Decizii greu de luat pentru personalul medical de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. După ce sâmbătă un bebeluș diagnosticat cu coronavirus a fost transferat la Iași, medicii au fost puși într-o situație pe care nu au premeditat-o. Aceștia vor trebui să decidă dacă bebelușul va fi sau nu însoțit de mamă pe perioada spitalizării. Dacă mama va rămâne în spital, aceasta se expune la contaminare. Personalul medical al Spitalului de Boli Infecțioase caută soluții pentru o problemă cu care nicio unitate medicală din România nu s-a confruntat.
„Va trebui să-i oferim materiale de protecție”
Cel mai tânăr pacient din România diagnosticat cu coronavirus are un an. Acesta a fost transportat în ziua de sâmbătă la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Copilul a luat contact cu mătușa sa venită din Italia în data de 3 martie. După ce a prezentat simptomele specifice, părinții l-au dus la spital, unde s-a confirmat că are coronavirus. Mătușa este asimptomatică, iar medicii urmează să o testeze. Cea mai mare problemă cu care se confruntă în acest moment medicii ieșeni în ceea ce privește situația bebelușului este faptul că acesta va trebui să stea însoțit de mama sa pe perioada spitalizării, iar pericolul la care aceasta se expune este extrem de mare. Iubirea pe care o are o mamă față de copil este mai puternică însă decât propria viață.
„Este foarte greu să iei o decizie și să spui că desparți copilul de mamă. Ceea ce putem face noi ca medici și omenește este să-i explicăm, să o înștiințăm de tot ceea ce înseamnă riscul coronavirusului. Dacă va vrea și va vrea, va trebui să-i oferim materiale de protecție, să o învățăm ce înseamnă dezinfectare. Mama nu vrea să lase copilul neînsoțit”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Cum ar putea fi mama protejată?
Medicii ieșeni sunt îngrijorați de faptul că virusul, extrem de contagios, ar putea să o afecteze și pe mama bebelușului. Se caută în acest moment soluții pentru ca aceasta să poată rămâne alături de copilul ei. Se discută despre o zonă special amenajată pentru astfel de situații. În acest moment nu există însă o asemenea posibilitate.
„Dacă mama trebuie să stea cu el, trebuie să îi asigurăm protecție. Vom gândi o zonă în care să fie protejați. În afară de materialele de protecție și acele măști cu filtru hepa, să putem să asigurăm protecția mamei. Virusul este deosebit de contagios și iată, noi, ca spital public, trebuie să gasim soluții și să ne adaptăm oricărei situații”, adaugă medicul ieșean.
Medicii susțin că în acest moment starea bebelușului este stabilă și nu s-au înregistrat complicații. Acestuia i se va administra, la fel ca în cazul adulților, medicamentul antiviral antihiv. În cea de-a 12-a, a 13-a zi de la diagnosticare, se vor reface testele pentru a vedea dacă existența virusului a fost eliminată.