Prima pagină » Titlurile zilei » Situație fără precedent în istoria Iașului! Fermierii și-au scos afacerile la vânzare după ce au ajuns să fie îngropați în datorii, din cauza pandemiei de COVID-19 și a secetei. Care este prețul unei ferme complete

Situație fără precedent în istoria Iașului! Fermierii și-au scos afacerile la vânzare după ce au ajuns să fie îngropați în datorii, din cauza pandemiei de COVID-19 și a secetei. Care este prețul unei ferme complete

12 oct. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Fermierii au scos la vânzare fermele pe OLX, facebook sau site-urile specializate din străinătate după ce în ultimii ani au adus bani de acasă pentru a supraviețui. Pandemia de COVID-19 și seceta care au generat o scumpire a nutrețurilor, lipsa forței de muncă, arenda prea mare sau reducerea prețului laptelui impusă de procesatori sunt factorii care au determinat o parte din fermierii din Iași să renunțe la afaceri. Efectivul de animale din Iași a scăzut cu 30-40 la sută în ultimii 10 ani

Fermierii din Iași au ajuns la disperare din cauza datoriilor și au scos fermele la vânzare pe site-urile online. Pe OLX, cea mai mare platformă de anunțuri online, sunt mai multe anunțuri cu ferme scoase la vânzare, din Iași, majoritatea de bovine, dar și ferme vegetale. Pe anumite pagini de facebook, crescătorii de animale din Iași au anunțat că vând fermele cu cel mult 40 de efective sau „afacerile la cheie”. Unul dintre fermierii din Iași și-a scos la vânzare luna trecută ferma cu un efectiv de 40 de vaci, utilajele și terenul la un preț de 100.000 de euro, negociabil.

Fermierii au scos la vânzare fermele pe OLX, facebook sau site-urile specializate din străinătate cu prețuri cuprinse între 10.000 și 100.000 de euro

Fermierul Cosmin, din comuna Stolniceni-Prăjescu, susține că a fost nevoit, în ultimii 2 ani, să vină cu bani de acasă pentru a menține afacerea cu vaci de lapte.

„Eu și soția am muncit în străinătate, am strâns bani și ne-am apucat de zootehnie. În străinătate am lucrat tot la ferme zootehnice, unde eram plătiți foarte bine. Dar am vrut să fim la noi acasă, să facem și noi ceva, să trăim la noi în țară. Dacă pot străinii să aibă ferme puternice, am zis că putem și noi. Am cumpărat pe rând văcuțele, odată 10, odată 15, până am ajuns la 40 de capete. După ani de muncă am ajuns să venim cu bani de acasă ca să nu vindem ferma. Iar anul acesta arenda abia am avut cu ce să o dăm. Dar nu mai putem”, susține Cosmin.

Fermierii au acumulat datorii în ultimii ani, iar pandemia de COVID-19 și seceta i-au determinat să vândă toată agoniseala

Fermierul povestește că pentru a scoate vacile la pășune avea nevoie de angajați pe care nu i-a găsit.

„Nouă ne trebuia măcar un om să ne ajute la fermă, dacă nu doi. Au venit unii, alții, au stat 2-3 luni, și apoi au plecat în străinătate, că acolo erau plătiți mai bine. De unde să le dăm noi mai mult dacă prețul la lapte e mic, e 0,8-1 leu litrul? Am cumpărat tractoare să am cu ce să lucrez pământul, să le dau furaje animalelor. Anul acesta a venit ca un trăsnet peste noi. Nu am mai avut furaje, am comandat, au venit greu din cauza pandemiei. Seceta a distrus toate culturile, nu mai avem cu ce să le hrănim. Ca să cumpărăm nutrețuri acum nu ne permitem, din cauza prețului”, susține fermierul care a investit în toată afacerea 150.000 de euro, dar speră să obțină 100.000 de euro.

Iulian, fermier: „Nu mai rentează să creștem vaci. Noi am lucrat pe minus în ultimul an, avem pierderi de 40.000 de lei”

Scumpirea prețului la nutrețuri din cauza secetei s-a simțit din această vară, susține Iulian, fermier care are 60 de hectare cu terenuri agricole și 60 de vaci, în comuna Brăești, din Iași.

„Prețul tărâței a crescut de la 0,7 lei/kg anul trecut la 1 leu/kg acum, iar pe 700 kg de fân dăm 500 de lei. Nu mai rentează să creștem vaci. Noi am lucrat pe minus în ultimul an, avem pierderi de 40.000 de lei. Ministerul Agriculturii ne dă ajutor de pandemie, dar sunt condiții prea dure să primești banii. Dacă nu ne sprijină domnii de la București, o să rămână țara fără lapte produs aici, pe pământul nostru”, spune Iulian.

Efectivul de animale din Iași a scăzut cu 30-40 la sută în ultimii 10 ani, cele mai mari probleme fiind la bovine

Statisticile furnizate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) arată că în Iași mai sunt 70.000 de bovine, extrem de puține în comparație cu efectivul de acum 10 ani, când erau înregistrate 160.000 de capete. Din cele 550.000 de ovine au mai rămas 300.000, iar la caprine numărul nu s-a redus drastic. Astfel, acum sunt 52.000 de capete, cu aproape 3.000 mai puține față de acum 10 ani. La nivelul țării, în anul 2019 a fost înregistrat un șeptel de 3 milioane de bovine, redus cu 30 la sută față de cel înregistrat în anul 2006.

Fermierii din Iași pot obține între 2.500 și 7.000 de euro, ajutoare financiare pentru pierderile cauzate de pandemia de COVID-19

Agricultorii din Iași afectați de pandemia de COVID-19 pot depune cereri în cadrul Măsurii 21- Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19. Depunerea documentelor este gestionată de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași. Sprijinul are în vedere atenuarea problemelor legate de lichidități, care periclitează continuitatea activităților agricole, respectiv a producției primare în agricultură, în special în sectoarele zootehnic, crescătorii de bovine, ovine și caprine, legume-fructe și cartofi, ca fiind cele mai afectate de impactul COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025