Un fost primar din județul Iași a fost chemat în judecată chiar de către instituția pe care a condus-o. Astfel, actualul șef al Unității Administrativ-Teritoriale (UAT) Scânteia l-a dat în judecată pe Fănică Săcăleanu. Miza procesului o constituie 139.656 de lei, reprezentând despăgubiri pentru prejudiciul adus bugetului local al Comunei Scânteia, dar și suma de 16.758 de lei, reprezentând majorări de întârziere la suma datorată, precum și cheltuieli de judecată. Întreg scandalul a izbucnit de la ridicarea unui cămin cultural în comuna Scânteia
Un caz incredibil a avut loc recent în Iași! Un fost primar este dat în judecată de actualul, după construirea unui cămin cultural. Practic, acum, Primăria cere despăgubiri de peste 100.000 de lei! Așadar, un fost primar din județul Iași a fost chemat în judecată chiar de către instituția pe care a condus-o. Actualul șef al UAT Scânteia, Mihai Darabană, l-a dat în judecată pe Fănică Săcăleanu, fostul primar. Miza procesului o constituie 139.656 de lei, reprezentând despăgubiri pentru prejudiciul adus bugetului local al Comunei Scânteia, dar și suma de 16.758 de lei, reprezentând majorări de întârziere la suma datorată, precum și cheltuieli de judecată. Întreg scandalul a izbucnit de la ridicarea unui cămin cultural în comuna Scânteia.
Recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au decis să își decline competența de soluționare a cauzei.
„Instanța admite excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Iași, excepție invocată de pârât. Declină competența de soluționare a cererii formulată de reclamanta UAT Comuna Scânteia, reprezentată legal prin primar, în contradictoriu cu pârâtul Fănică Săcăleanu, în favoarea Tribunalului Iași. Fără cale de atac”, au precizat judecătorii ieșeni.
Fostul primar Fănică Săcăleanu, chemat în judecată de comuna Scânteia
Procesul dintre UAT Comuna Scânteia și Fănică Săcăleanu a început pe data de 31 martie 2021. Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași, actualul șef al comunei ieșene a cerut obligarea fostului primar Fănică Săcăleanu la plata sumei de 139.656 de lei, reprezentând despăgubiri pentru prejudiciul adus bugetului local al Comunei Scânteia, obligarea pârâtului la plata sumei de 16.758 de lei, reprezentând majorări de întârziere la suma datorată, precum și obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată.
„Pârâtul, în calitate de primar al comunei Scânteia în perioada 2000-2020, a săvârșit în mod culpabil și în legătură cu atribuțiile funcției de demnitate publică și de ordonator principal de credite o faptă ilicită, constând într-o inacțiune, respectiv neluarea culpabilă a măsurilor de recuperare integrală a prejudiciului cauzat comunei Scânteia după ce a decontat anticipat lucrări de construcții în valoare de 556.918,06 lei, cu TVA, din totalul de 579.805 lei, cu TVA, la obiectivul de investiții «Construire Cămin Cultural». Motivarea decontării anticipate a fost, în acea perioadă, că, în anul următor încredințării lucrărilor de construcții, ar fi existat riscul de a se pierde finanțarea”, au precizat reprezentanții comunei Scânteia în fața judecătorilor ieșeni.
Un contract controversat, încheiat în urmă cu mai bine de un deceniu
Reclamanții au afirmat că, pentru acest obiectiv de investiții, a fost încheiat un contract pe 18 decembrie 2008 între Consiliul Local Scânteia, în calitate de achizitor, și o societate comercială, în calitate de executant, firmă care, după începerea și executarea unor lucrări la obiectivul în cauză, a falimentat, în prezent figurând pe site-ul Ministerului de Finanțe ca radiată din data de 5 august 2015, așa cum rezultă și din raportul din 21 iunie 2019 al Camerei de Conturi a Județului Iași.
„Aspectele decontării anticipate au fost constatate de către Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi a Județului lași prin Decizia nr. 55/2013 și raportul din 21 iunie 2019, care nu au fost contestate de pârât și prin care s-a dispus înregistrarea în contabilitate a plăților nelegale efectuate și luarea măsurilor de recuperare integrală a prejudiciului, dispoziții prevăzute în măsura 2.4 din Decizia nr. 55/2013. În perioada 2009-2019, în contul sumelor achitate de achizitor, reprezentat legal prin pârâtul în cauză, au fost executate unele lucrări, însă cu mari întârzieri, în diverse tranșe sporadice, atât anterior radierii societății, cât și ulterior, cu resurse proprii, de către fostul administrator și deținător-persoană fizică, prejudiciul inițial, de 556.918 lei, reducându-se treptat, pe măsura executării lucrărilor, însă nu a fost recuperat integral.
Aceste lucrări au fost ulterior constatate și evaluate prin două expertize de evaluare în construcții, din care ultima, înregistrată pe 19 iulie 2019, a evidențiat o sumă rămasă achitată de achizitor, dar neacoperită în lucrări, de 139.656 de Iei, sumă înscrisă în luna iulie 2019 ca debit în contabilitatea comunei Scânteia, recunoscută și asumată de pârât ca primar, prin declarație pe proprie răspundere, și solicitată de reclamantă în cauza de față”, au mai afirmat reprezentanții comunei Scânteia.
Fostul primar din Scânteia a invocat excepția necompetenței Judecătoriei Iași
Reclamanții au adăugat că, în ceea ce privește angajarea răspunderii civile delictuale în sarcina fostului primar Fănică Săcăleanu, acesta, în calitate de primar – ordonator principal de credite și reprezentant legal al achizitorului în contractul de lucrări – până în anul 2020, când s-a retras din activitate, la pensie, în mod culpabil nu ar fi luat toate măsurile necesare (stabilite în deciziile și rapoartele Camerei de Conturi a Județului Iași), pentru recuperarea integrală a prejudiciului produs ca urmare a deciziei sale de decontare anticipată.
„În acest sens, în speță sunt întrunite cumulativ condițiile angajării răspunderii civile delictuale în sarcina pârâtului (atât în privința faptei și prejudiciului, cât și în ceea ce privește raportul de cauzalitate între fapta proprie săvârșită de pârât cu vinovăție și prejudiciu), prin fapta ilicită cauzându-se prejudiciul în valoare de 139.656 de lei, înscris ca debit în contabilitate”, au încheiat reprezentanții comunei Scânteia. De cealaltă parte, prin întâmpinarea formulată, Fănică Săcăleanu a invocat excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Iași în soluționarea cererii.