Prima pagină » Titlurile zilei » Situație fără precedent! Revolut a îngenuncheat cele mai cunoscute bănci din România! Sute de angajați din domeniul bancar din Iași și nu numai rămân fără locul de muncă

Situație fără precedent! Revolut a îngenuncheat cele mai cunoscute bănci din România! Sute de angajați din domeniul bancar din Iași și nu numai rămân fără locul de muncă

11 nov. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Băncile din Iași vor concedia sute de angajați din sucursale, în condițiile în care profitul unităților financiar- bancare a fost mai mare în anul 2020. Specialiștii susțin că activitatea sistemului bancar a fost serios afectată de pandemia de COVID-19, mai ales în zona de mobile banking. Pentru că băncile nu au ținut pasul cu dezvoltarea tehnologică, mulți dintre tinerii cu carduri bancare au preferat ca banii lor să fie gestionați de Revolut, aplicație cu ajutorul căreia pot să facă operațiuni simplu și ieftin

Potrivit unor surse de pe piața muncii, băncile din Iași vor demara procedurile de disponibilizare a peste 200 de angajați, în următoarele 3 luni. O parte din unitățile bancare au început deja concedierile, la Iași fiind deja șomeri peste 40 de angajați. Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, disponibilizările vor fi făcute treptat.

„Concedierile se fac etapizat. De exemplu, la una dintre bănci cu sucursale în toată țara au fost concediate 96 de persoane în luna iulie 2020, pe diverse servicii, nu neapărat la operațiunile de la ghișeu. S-au anunțat noi disponibilizări de la această bancă, iar din ceea ce știm de la sediul central, disponibilizările vor fi efectuate etapizat până în anul 2022”, a declarat Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Iași.

Băncile din Iași vor concedia sute de angajați în următoarea perioadă deși au avut profit mai mare în anul 2020, comparativ cu 2019

Chiar dacă în plină pandemie de COVID-19 băncile au făcut profit în România de 2,8 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2020, un profit mai mare față de cel înregistrat în anul 2019, disponibilizările vor fi făcute în continuare. Potrivit specialiștilor de pe piața muncii din Iași, cei mai importanți factori care au condus la concedieri sunt apariția pe piață a Revolut, aplicație care avea un milion de utilizatori în anul 2020, mulți dintre ei fiind foști clienți ai băncilor, dar și faptul că nu au ținut pasul cu dezvoltarea tehonologică. De asemenea, băncile vor angajați bine pregătiți în domeniu care să se ocupe de dosarele de credit.

Economist: „Uitați-vă ce face Revolut-ul, care are succes mai ales la tineri, la costuri foarte mici. Poate fi și acesta un factor care stă la baza disponibilizărilor”

Potrivit economistului Dan Chirleșan, Revolut-ul a avut succes mai ales în rândul tinerilor.

„Băncile comerciale tradiționale se află sub presiunea fintech-urilor (n.r.- tehnologie financiară), pe partea de operațiuni de transferuri de bani. Uitați-vă ce face Revolut-ul, care are succes mai ales la tineri, la costuri foarte mici. Poate fi și acesta un factor care stă la baza disponibilizărilor. Băncile tradiționale înregistrează o scădere a transferurilor de plăți la modul tradițional. Se restrânge nevoia de personal la persoanele cu o calificare medie, băncile vor persoane pregătite care să analizeze dosarele de credit. Se practică și fluctuațiile de personal. Angajații mai bine pregătiți pleacă de la o bancă la alta”, susține economistul Dan Chirleșan.

Băncile din Iași au înregistrat profituri în primul semestru din anul 2020, în plină pandemie de COVID-19

Sistemul bancar a obținut în primul semestru din anul 2020 un profit net de aproximativ 2,8 miliarde de lei, iar activele au urcat la un nou vârf, de 518,5 miliarde lei, în condițiile creșterii creditării cu un ritm mediu de aproape 6 la sută, potrivit datelor furnizate de BNR. Câștigul băncilor din prima jumătate a acestui an este mai mare decât profitul din aceeași perioadă a anului 2019, de aproximativ 2,77 miliarde de lei. Rezultatele nete cumulate ale celor mai mari trei bănci din România, Banca Transilvania, BCR și BRD, au totalizat 1,5 miliarde de lei în primul semestru din anul 2020, reprezentând 54 la sută din câștigul întregului sistem bancar.

Revolut a înregistrat în decembrie 2019 peste 10 milioane de utilizatori în toată lumea, cu peste 1 milion în România

Revolut Ltd este o companie financiară care oferă conturi bancare în lire sterline și euro, un card MasterCard prepaid, VISA Debit sau Maestro, schimb valutar fără taxe, tranzacționarea stocurilor și Criptomonezi. Aplicația Revolut acceptă cheltuielile și retragerile din bancomate în 120 de valute și transferuri bancare în 29 de valute direct din aplicație. De asemenea, oferă clienților acces la criptomonede. Compania a fost fondată în Londra de Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko, în anul 2018. Utilizatorii Revolut nu plătesc comisioane pentru transferuri, iar părerile privind utilizarea acestei aplicații sunt împărțite, existând avantaje și dezavantaje.

Firmele din HoReCa, din Iași, vor disponibiliza până la sfârșitul anului 2020 sute de angajați

Noi disponibilizări au fost anunțate în domeniul HoReCa până la sfârșitul acestui an, astfel că sute de locuri de muncă vor dispărea din acest domeniu. Domeniul HoReCa a fost printre primele afectate de pandemie, activitatea fiind suspendată timp de câteva luni și reluată abia în lunile de vară. Acum, patronii din HoReCa au activitatea suspendată până la începutul lunii decembrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *