Prima pagină » Local » Situație fără precedent la Spitalul „Cuza Vodă” din Iași. Medicii spun că au nevoie de psiholog ca să treacă peste ceea ce se petrece: „Este prezent stresul cronic” – FOTO

Situație fără precedent la Spitalul „Cuza Vodă” din Iași. Medicii spun că au nevoie de psiholog ca să treacă peste ceea ce se petrece: „Este prezent stresul cronic” – FOTO

11 mart. 2024, 02:00, 5 ,
Cristina Doroftei în Local

Medicii din cadrul secțiilor de neonatologie de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași fac dezvăluiri îngrijorătoare în ceea ce privește deficitul de personal și efortul în plus pe care trebuie să-l depună pentru ca actul medical să nu fie afectat

Medicii neonatologi din Iași, tot mai puțini. Cei care au rămas s-au îmbolnăvit

Deficitul de medici neonatologi se resimte și în maternitățile din Iași. Acesta reprezintă un procent de 40 la sută în țară, ceea ce înseamnă că doar 60 la sută din posturile vacante sunt ocupate. Doctorii ieșeni spun că încep să nu mai facă față acestei presiuni.

„Deficitul de medici neonatologi este de 40 la sută în țară. Este un procent îngrijorător, însă nu putem spune că mai este pus în pericol actul medical, ci că medicii neonatologi sunt suprasolicitați. Din acest motiv, tot mai mulți medici sunt diabetici, prezintă simptomele stresului cronic, câteodată simțim că nu mai facem față și ajungem să chemăm psihologul”, precizează dr. Anca Bivoleanu, medic primar neonatolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

O altă problemă pe care medicii o atribuie deficitului de personal în neonatologie și pe secția ATI este faptul că tinerii care termină studii în domeniu nu vor să-și asume riscuri și aleg cele mai ușoare specializări.

„Medicii rezidenți nu mai aleg această specialitate pentru că reprezintă una dintre specializările cu cele mai multe cazuri de malpraxis și nimeni nu vrea să-și asume acest lucru. Pentru că, dacă, să spunem, un copil împlinește vârstă de doi ani și nu merge sau ajunge la școală și se observă faptul că are o întârziere mintală, cel care este tras la răspundere este medicul neonatolog. În prezent, tinerii aleg specializări precum balneofizioterapie, specializări în care stresul nu este unul foarte mare. O altă problema destul de mare este lipsa personalului din secțiile de ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) pentru că asistentele medicale de terapie intensivă neonatală necesită ani buni de formare şi nu există un număr suficient raportat la numărul de pacienți şi gravitatea cazurilor. Aparatură medicală de ultimă generație face o diferență crucială în ceea ce privește salvarea nou-născuților cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave”, adaugă dr. Anca Bivoleanu.

Un deficit de 40 la sută de medici neonatologi și o creștere de 50 la sută a nașterilor prin cezariană

Neonatologia este o specializare în care pentru a salva viața micuților pacienți este nevoie de ani de experiență. În contextul actual, situația este și mai îngrijorătoare pentru că în decurs de câteva luni, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași s-au născut peste 500 de copii prematuri.

Medicii au observat faptul că rata prematurității este în creștere, la fel și cea a infertilității, chiar și atunci când vine vorba despre mame tinere.

Un alt aspect cu care se confruntă maternitățile din Iași este creșterea nașterilor prin operație cezariană cu aproximativ 50 la sută, dar și procentul micuților care vin pe lume înainte de termen. Astfel, atât medicii din cadrul secțiilor de obstetrică-ginecologie, cât și cei de la neonatologie simt că nașterile au devenit un cerc vicios.
În urma unui studiu realizat de Salvați Copiii România s-au înregistrat următoarele date.

„Cel mai mare procent de posturi vacante raportat la posturile ocupate este în neonatologie, respectiv 40%. Postul de asistent social reprezintă a două poziție din perspectiva procentului locurilor vacante, de 33%. Asistentele medicale de terapie intensivă neonatală necesită ani buni de formare și nu există un număr suficient raportat la numărul de pacienți și gravitatea cazurilor. Național, în 7% din totalul nașterilor, mama este minoră, iar în 1% din cazuri, mama are sub 15 ani. Cezarienele reprezintă 50% din totalul nașterilor”, au transmis reprezentanții Salvați Copiii România în legătură cu lipsa medicilor neonatologi.

Comentarii
  • Asa, si? Ii tine cineva cu forta? Pot pleca oricand daca nu mai fac fata. De ce mai stau? Timpul pierdut cu smiorcaielile ar trebui cheltuit pe cautarea unui job mai bun, daca se considera a fi mai buni. faptul ca raman totusi, explica multe. Si nu, nu eroismul ii impinge sa ramana.

  • Sa faca un dans pe tiktok!

  • Mai plm,ce vorbesti tu acolo e prostie ridicata la rang de plm. Unde sa plece si de ce sa plece dupa niste ani de munca ?! Nu vorbim de eroism aici ci de suprasolicitare,stii ce-i aia ?! Te trezesti ca ies la pensie si nu fac angajari sau nu sint specialisti pentru ca nu vrea nimeni la noi nascuti.Sporuri au dar nu inlocuieste altele.

  • Printre putinele specialitati unde chiar se munceste pe bune. Respect.

  • @Plm mai lasa-ne

    La fel cum te plângi si tu de orasul Iași, dar continui sa rămâi aici. Așa că 🤫🥱

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025