Prima pagină » Titlurile zilei » Situație incredibilă, după ce un câine a căzut într-o fântână! Pompierii de la ISU Iași nu au mai putut face nimic pentru Atlas, însă stăpânul animalului este revoltat

Situație incredibilă, după ce un câine a căzut într-o fântână! Pompierii de la ISU Iași nu au mai putut face nimic pentru Atlas, însă stăpânul animalului este revoltat

05 sept. 2024, 02:00, 1 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Pompierii din Iași au fost solicitați la o intervenție, în comuna Ciurea, după ce un câine a căzut într-o fântână. Stăpânul animalului este revoltat de modul cum au intervenit și a făcut reclamație la instituție

Pe data de 2 septembrie 2024, pompierii ieșeni au intervenit la o solicitare, în comuna Ciurea. Un tânăr de 20 de ani a sunat disperat la 112, după ce animalul său de companie a căzut într-o fântână. Salvatorii nu au putut face prea multe pentru cățel, care a murit înecat.

Pompierii din Iași au fost chemați după ce un câine a căzut într-o fântână

Andrei Marchidan a trecut printr-un șoc în data de 2 septembrie 2024, după ce și-a dat seama că animalul său de companie a căzut în fântâna din curtea casei. Băiatul de 20 de ani a încercat să îl salveze pe animal, însă a realizat că nu are șanse și a sunat la pompieri. Atlas era un câine de 8 luni, din rasa Malamut de Alaska, iar stăpânul era foarte atașat de el. În luna martie a anului 2024, într-un tramvai de la CTP, s-a iscat un scandal după ce un bărbat a fost revoltat de faptul că Atlas era în mijlocul de transport.

„Luni, în jurul orei 13:00, mi-am dat seama că animalul meu de companie, un Malamut de Alaska, pe nume Atlas, este de negăsit. Am auzit urletele lui deodată, din fântâna din curte. Speriat, imediat m-am dus să văd ce se întâmplă, câinele căzuse în fântână, deși ea e acoperită cu un capac de lemn, nu știu ce o fi căutat acolo. Am încercat să văd dacă pot să îl scot, dar mi-am dat seama că nu am cum. La 13:23 am sunat la 112 și am solicitat intervenția unui echipaj de pompieri de urgență”, povestește Andrei Alexandru Marchidan, stăpânul câinelui.

Tânărul este nemulțumit de modul în care au intervenit pompierii și crede că se putea face mai mult. Acesta a făcut și o sesizare la ISU Iași în privința intervenției.

„La fața locului au ajuns două echipaje de pompieri pentru a vedea ce se întâmplă. Câinele încă era în viață, dar se chinuia să rămână la suprafață și lătra. Pompierii mi-au spus că nu au cum să coboare după el, în fântână, și au început să caute metode ca să îl salveze. Căutau prin jurul casei niște sfoară și câteva scânduri ca să improvizeze ceva. Fântâna are undeva la 10 metri adâncime. Mi se pare incredibil, deoarece au venit cu două echipaje și nu aveau cum să îl salveze. Le-am zis că, dacă le este frică să coboare după el, cobor eu, nu am probleme. Însă, după câteva minute, Atlas nu a mai lătrat și s-a înecat. Pompierii mi-au spus că nu au cum să îl ridice, deoarece trupul său este la fundul fântânii și, după o oră, au plecat. A venit un vecin și cu o sfoară a reușit să îl ridice din fântână. Sunt foarte supărat, am făcut și o sesizare la ISU Iași pentru modul cum au intervenit”, a mai spus Andrei Marchidan.

Salvatorii nu pot trece peste reguli

Inspectorul șef a explicat că pompierii de la ISU au de respectat un anumit regulament la intervenții, astfel că nu au putut coborî în fântână pentru a salva animalul. Astfel, dacă există riscul ca viața pompierului ce intervine să fie pusă în pericol, atunci, salvatorul nu are voie să ia acțiune. Pompierii pot interveni doar când este sigur, pentru a nu mări numărul de victime, iar intervenția să se transforme într-o tragedie.

„Există o regulă de bază pentru pompieri, siguranța salvatorului este prioritară. Deci, în astfel de cazuri, nu trebuie să riscăm viața unui pompier și să mărim numărul de victime. Există diferite metode pentru a interveni în astfel de situații, iar pompierii se pot folosi de orice mijloace pentru a salva victima, dar să nu se pună în pericol. De exemplu, când se întâmplă incidente la firele de înaltă tensiune, la căile ferate, pompierii nu intervin decât după ce au confirmarea că electricitatea a fost oprită. Este același principiu și în cazul de față, nu-și riscă nimeni viața ca să devină erou”, a transmis Ionuț Grădinaru, inspector șef ISU Iași.

Animalul căzut în fântână nu a mai putut fi salvat de pompierii din Iași, însă stăpânul este extrem de nemulțumit de modul în care au intervenit salvatorii.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *