Prima pagină » Local » Situație îngrijorătoare la Iași! Considerați o povară pentru familii, zeci de bătrâni sunt abandonați în spitale chiar înainte de Crăciun. Dr. Florin Roșu: „Această situație lasă urme adânci în sufletul și inima pacientului, dar și a personalului medical!”
Situație îngrijorătoare la Iași! Considerați o povară pentru familii, zeci de bătrâni sunt abandonați în spitale chiar înainte de Crăciun. Dr. Florin Roșu:

Situație îngrijorătoare la Iași! Considerați o povară pentru familii, zeci de bătrâni sunt abandonați în spitale chiar înainte de Crăciun. Dr. Florin Roșu: „Această situație lasă urme adânci în sufletul și inima pacientului, dar și a personalului medical!”

06 dec. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Zeci de ieșeni, părăsiți de familii în spitale! În prag de sărbători, când părinții, copiii și nepoții se reunesc pentru a celebra Crăciunul, unele persoane, mai puțin norocoase, se află pe un pat de spital. Și, de parcă boala și durerea nu erau suficiente, aceștia sunt uitați de cei dragi. Medicii și asistenții le devin familie și încearcă să le găsească o casă

Medicii ieșeni se luptă cu un fenomen extrem de sensibil în pragul Sărbătorilor de iarnă, un fenomen care, din nefericire, a luat amploare în ultimii ani. La Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, din Iași, de la începutul lui 2021 au fost 15 cazuri de pacienți cu risc de abandon familial, iar, în ultimii ani, numărul acestora a ajuns la aproximativ 700. Și mai trist este că cei mai mulți dintre aceștia sunt persoane trecute de 60 de ani, bătrâni, considerați „un chin” pentru familiile lor.

„Abandonul pacienților în spital este un subiect care, într-o societate sănătoasă, nu ar trebui să-și găsească locul. Din nefericire, aici, la noi, indiferent de perioada anului sau de vârsta pacientului, aceste probleme sunt mult prea frecvente, iar atașamentul rudelor sau empatia din partea familiei lasă urme adânci în sufletul pacientului, al asistentului social, al angajaților spitalului implicați în îngrijirea pacienților.

Cred că introspecția, căldura sufletească și fapta potrivită ar trebui să ne ghideze pașii. Tot mai trist este că, la Spitalul de Boli Infecțioase «Sfânta Parascheva» Iași, fenomenul abandonului s-a accentuat. Am observat în ultimii 8 ani o creștere a numărului acestor cazuri. Aproximativ 700 de cazuri sociale au fost rezolvate, o treime dintre ele reprezentând pacienți cu HIV. De la începutul anului 2021 și până în prezent s-au înregistrat 15 cazuri cu risc de abandon familial. Dintre acestea, au fost 9 bărbați și 6 femei, 8 fiind din mediul rural și 7 din mediul urban, toți cu vârste de peste 60 de ani”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, din Iași.

În edițiile anterioare ale Cotidianului BZI, reporterii au prezentat povestea tristă a unui bebeluș infectat cu Covid-19 abandonat de familie la Spitalul pentru Copii din Iași.

Un ieșean de 62 de ani, „uitat” două luni în spital

Un caz recent de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași este un bărbat de 62 de ani, care era cunoscut ca un caz social. Chiar dacă era căsătorit și avea și o locuință, acesta trăia pe străzi. Nimeni nu s-a interesat de el timp de două luni, cât a fost internat în spital. Ieșeanul are o pensie de 1.000 de RON. Personalul din spital s-a străduit să îi găsească un adăpost, pentru a nu mai sta pe străzi, pentru că din cauza complicațiilor generate de boala de fond, pacientul a rămas greu deplasabil. Acesta se află în prezent într-un centru rezidențial din județul Iași, chiar dacă, cu greu, s-a găsit un loc și pentru el.

„În spitalul nostru a fost internat un pacient în vârstă de 62 de ani. Pacientul era cunoscut ca un caz social. Acesta a declarat că a fost căsătorit, nu avea copii și locuia pe străzi. Avea o pensie de 1.000 de lei. Din cauza complicațiilor generate de boala de fond, pacientul a rămas greu deplasabil. Am făcut toate demersurile pentru a putea fi internat într-un centru medico-social, dar lipsa locurilor disponibile a fost un motiv nefavorabil. Într-un final, pacientul a fost instituționalizat după două luni de spitalizare într-un centru rezidențial din județul Iași”, a adăugat managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, din Iași.

Amintim că, în edițiile anterioare ale Cotidianului BZI, reporterii au arătat că, în urmă cu aproximativ 18 ani, exista aceeași problemă în spitalele ieșene în prag de sărbători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *