Prima pagină » Local » Situaţie fără precedent la pelerinajul Sfintei Parascheva. Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Să nu aibă cineva ideea să vină la Iaşi să se trateze”

Situaţie fără precedent la pelerinajul Sfintei Parascheva. Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Să nu aibă cineva ideea să vină la Iaşi să se trateze”

08 oct. 2021, 10:33,
Elena Nicoleta Bujor, în Local

Situaţie îngrijorătoare fără precedent, în municipiul Iaşi. Personalul medical trage un violent semnal de alarmă și îi avertizează pe pelerini asupra faptului că dacă au probleme mari de sănătate, mai bine stau acasă, pentru că nu vor putea conta pe serviciile medicale, spitalele fiind pline.

„Să nu aibă cineva ideea să vină către Iași să se trateze, să fie văzut într-un spital, pentru că efectiv spitalele de aici abia fac față pacienților din Iași. E clar că sunt depășite de numărul acestor pacienți și nu vor putea asigura asistența medicală de urgență sau de specialitate”, a declarat medicul Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU SMURD Iași.

Pelerinajul de la Iași se va încheia pe data de 15 octombrie.

Măsurile de protecție luate la pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva

Jandarmii și colegii din celelalte instituții vor fi prezenți în zona catedralei Mitropolitane și pe traseele de intrare și ieșire din proximitatea acesteia, amenajate pentru accesul pelerinilor la Racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și la Catedrala Mitropolitană.

Forțele de ordine vor asigura protecţia tuturor participanţilor la cel mai mare pelerinaj din țară și cea mai mare sărbătoare din Calendarul Creștin Ortodox, eveniment religios important, îndrumarea pelerinilor privind respectarea regulilor stabilite in comun cu organizatorul și supravegherea respectării măsurilor legale în vigoare privind limitarea răspândirii virusului Covid-19, precum și prevenirea oricăror fapte care aduc atingere normelor de conviețuire socială.

„Contextul pandemic a impus luarea măsurilor pentru protecția sănătăţii fiecărui participant, drept pentru care recomandăm tuturor respectarea/aplicarea următoarelor măsuri:

– purtați masca de protecție corect, în așa fel încât să acopere nasul și gura;

– evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane;

– evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane;

– păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți;

– respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați;

– înainte de planificarea pelerinajului, informați-vă cu privire la măsurile impuse de autorități pentru municipiul Iași și cele generale privind restricțiile de circulație din intervalul orar 20.00 – 05.00;

– acordați o atenție deosebită copiilor și persoanelor vârstnice împreună cu care călătoriți pentru a nu se rătăci, precum și a bunurilor personale.

– persoanele cu probleme grave de sănătate care doresc să se roage la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și care au nevoie constantă de îngrijire medicală, să se informeze înainte de începerea pelerinajului cu privire la gradul de solicitare al echipajelor medicale de urgență și a Unităților de Primiri Urgențe Iași”, potrivit autoritățile locale.

Dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, despre numărul foarte mare de pacienți în spitale

Directorul Direcției de Sănătate Publică Iași, dr. Vasile Cepoi, a transmis ieri faptul că în momentul de față nu poate trata o urgență a unui pacient vaccinat anti-Covid-19 și care a respectat toate regulile de protecție deoarece un pacient care nu le-a respectat i-a luat locul.

„Azi noaptea la ora 2.30 erau 7 ambulanțe în curtea Spitalului de Boli Infecţioase. Pacienţii au fost puşi în ambulante de victime multiple, câte doi până când s-a reuşit să găsim locuri în UPU la Spitalul Militar şi Neurochirurgie, în locurile pentru pacienţii non-Covid-19. Deci problema este că dacă vine vreo urgentă a unui pacient care este vaccinat şi a respectat regulile nu putem să-l tratăm pentru că cel care nu a respectat regulile a ocupat locul”, a transmis ieri, 7 octombrie 2021, Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *