Prima pagină » Local » Situație nemaiîntâlnită la Iași! Mai multe persoane infectate cu HIV au ajuns cu forme grave la spital din cauza temerii de a se prezenta la medic. „Avem 12 persoane în îngrijirea noastră”
Situație nemaiîntâlnită la Iași! Mai multe persoane infectate cu HIV au ajuns cu forme grave la spital din cauza temerii de a se prezenta la medic.

Situație nemaiîntâlnită la Iași! Mai multe persoane infectate cu HIV au ajuns cu forme grave la spital din cauza temerii de a se prezenta la medic. „Avem 12 persoane în îngrijirea noastră”

29 sept. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Tot mai multe persoane infectate cu HIV au ajuns cu forme medii și severe pe mâinile medicilor, după ce au refuzat să vină la spital din cauza temerilor. Acestora le-a fost teamă de sistemul medical, mai ales în perioada pandemiei. La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sunt internați 12 pacienți

Medicii ieșeni au observat în ultima perioadă o creștere a numărului de persoane infectate cu HIV/SIDA. Aceștia ajung la spital cu forme medii și severe a infecției, deoarece au refuzat să se prezinte la medic, mai ales în perioada pandemiei. În momentul de față, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași sunt internați 12 pacienți.

„S-a observat în ultima perioadă, conform statisticilor, o creștere a numărului de îmbolnăviri de HIV/SIDA. Această creștere se datorează mai multor cauze, iar una dintre cauze este temerea de a se prezenta la medic. În momentul de față avem 12 persoane în îngrijirea noastră, pe sectorul HIV/SIDA. Există o dinamică și la nivelul sectorului, pentru că sunt chemați periodic pacienții la reevaluări. Ei au nevoie din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere a evaluării clinice și paraclinice, și din punct de vedere a eficienței tratamentului. Există mai multe scheme de tratament în tratarea HIV/SIDA, este individualizat pe fiecare pacient în parte”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, Iași.

Medic: „Dacă sunt diagnosticați din timp, au o speranță de viață mult mai mare”

Specialiștii îi încurajează pe pacienți că pot avea o viață normală, dacă sunt diagnosticați la timp și urmează tratamentul prescris de medic. Speranța de viață a acestor pacienți HIV/SIDA este mult mai mare, comparativ cu speranța de viață care era preconizată acum câțiva ani. Există nenumărate exemple de persoane infectate, care duc o viață normală.

„În momentul de față, virusul HIV, care determină boala SIDA, beneficiază de tratament. Pacienții, dacă sunt diagnosticați din timp, au o speranță de viață mult mai mare, comparativ cu speranța de viață care era preconizată acum câțiva ani. Sunt multe exemple de pacienți care au urmat tratamentul și au avut o viață normală, sunt și familii infectate, care au făcut copii și totul a fost bine”, a adăugat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, Iași.

La Iași a fost diagnosticat cu coronavirus un pacient cu HIV/SIDA

Amintim că, în urmă cu un an, la Iași a fost un caz unic în țară. A fost înregistrată prima îmbolnăvire cu virusul COVID-19 a unui pacient diagnosticat deja cu HIV. Medicii au fost nevoiți să folosească același tratament de la pacienții COVID-19. Acesta lua tratament împotriva coronavirus si tot s-a îmbolnăvit. Pe data de 17 aprilie 2020 a fost diagnosticat cu coronavirus, la Iași, un pacient cu HIV/SIDA. Medicii s-au chinuit să caute o soluție pentru a-l vindeca, întrucât în ambele situații se administrează exact același tratament, și anume Kaletra.

Ce este infecția cu HIV/SIDA

SIDA (sindromul imunodeficienței umane dobândite) este o afecțiune provocată de virusul imunodeficienței umane, HIV, care atacă și distruge progresiv sistemul imunitar al organismului. Boala se manifestă prin infecții grave care determină pierderea accentuată în greutate, afecțiuni ale creierului și ale sistemului nervos central. Pentru a se reproduce, HIV trebuie să pătrundă într-o celulă a sistemului imunitar. Virusul pătrunde în organism prin contact sexual, prin contaminare cu sânge infectat sau de la mamă infectată la făt, în timpul sarcinii, al nașterii și al alăptării. HIV poate fi prezent în lichidele biologice, ca sânge, spermă, secreții vaginale și laptele matern. O persoană seropozitivă la HIV (al cărei sânge conține anticorpi specifici îndreptați împotriva virusului HIV, ceea ce dovedește infectarea sa cu acest virus) nu prezintă în mod obligatoriu semnele bolii. Ea este totuși purtătoare de virus și deci susceptibilă să îl transmită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`