și intra frecvent în conflict cu alți pacienți.
„Am avut un pacient pe care l-am ținut în spital timp de patru luni. Acesta nu mai prezenta probleme medicale, dar din cauză că nu avea un domiciliu, iar personalul medical s-a înduioșat de povestea lui, am decis să-l ajutăm. Acesta certa personalul medical dacă prânzul întârzia și intra adesea în conflict cu alți pacienți”, spune ec. Ioan Bârliba
Weekend de groază la UPU „Sf. Spiridon”!
Printre zecile de cazuri medicale de care trebuie să se ocupe personalul medical de la Unitatea de Primiri Urgențe aceasta este nevoit să caute cazare pentru cei care au confundat spitalul cu hotelul. Bărbații alungați de femei din casă își inventează dureri și afecțiuni pentru a se caza o perioadă într-un loc călduros. Pe lângă aceste situații ridicole sunt însă și cazuri reale, care ascund povești triste.
„La Unitatea de Primiri Urgențe au fost transportați trei pacienți care prezentau și cazuri sociale. În urma unui apel la 112 a fost adus de urgență la spital un bărbat cu hipotermie severă. În urma tratamentului, a fost transferat la Spitalul Hârlău, fiind locuitor al comunei Pârcovaci. Din adăpostul C.A. Rosetti a fost trimis înapoi la UPU un bărbat în vârstă de 50 de ani, cu escare și gangrenă la degetele membrului inferior. Personalul adăpostului susține că nu poate îngriji pacientul. Rămâne o problemă unde trimitem din UPU cazurile sociale ale pacienților care trebuie îngrijiți”, a specificat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU Smurd Iași.