Prima pagină » Titlurile zilei » Situație inimaginabilă la Centrul de Transfuzii Sanguine Iași! O ieșeancă ce donează sânge regulat, de șapte ani, susține că a fost agresată de asistenta medicală: „Nu avem nevoie de sângele dumneavoastră pentru că avem rebut”

Situație inimaginabilă la Centrul de Transfuzii Sanguine Iași! O ieșeancă ce donează sânge regulat, de șapte ani, susține că a fost agresată de asistenta medicală: „Nu avem nevoie de sângele dumneavoastră pentru că avem rebut”

27 iun. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Titlurile zilei

Raluca Nica a trecut vineri, 21 iunie 2024, printr-o situație inimaginabilă. Totul s-a petrecut la Centrul de Transfuzii Sanguine Iași, unde ieșeanca a mers pentru a dona sânge. Deși donează de șapte ani, Raluca Nica a precizat că de această dată s-a izbit de refuzul angajatei de la registratură, care i-a spus tranșant că nu este nevoie de sânge.

Această femeie a trebuit să facă o adevărată tărășenie pentru a fi lăsată să doneze sânge

Raluca Nica a povestit întreaga întâmplare de la Centrul de Transfuzii Sanguine Iași într-un comentariu postat chiar pe pagina instituției. Ieșeanca a sperat că astfel va atrage atenția, iar alți donatori nu se vor mai confrunta cu asemenea situații.

„În speranța că această postare va schimba ceva din ceea ce se petrece în Centrul de Transfuzie Sanguină Iași, permiteți-mi să vă relatez experiența mea de vineri, 21. 06.2024, când am întâmpinat toată ostilitatea inimaginabilă pentru gestul nobil, lipsit de interesul pecuniar sau a utilizării zilei libere, de a dona. Sunt donator fidelizat. Donez, regulat, din anul 2017. Vineri, în jurul orei 10, am intrat în centru. Pe tonul răstit obișnuit al persoanei de la registratură, am fost informată «să nu stau la rând, că nu donez pentru că e cu programare» pe o anume platformă (erau persoane care aveau programare pe altă platforma și erau trimiși acasă). Precizez ca această «găselniță» nu are temei legal (pe acea platforma nu sunt locuri pentru următoarele luni, iar unii dintre cei înscriși nu se prezintă, dar este folosită discreționar de persoana de la registratura). Cu o zi înainte, joi, 20 iunie, soțul meu, de asemenea donator fidelizat, a fost, alături de doar alte 5 persoane, prezent la donare, fără programare anterioară.  Am rămas, totuși, la rând, însă persoana de la registratură mi-a transmis, ferm, că nu donez, chiar dacă sunt donator fidelizat si aveam o pauză de 6 luni de la ultima donare. Informând-o că schimbarea regulilor în timpul jocului nu este o decizie pe care eu o asimilez necondiționat, persoana de la registratură îmi comunică, în gura mare: «nu avem nevoie de sângele dumneavoastră, pentru că avem rebut pe sânge» fix grupa pe care o solicitați acum! Cu război în lume, noi avem rebut pe sânge. Hai să facem dar din dar  rai!  Auzind o asemenea, inimaginabilă (până atunci), afirmație, i-am atras atenția acelei persoane că «voi face tot ce-mi stă în putință ca să se știe, ce mesaj transmite primă persoană cu care intră în contact potențialii donatori» (fac precizarea ca toată tărășenia a fost făcută, nu de domnișoara tânără, vizibil stânjenită de disonanța cognitivă la care este supusă), ci de cealaltă persoană, de care, inevitabil, trebuie să treci, și care te poate duce până la perplexitate din cauza lipsei sale de profesionalism și a incapacității sale fizice și psihice de a-si îndeplini îndatoririle profesionale)”, a explicat Raluca Nica.

Situație inimaginabilă la Centrul de Transfuzii Sanguine Iași: „Am fost agresată și de o doamnă asistentă”

În cele din urmă, Raluca Nica a reușit să doneze sânge, însă tărășenia de la Centrul de Transfuzii Sanguine Iași nu s-a oprit aici, ieșeanca precizând că a fost agresată de asistenta medicală, care se grăbea. Femeia a transmis că va depune plângeri către instituțiile abilitate.

„Observând că nu abandonez cu ușurință decizia de a dona și fiind informată că voi semnala situația (mulți potențiali donatori sunt, literalmente, izgoniți), persoana de la registratură a sunat pe «cineva» aducându-i la cunoștință (denaturând complet dialogul dintre mine și ea), că este posibil să apără o reclamație și să se știe…Asistând la asemenea tărășenie, am urcat la doamna doctor, i-am povestit ce mi se întâmplă, dumneaei, un profesionist dovedit (a fost mințită în prealabil ca nu am 90 de zile, dar vreau să donez, deși tocmai pentru că au trecut peste 6 luni de la ultima mea donare și nu mai voiam să fac o pauză atât de mare între donări, am fost atât de determinată să donez), în urma anamnezei, mi-a dat acordul de apt pentru donare. Revin la registratură să iau fișa și primesc, stupefiată, nr. 80, în condițiile în care mi s-a spus că doar cei 100 care au programare pe platformă (dar nu se prezintă), pot dona, iar eu să-mi păstrez sângele, că nu avem nevoie de sânge, mai ales vineri. Dacă tărășenia se oprea aici, cred că nu aș fi rămas atât de pornită împotriva acelei persoane care crede că este stat în stat, și, deși invocă programări pe platformă ( platforma ala-bala-nu aia, ailaltă), e îngropată în hârtii scrise de mână), dar, am fost agresată și de o doamna asistentă care, dacă tot îmi știe profesia, a ținut să mă «urechească» și dumneaei, că na, eu nu înțeleg ca «e sfârșitul programului!» -era ora 10.30, iar programul se încheie la 13.30. Fac precizarea ca nu este doamna asistentă blondă, ci cealaltă. Pentru că nu cred în «justiția» Facebook, mă opresc aici cu relatarea, finalitatea fiind că am donat. Desfășurarea ulterioară a ceea ce mi s-a întâmplat o voi așterne pe hârtiile pe care le direcționez către instituțiile avizate să repare astfel de abateri la limita legalității. Totuși, pentru că este foarte periculos să lovești în toți angajații sistemului, majoritatea optând să-și păstreze nealterat profesionalismul, vreau să prezint aprecierile mele doamnei doctor, care în toți cei 7 ani de când donez a dovedit ca prezintă toate calitățile unui medic de înaltă ținută si doamnelor asistente din camera de donare care, deși la fel de solicitate, ba nu, mult mai solicitate decât alte angajate, impresionează prin grija necondiționată pe care o poartă donatorilor”, a povestit Raluca Nica.

Dr. Alina Pleșu, director al Centrului de Transfuzie Sanguină din Iași, nu a dorit să comenteze situația.

„Eu sunt în concediu, dar, oricum, pentru orice punct de vedere trebuie mai întâi să faceți o cerere la Institutul Național de Transfuzie Sanguină «Prof. Dr. C.T. Nicolau»”, a declarat dr. Alina Pleșu, director al Centrului de Transfuzie Sanguină din Iași.

Comentarii
  • Oare aceasta individa e intepata?dacă da cam nasoala treabă dacă donează sange.

  • La ce scoli sanitare particulare avem si ce retarzi le absolva in 10 ani prin spitale nu vom gasi decat simulacri de asit med !!!! Basca UMF-IASI a devenit o fabrica de FELCERI cu TITLU de MEDICI !!!!

  • Te lovesti de aceasi atitudine la multe alte institutii ale statului. Sunt multe Cotofane dintr-astea. Trebuie puse la punct de fiecare data ca nu le-a lasat masa mostenire posturile.

  • Când sunt peste 10 accidente rutiere pe zi și pt cel puțin jumătate din ele este nevoie de sânge, tâmpita aia refuză să primească donatori ? Eu când m-am dus la operație mi-a spus medicul să aduc cel puțin dovada de la 3 donatori că dacă va fi nevoie îmi face transfuzie dacă nu, vor beneficia alții care au nevoie. Am adus 10 pt că m-au ajutat colegii de muncă, nu a fost nevoie pt ca operația a decurs f bine. Mai înlocuiți proastele de la ghișeu mai ales cele la menopauză !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *