Prima pagină » Local » Situație nemaiîntâlnită la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”: Un bărbat, care și-a donat unul dintre rinichi fiului său, a trecut acum printr-un transplant renal

Situație nemaiîntâlnită la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”: Un bărbat, care și-a donat unul dintre rinichi fiului său, a trecut acum printr-un transplant renal

05 mai 2022, 16:05,
în Local

Săptămâna aceasta, echipa medicală de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași s-a confruntat cu o situație nemaiîntâlnită, a realizat alte două transplanturi de rinichi. Astfel, numărul de transplanturi renale, realizate de la începutul anului 2022, a ajuns la 24.  Rinichii au fost prelevați de la un pacient aflat în moarte cerebrală și au ajuns la doi bărbați, de 66 de ani, respectiv 58 de ani.

În cursul acestei săptămâni, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, s-au prelevat, de la un donator în vârstă de 41 de ani, aflat în moarte cerebrală, ficatul, rinichii și cordul. Din lipsă de primitori în Iași, ficatul a fost trimis la București, cordul a fost prelevat de o echipă din Germania, iar transplanturile renale s-au efectuat în cadrul Compartimentului de Transplant de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

Situație nemaiîntâlnită la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”: Doi pacienți au primit o nouă șansă la viață în urma unui dublu transplant renal

Săptămână aceasta, în cadrul Compartimentului de Transplant de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, s-au realizat alte două transplanturi de rinichi. Intervențiile chirurgicale au fost posibile în urma prelevării de organe, care a avut loc la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași. Primitorii au fost doi bărbați, din Roman, județul Neamț, și Botoșani. Medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași au avut de-a face cu o situație nemaiîntâlnită, deoarece bărbatul în vârstă de 66 de ani, din Roman, a donat, în urmă cu zece ani, unul dintre rinichi fiului său, iar acum el a necesitat transplantarea unui organ sănătos.

„Nu a mai fost un caz similar până acum, este o situație pe care am întâlnit-o doar în literatura de specialitate. Și-a ajutat fiul să treacă peste un episod de insuficiență renală, iar acum a ajuns și el în pragul ședințelor de dializă. Urma să le înceapă chiar de săptămâna viitoare. Pentru el este o șansă pe care a primit-o după ce el la rândul lui a dat o șansă copilului său”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

De la începutul anului 2022, echipa medicală de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” a realizat 24 de transplanturi renale

Cel de-al doilea rinichi a ajuns la un bărbat în vârstă de 58 de ani, din Botoșani, care făcea dializă din anul 2021. Operații s-au desfășurat în cursul zilei de miercuri, 4 mai 2022, fiind un real succes. În prezent, pacienții sunt supravegheați în Compartimentul de Transplant a unității medicale.

„Mulțumim familiei donatorului care, prin acest gest, a reușit să dea această șansă pacienților și să le schimbe complet viața. Aș vrea să mulțumim și colegilor de la Spitalul de Neurochirurgie care au grijă de pacienții aflați în moarte cerebrală și care depun un efort susținut în ultimele săptămâni pentru a identifica donatorii și a facilita ca aceste intervenții să se realizeze în cele mai bune condiții medicale. Este o muncă foarte mare și din partea lor și le mulțumim”, a completat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

În total, de la începutul anului, echipa medicală de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” a realizat 24 de transplanturi renale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`