Situație îngrijorătoare pentru tinerii din Generația Z! Păstrarea legăturii de prietenie prin intermediul rețelelor sociale a devenit o regulă pentru adolescenții din prezent. Un raport recent arată că tinerii din Generația Z dezvoltă relații sociale într-un mod bizar, fiind tot mai acaparați de mediul online. Iată după ce criteriu își aleg prietenii.
Situație îngrijorătoare pentru tinerii din Generația Z!
Relațiile de prietenie ale Generației Z sunt influențate și chiar afectate de presiunea rețelelor de socializare. Mulți adolescenți simt nevoia de a fi mereu disponibili online și de a vorbi pe platformele de socializare. O statistică recentă arată că unii tineri renunță la prietenii lor dacă aceștia nu le răspund la timp la mesaje sau dacă nu sunt activi pe rețelele sociale.
Federica Angelini, cercetător la Universitatea din Padova, a intervievat peste 1.100 de adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani. S-a studiat modul în care emoțiile adolescenților se schimbau în funcție de faptul dacă prietenii răspundeau, se implicau sau păreau distanți online. Două emoții cheie au ieșit în evidență în cazul tinerilor din Generația Z: sentimentul de a fi prins în capcană de nevoia de a fi mereu disponibil (capcană) și sentimentul de a fi rănit atunci când prietenii nu au răspuns (dezamăgire).
„Persoanele se simt dezamăgite de disponibilitatea sau capacitatea de reacție online a prietenilor lor. Această dezamăgire provine din așteptările neîmplinite și conduce la emoții negative care se pot transforma în conflicte de prietenie. (…) Conținutul vizual face mai ușor pentru adolescenți să vadă ce fac prietenii lor la un moment dat. Dacă adolescenții observă că prietenii lor sunt activi online sau petrec timp cu alții în timp ce ignoră mesajele lor, se pot simți excluși, geloși sau respinși.”, a declarat Federica Angelini.
Mediul online și rețelele de socializare afectează tot mai mult modul în care tinerii Generației Z leagă relații de prietenie.
Metoda inedită prin care adolescenții își aleg partenerii
Generația Z a dezvoltat noi comportamente în relații, printre care se remarcă fenomenul numit „throning”. Acest termen descrie practica de a alege parteneri de viață care să îmbunătățească imaginea personală pe rețelele sociale, transformând relațiile într-un mijloc de autopromovare. Tinerii nu țin cont de sentimente autentice, ci vor să se promoveze alături de un partener cu un statut social ridicat. Astfel, tinerii din Generația Z se implică în relații superficiale și nu au în vedere sentimente precum iubire, respect, afecțiune, sinceritate. Acest fals comportament poate duce în timp la stres și anxietate, fiind afectată sănătatea mentală a tinerilor.
Psihologii îi avertizează pe părinți că metoda prin care tineri din Generația Z își aleg partenerii de viață este alimentată de rețelele sociale, de lumea virtuală, de influența online și de celebritate. Specialiștii în relații recomandă tinerilor să se concentreze pe conexiuni autentice și să evite să transforme relațiile într-un instrument de câștigare a popularității online. Tinerii se confruntă și cu probleme la locul de muncă, iar multe companii renunță la angajații din Generația Z. În prezent, pentru Generația Z, păstrarea legăturii prin intermediul rețelelor de socializare a devenit o regulă importantă. Mulți adolescenți renunță la prietenia cu ceilalți dacă amicii lor nu sunt la fel de activi în mediul online, dacă nu le acordă atenție sau par distanți online.