Unii dintre ieșeni nu își mai permit să plătească o înmormântare și o achită în rate. Patronii firmelor de pompe funebre din Iași susțin că tot mai multe persoane plătesc rate lunare pentru înmormântarea celor dragi, iar banii primiți drept ajutor de înmormântare le sunt de mare folos. În luna octombrie 2021, în valul 4 al pandemiei de COVID-19, numărul înmormântărilor zilnice a crescut de 3 ori la Iași
Situație fără precedent, la Iași! Înmormântările au ajuns să fie făcute cu plata în rate. Dacă ajutorul de înmormântare ar dispărea, ieșenii abia dacă ar mai avea bani de sicriu și cruce. Patronii firmelor de pompe funebre spun că au observat în ultima perioadă că mulți ieșeni au probleme financiare. Dacă în anii precedenți plăteau și zeci de mii de lei pentru o înmormântare, acum suma maximă este de 5.000 de lei. Ana Maria Dohotaru, reprezentantul firmei Funerare Dohotaru, spune că oamenii plătesc câteva sute de lei lunar pentru a-și înmormânta rudele.
„Am observat că sărăcia a crescut mult în rândul populației. Nu prea mai sunt înmormântări scumpe, cu sicrie la prețuri mari. În general, ieșenii ne solicită înmormântări restrânse pentru că nu au bani. Am avut și cazuri de familii care au plătit înmormântările în rate, dacă ar scoate acest ajutor ar fi solicitări de acest fel în fiecare zi. Am avut, de asemenea, și situații în care ni s-a făcut milă și am oferit din partea noastră un sicriu pentru familii care chiar nu aveau cu ce plăti. Înmormântările simple au devenit aproape o regulă. Puține familii își mai permit să organizeze înmormântări mai scumpe. În activitatea noastră, prețurile au crescut din cauza valului general de scumpiri”, a spus Ana Maria Dohotaru, reprezentanta firmei Funerare Dohotaru.
Ieșenii își permit doar înmormântări ieftine
Patronii firmelor de pompe funebre din Iași susțin că, fără banii oferiți de Casa Județeană de Pensii drept ajutor de înmormântare, în valoare de 5.380 de lei, multor familii le-ar fi aproape imposibil să le asigure rudelor decedate o înmormântare decentă. Costel Gorongea, reprezentantul societății Ana și Irina SRL, a explicat faptul că cei mai mulți dintre cei care iau ajutorul de înmormântare se încadrează în suma oferită drept ajutor de către Casa de Pensii. Situația materială precară determină multe familii din Iași să se rezume la un ritual mai restrâns, tocmai pentru a se putea încadra în ajutorul de 5.380 de lei.
„Prețurile sunt pentru toate buzunarele. Găsim soluții în funcție de posibilitățile fiecărei familii, iar costurile se discută transparent cu clienții”, a explicat Costel Gorongea.
De asemenea, Ana Maria Dohotaru, reprezentanta firmei Funerare Dohotaru, a explicat că prețul unei înmormântări se ridică, în medie, la suma de 4.000 de lei, cu tot cu pachetele pentru pomană. Așadar, multe dintre familiile ieșene depind de ajutorul de înmormântare pentru a-și îngropa creștinește rudele decedate.
„Peste 80 la sută dintre clienți se bazează pe acel ajutor. Mulți ne cer să plătească în momentul în care primesc banii respectivi. Dacă acest ajutor ar fi eliminat, nu știu ce s-ar întâmpla… Ar fi extrem de greu! Probabil că oamenii s-ar întoarce la înmormântările de altă dată”, a explicat Ana Maria Dohotaru.
Activitatea firmelor de pompe funebre a crescut odată cu pandemia de COVID-19
De la debutul pandemiei de COVID-19, activitatea firmelor de pompe funebre din Iași a crescut. Numărul mare de decese din valul 4 al pandemiei a avut urmări și pentru activitatea acestor societăți. Astfel, Ana Maria Dohotaru a explicat că activitatea firmelor de pompe funebre s-a schimbat în mod considerabil.
„Față de anii trecuți, piața serviciilor funerare s-a schimbat semnificativ din punctul de vedere al volumului de muncă. Au fost și zile în care am organizat și 10 înmormântări! Înainte de pandemie, într-o perioadă de vârf a activității noastre, aveam 3-4 înmormântări pe zi. În valul 4 au fost zile în care preluam persoana moartă de la spital, o duceam la capelă și nu erau locuri. Astfel, trebuia să mergem la morga noastră să depunem cadavrul, până a doua zi, când așteptam să se facă o înmormântare, pentru a se elibera un loc la capelă”, a spus Ana Maria Dohotaru.
Și activitatea firmei de pompe funebre Ana și Irina SRL a crescut în valul 4 al pandemiei de COVID-19. „În general, înainte de valul 4, aveam cam 1 mort pe zi. Odată cu apariția valului 4, în luna octombrie 2021, a fost sesizată o creștere. Am avut, în medie, 2 decedați pe zi”, a afirmat Costel Gorongea.