Situație îngrijorătoare pentru tineri! Un raport recent a arătat că tot mai mulți angajatori se plâng de angajații din generația Z și recurg la concedieri masive. Iată de ce generația Z are probleme la locul de muncă.
Situație îngrijorătoare pentru tineri!
Un raport recent a arătat că întreprinderile sunt nemulțumite de noii angajați din generația Z și ar dori să evite angajarea proaspeților absolvenți în viitor. Pe măsură ce mulți proaspeți absolvenți se confruntă cu nemulțumiri cu privire la modul în care se integrează la locul de muncă, angajatorii raportează o ezitare tot mai mare în a-i angaja.
Angajatorii constată că tinerii din generația Z nu respectă regulile de pe piața muncii, au dificultăți de comunicare și nu sunt dispuși să lucreze în echipă, nu gestionează bine și politicos feedback-ul negativ și nu respectă programul de muncă.
„Mulți absolvenți recenți de facultate se pot confrunta cu dificultatea de a intra pentru prima dată în câmpul muncii, deoarece poate fi un contrast uriaș față de ceea ce sunt obișnuiți de-a lungul călătoriei lor educaționale. Ei sunt adesea nepregătiți pentru un mediu mai puțin structurat, dinamica culturală a locului de muncă și așteptările privind munca autonomă.”, a declarat într-o declarație Huy Nguyen, consilierul șef pentru educație și dezvoltarea carierei al Intelligent.
Pentru a-și spori șansele de a fi angajați, angajatorii au subliniat că unele dintre calitățile principale pe care le caută la tinerii din generația Z includ seriozitatea, responsabilitatea, inițiativa și atitudinea pozitivă.
Ce își doresc tinerii din generația Z la locul de muncă
Tinerii din generația Z, abia ieșiți de pe băncile facultății, care vor să se angajeze, vor salarii mari, program flexibil de muncă și bonusuri pentru ore suplimentare sau pentru performanță. Deși nu au experiență în muncă, unii tineri din generația Z nu sunt dispuși să aibă răbdare, să avanseze treptat și preferă să își dea demisia. Potrivit Eurostat, cei mai mulți tineri între 15 și 29 de ani care nu au loc de muncă sunt în România.
Un salariu de cel puțin 4.000 de lei, beneficii extra-salariale, timp liber pentru viața personală, muncă hibrid și un mediu prietenos la locul de muncă sunt câteva din pretențiile pe care le au tinerii atunci când își caută un job.
În ultima vreme, angajatorii au apelat la tot felul de metode atractive pentru tinerii din generația Z, însă nu mulți au rămas la locul de muncă. Domeniile care îi atrag cel mai mult pe tineri sunt retail, call center, servicii, IT / telecom, banking și turism. Salariul mediu net la nivel național, pentru cei care au maximum doi ani de experiență este de 3.500 de lei pe lună. Așteptările lor, pe de altă parte, sunt de 4.500 de lei lunar, dar realitatea este alta. În ceea ce privește joburile part-time, salariul mediu net este de 3.000 de lei pe lună.
„Chiar și la început de carieră, prima intenție de angajare a tinerilor merge tot în direcția joburilor full time. Astfel, de la începutul lunii mai, au fost înregistrate doar 20.000 de aplicări pentru joburile pe bază de proiect / sezoniere și aproape 13.000 pentru internship-uri. În schimb, joburile part-time par să rămâne interesante pentru tineri, în condițiile în care au atras 161.000 de aplicări.”, explică Bogdan Badea, CEO în cadrul eJobs.ro.
Cert este că tinerii din generația Z se confruntă cu probleme la angajare și au standarde tot mai ridicate.