Prima pagină » Eveniment-Social » Situație fără precedent, de ani buni, pentru etapa de admitere 2021 la clasa a IX-a, în județul Iași! Șefa ISJ avertizează: „Elevi cu medii peste 5 ar putea să rateze admiterea în liceele din orașul Iași!” (Exclusiv)
Situație fără precedent, de ani buni, pentru etapa de admitere 2021 la clasa a IX-a, în județul Iași! Șefa ISJ avertizează:

Situație fără precedent, de ani buni, pentru etapa de admitere 2021 la clasa a IX-a, în județul Iași! Șefa ISJ avertizează: „Elevi cu medii peste 5 ar putea să rateze admiterea în liceele din orașul Iași!” (Exclusiv)

14 iul. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Mâine, 15 iulie 2021, va fi publicată ierarhia, după medii și note, de la Evaluarea Națională 2021, a elevilor care au absolvit clasa a VIII-a, în județul Iași. Din această perspectivă, pe plan local, este o situație fără precedent! Șefa Inspectoratului Școlar Județean, prof. Luciana Antoci, avertizează asupra faptului că inclusiv elevi cu medii cu mult peste 5 ar putea rata admiterea în liceele din orașul Iași, dacă nu completează cu atenție fișa pentru admiterea computerizată

Emoții uriașe pentru elevii care au absolvit clasa a VIII-a! Mâine, 15 iulie 2021, va fi publicată ierarhia, după medii și note, de la Evaluarea Națională (EN) 2021, a elevilor care au absolvit clasa a VIII-a, în județul Iași. Din această perspectivă, pe plan local, este o situație fără precedent! Șefa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), prof. Luciana Antoci, avertizează asupra faptului că inclusiv elevi cu medii cu mult peste 5 ar putea rata admiterea în liceele din orașul Iași dacă nu completează cu atenție fișa pentru admiterea computerizată.

Șefa ISJ Iași, prof. Luciana Antoci: „Inclusiv elevi cu medii cu mult peste 5 pot să rateze admiterea în liceele din orașul Iași!”

Astfel, având în vedere toate acestea și faptul că notele de la Evaluarea Națională 2021 – județul Iași de peste 5 au crescut semnificativ, un absolvent poate rata admiterea într-un liceu, inclusiv cu profil tehnic sau tehnologic, dacă nu completează cât mai multe opțiuni.

„Pentru prima dată, în ultimii 4 ani, se înregistrează următorul fenomen: sunt mai mulți elevi care au obținut medii de admitere, după Evaluarea Națională, de peste 5 decât numărul locurilor existente în licee! Cu alte cuvinte, anul acesta vor fi elevi cu media de peste 5 care vor fi nevoiți să opteze pentru școli profesionale. De aceea, insistăm asupra faptului că această consiliere trebuie să fie făcută corect și că părinții trebuie să înțeleagă că această alternativă a meseriilor, a școlilor profesionale și a învățământului dual poate fi soluția cea mai bună pentru elevii care au aptitudini în acest sens”, a avertizat prof. Luciana Antoci, inspectorul general al ISJ Iași.

Când va fi publicată ierarhia elevilor care au absolvit clasa a VIII-a

Astfel, pe 15 iulie 2021 va fi publicată ierarhia, după medii și note, de la Evaluarea Națională, a elevilor care au absolvit clasa a VIII-a. Aceasta le oferă posibilitatea de analiză a șanselor de a intra în clasa a IX-a la liceul dorit. De asemenea, în intervalul 16 – 22 iulie 2021, elevii care vor fi consiliați de părinți și de profesorii-diriginți vor completa fișele cu opțiuni pentru înscrierea la liceu. Pe 24 iulie 2021 are loc repartizarea computerizată în clasa a IX-a.

„Aici aș vrea să punctez faptul că anul trecut a fost unul atipic din această perspectivă, întrucât mediile de admitere au crescut neașteptat de mult pentru aproape toate liceele din Iași. A fost acel fenomen pe care l-am invocat și cu alt prilej. Asta a determinat o pregătire pentru examenul de Evaluare Națională cu totul diferențiată, pentru că acei elevi care au rămas acasă au primit sprijin din partea părinților și a profesorilor, reușind să urce foarte mult în ierarhie și să crească numărul ponderii mediilor foarte mari. Pe de altă parte, elevii care nu au mai avut suport educațional la școală prin prezență fizică au scăzut în ierarhie. Această polarizare către extreme și, în special, polarizarea către vârful ierarhiei au făcut să fie o creștere cu până la 50 la sută a mediei în liceele din orașul Iași”, a completat prof. Luciana Antoci, șefa ISJ Iași.

Rezultatele de la Evaluarea Națională atestă o revenire a ierarhiei pe formatul anilor ante-pandemici

În acest context, în 2021, rezultatele la EN atestă o revenire a ierarhiei pe formatul anilor ante-pandemici.

„Cu alte cuvinte, a căpătat o consistență a nivelului de mijloc și, în consecință, ne așteptăm ca mediile de admitere să se regleze din acest punct de vedere. Chiar și așa, însă, sfatul nostru este ca toți absolvenții de clasa a VIII-a care participă la repartizarea computerizată să completeze cât mai multe coduri. Așadar, cu cât vor fi mai multe coduri introduse, cu atât mai mult vor crește șansele de a prinde un loc în baza opțiunilor exprimate în acest sens. Altfel, dacă se epuizează codurile înainte de a ajunge pe un loc eligibil, ne vom trezi că sunt nerepartizați și intrăm într-o etapă a II-a de admitere, pentru care nu mai putem juca locuri pe care le-am dorit”, subliniază prof. Luciana Antoci.

La Iași, la EN, rata de participare a fost de 92,7 la sută: 5.591 de candidați prezenți (dintr-un total de 6.031 de absolvenți înscriși). Dintre cei 5.591 de candidați prezenți, 4.426 au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), rezultând o rată de 79.2 la sută. Doar 7 candidați au înregistrat, la Iași, note de 10 la Evaluarea Națională. Media de admitere constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională (cu o pondere de 80 la sută) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20 la sută).

Ce medii au fost la Admiterea 2020 în liceele și colegiile din Iași

Pe de altă parte, la Admiterea 2020 în liceele din Iași, ultimele medii de intrare în marile colegii din Iași, Național, „Emil Racoviță”, respectiv „Costache Negruzzi”, au crescut cu peste 15 sutimi. În top 50 România (după ultima medie la Admiterea 2020) se afla pe locul 23 Colegiul Național, cu media 9,73, la profilul Științe ale Naturii. Pe locul 26 este tot Colegiul Național, cu 9,71, la profilul Matematică – Informatică. Pe locul 46 este Colegiul Național „Emil Racoviță”, cu 9,63 la profilul Matematică – Informatică.

Ultimele medii de repartizare în clasa a IX-a în liceele din Iași sunt: 3.53 de la Școala Gimnazială Verești la Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” din Podu Iloaiei, 3.51 de la Liceul cu Program Sportiv Iași la Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu”, 3.50 de la Liceul cu Program Sportiv Iași la Liceul Teoretic „Bogdan Vodă” Hălăucești, 3.36 de la Liceul Teoretic „Bogdan Vodă” Hălăucești, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din municipiul Roman cu 3.32 la Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” Iași, 3.10 Liceul Teoretic „Bogdan Vodă” Hălăucești, Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” din localitatea Răducăneni cu 2.92 la Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” Iași. În perioada 13 – 20 iulie 2021 se vor depune sau transmite dosarele de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.

Media de admitere, în baza căreia s-a realizat repartizarea computerizată în clasa a IX-a de liceu, s-a calculat ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Națională 2020 (80 la sută) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (20 la sută).

Top 5 cele mai slabe medii de admitere în clasa a IX-a, din județul Iași

Top 5 cele mai slabe medii de admitere în clasa a IX-a, din județul Iași, a fost următorul: Școala Gimnazială Dumbrăvița, candidat cu media de admitere în clasa a IX-a de 2.31, media de la Evaluarea Națională 1.25, media din clasele V – VIII de 6.55, nota la Limba și literatura română fiind 1.00, iar nota la Matematică- 1.50. Școala Gimnazială Izvoarele, candidat cu media de admitere în clasa a IX-a de 2.30, media de la Evaluarea Națională 1.25, media din clasele V – VIII de 6.52, nota la Limba și literatura română fiind 1.00, iar nota la Matematică- 1.50.

Școala Gimnazială Satu Nou, candidat cu media de admitere în clasa a IX-a de 2.22, media de la Evaluarea Națională 1.00, media din clasele V – VIII de 7.10, nota la Limba și literatura română fiind 1.00, iar nota la Matematică- 1.00. Liceul Tehnologic Vlădeni, candidat cu media de admitere în clasa a IX-a de 2.20, media de la Evaluarea Națională 1.30, media din clasele V – VIII de 5.80, nota la Limba și literatura română fiind 1.20, iar nota la Matematică- 1.40. Școala Gimnazială Rediu, comuna Ruginoasa, candidat cu media de admitere în clasa a IX-a de 2.16, media de la Evaluarea Națională 1.00, media din clasele V – VIII de 6.83, nota la Limba și literatura română fiind 1.00, iar nota la Matematică- 1.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`