Situație explozivă în învățământul preuniversitar ieșean. S-ar putea creea un haos fără precedent! Totul a plecat de la decizia că niciun angajat bugetar nu mai poate cumula pensia cu salariul de la stat de la 1 ianuarie 2019. Așa prevede proiectul de Lege pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului României 114, adoptat de Guvern și pentru care Executivul urmează să își asume răspunderea în Parlament. În acest context, zeci de cadre didactice din județul Iași ar putea să renunțe la cursuri. E vorba de profesori- pensionari care predau, în special pe zona rurală. De asemenea, sunt situații asemănătoare inclusiv în unități educaționale mari din municipiul Iași.
„Eu cred că Guvernul nu cunoaște legea atunci când vine vorba de dreptul la muncă și la pensie… Acestea sunt drepturile fiecăruia și nu e vorba de un favor făcut”, a transmis prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași
Decizia că niciun angajat bugetar nu mai poate cumula pensia cu salariul de la stat de la 1 ianuarie 2019 riscă să provoace o criză inclusiv în sistemul de învățământ preuniversitar ieșean. Este vorba de o prevedere a proiectul de Lege pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului României 114, adoptat de Guvern și pentru care Executivul urmează să își asume răspunderea în Parlament. În acest context, zeci de cadre didactice din județul Iași ar putea să renunțe la cursuri. E vorba de profesori- pensionari care predau, în special pe zona rurală.
„Guvernul nu cunoaște legea atunci când vine vorba de dreptul la muncă și la pensie…”
De asemenea, sunt situații asemănătoare inclusiv în unități educaționale mari din municipiul Iași.
„Avem, în tot sistemul public preuniversitar din România, peste cinci mii de profesori pensionari. Ei nu au ocupat locul nimănui,ci au venit pentru că nimeni altcineva nu a dorit aceste posturi. Situația se întâmplă în mediul rural. Ce vom face, la o clasă a VIII-a, atunci când acest pensionar va fi pus să aleagă între pensie și leafă? Eu cred că Guvernul nu cunoaște legea atunci când vine vorba de dreptul la muncă și la pensie… Acestea sunt drepturile fiecăruia și nu e vorba de un favor făcut. Vom vedea ce se va întâmpla până la debutul anului viitor, sperăm ca lucrurile să se reglementeze deoarece, în caz contrar, situația va fi una foarte gravă!”, arată prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași.
„Pensionarii care lucrează tot la stat înseamnă cheltuieli suplimentare prea mari pentru buget”
Nota de fundamentare a proiectului de lege care modifică OUG 114, adoptat de Guvern, explică faptul că pensionarii care lucrează tot la stat înseamnă cheltuieli suplimentare prea mari pentru buget.
„Posibilitatea cumulului cuantumului pensiei cu câștigul salarial sau după caz, cu veniturile asimilate acestuia, din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităților sau instituțiilor publice centrale sau locale presupune un efort dublu asupra bugetului general consolidat, aceștia beneficiind atât de plata salariului, cât și a pensiei publice”, se arată în documentul emis de Executiv.
O procedură care apare în mijlocul anului școlar și intervine în contracte aflate în derulare.
La nivel național sunt aproximativ cincii mii de profesori- pensionari în învățământul preuniversitar. Efectele plecării din sistem, în semestrul al II-lea al anului școlar 2019-2020, a unui număr de profesori pensionari putea duce la deficiențe și blocaje majore în actul educațional. Mii de elevi ar putea rămâne fără dascăli calificați care să le predea. Mai mult, este vorba despre o procedură care apare în mijlocul anului școlar și intervine în contracte aflate în derulare. Proiectul de lege prevede că pensionarii care cumulează pensia cu salariul au 15 zile la dispoziție, de la intrarea în vigoare a legii, pentru a opta între pensie sau salariu.