Situație delicată la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași. Din cauza polițistului infectat cu COVID-19, zeci de colegi de-ai săi stau cu sufletul la gură. Până acum, mai mulți polițiști au fost testați, iar rezultatele au fost negative. Coșmarul lor nu s-a terminat însă. Mai sunt câteva persoane care așteaptă rezultatele, iar în tot acest timp polițistul infectat așteaptă să fie externat
Răzvan Milea. Acesta este numele care în ultimele zile a stârnit reacții care mai de care mai diferie în Iași și nu numai. Furie, compasiune, mirare, toleranță, neîncredere, speranță. Un amalgam de sentimente și de stări, asta a format cu sau fără voie Răzvan Milea, primul polițist de frontieră din România infectat cu COVID-19. Răzvan a fost infectat cu COVID-19 în timpul unei misiuni în Varșovia. Nu a fost singur. A fost însoțit de un coleg, iar în decurs de câteva zile, alți trei colegi au ajuns pe acele meleaguri. Răzvan a avut, se pare, un strop de ghinion.
Odată întors la Iași, avea să afle că a fost infectat. Imediat după ce a fost anunțat că testul pentru COVID- 19 a ieșit pozitiv, Răzvan a solicitat ajutor și a fost transportat cu o izoletă la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași. Acolo se află și astăzi. La scurt timp după ce la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași s-a aflat că un polițist este infectat, s-a dat alarma. Toți polițiștii care au intrat în contact cu Răzvan Milea au fost trimiși acasă la izolare.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) a fost „înștiințată”. Mai precis, reprezentanții Poliției de Frontieră au transmis o listă cu zeci de polițiști care au intrat sau ar fi putut intra în contact cu Milea. Toți au rămas izolați la domiciliu până în prezent. În tot acest timp, o parte dintre ei au fost deja testați. S-a stabilit că 40 de polițiști au intrat în contact direct cu Milea. Dintre cei 40 de polițiști, majoritatea au fost testați, rezultatele fiind negative.
„Au fost luate toate măsurile”
Chiar dacă primele vești sunt bune, toți polițiștii care au intrat în contact cu Milea stau cu sufletul la gură. Majoritatea polițiștilor care au intrat în contact cu Milea sunt de la postul din Bivolari, un post extrem de important la nivelul județului Iași. Fiecare polițist de frontieră are rolul său, iar lipsa unuia singur se simte. În acest caz, zeci de polițiști care își desfășurau activitatea la Bivolari nu mai sunt acum la serviciu. Este o situație dificilă, însă reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași au luat imediat măsuri pentru ca activitatea să se desfășoare ca până acum.
„Au fost luate toate măsurile aflate în competență astfel încât să fim pregătiți să îndeplinim cu succes toate misiunile specifice și să intervenim cu celeritate la orice eveniment înregistrat în zona de frontieră. Au fost puse în aplicare planuri întocmite pentru situațiile speciale și a fost constituită o rezervă de personal, inclusiv de la structurile de suport”, a precizat Denis Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.
În timp ce polițiștii așteaptă cu sufletul la gură să fie testați și să afle rezultatele, Răzvan Milea se afla încă pe patul de spital. Acolo va mai rămâne câteva zile, urmând să fie testat. Asta ar trebui să se întâmple după 14 zile de internare. Medicii au transmis că Milea se simte bine și este un pacient fără simptome specifice infectării cu COVID-19. Acum, toată lumea speră ca rezultatele testelor celorlalți polițiști să iasă negative.
Trebuie precizat faptul că polițiștii care au intrat în contact cu Răzvan Milea au intrat în autoizolare în momentul în care au aflat că acesta a fost infectat. Astfel, au intrat în contact la rândul lor cu alte persoane. În orice caz, în urma anchetei epidemiologice s-a stabilit faptul că polițistul de frontieră a intrat în contact direct cu aproximativ 80 de persoane, mai mult de jumătate dintre acestea fiind colegi de serviciu. Răzvan a ajuns să fie cunoscut de mii de oameni. O postare pe care a făcut-o pe facebook a ajuns virală și a strâns peste 40.000 de aprecieri. Polițistul de frontieră a vorbit deschis despre „boala” sa și a transmis:
„Vă rog pe toți să stați acasă!”.
El nu a stat, pentru că Varșovia nu era o zonă vizată.