Prima pagină » Local » Situație dramatică pentru diabeticii Iașului din cauza pandemiei. Conf. dr. Gina Botnariu: „Ei au venit târziu, cu viața atârnând de un fir de păr”
Situație dramatică pentru diabeticii Iașului din cauza pandemiei. Conf. dr. Gina Botnariu:

Situație dramatică pentru diabeticii Iașului din cauza pandemiei. Conf. dr. Gina Botnariu: „Ei au venit târziu, cu viața atârnând de un fir de păr”

10 dec. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Valul 4 al pandemiei a lăsat urme adânci în rândul pacienților diabetici! Zeci dintre aceștia au decedat după ce s-au infectat cu Covid-19, iar alții au rămas cu sechele pentru tot restul vieții. Medicii avertizează că astfel de pacienți sunt extrem de fragili și prezentarea la medic la timp poate face diferența

Pacienții diabetici au fost printre cele mai afectate persoane de infecția SARS-CoV-2. Aceștia au ajuns în stare foarte gravă la spital după îmbolnăvirea cu noul virus și foarte mulți dintre aceștia au decedat, deoarece infecția cu SARS-CoV-2 le-a agravat starea de sănătate. Medicii ieșeni au precizat că pacienții ajungeau în Unitatea de Primiri Urgențe în comă diabetică și cu infecții extinse la picioare, ajungându-se de cele mai multe ori la amputație.

„Valul 4 a fost un val foarte agresiv. Din nefericire, pacienții diabetici, fragili, nevaccinați ajungeau în stare foarte gravă la spital, cu cetoacidoză diabetică (comă diabetică). Au fost foarte multe decese, deoarece infecția Covid-19, fiind una foarte agresivă, a dus la comă diabetică, ceea ce a fost foarte grav. Cazurile mortale au fost în special la vârstnici, persoane foarte fragile, care locuiau singure, dar au fost și persoane diabetice tinere care au murit în urma infecției. S-a observat o agravare a diabetului din cauza pandemiei, pentru că multe persoane care trebuiau să se prezinte la ajustarea schemelor de tratament au evitat internarea.

Unii pacienți care prezentau ulcer la picior, cum este la diabetici, nu au venit la timp, iar infecția s-a extins, ajungându-se la septicemie. Pentru acești pacienți s-a practicat amputarea din coapsă. Acest lucru putea fi evitat dacă veneau la timp, dar ei au venit târziu, cu viața atârnând de un fir de păr”, a declarat conf. dr. Gina Botnariu, șefa clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași.

Au apărut cazuri noi de diabet după infectarea Covid-19

Infecția Covid-19 a declanșat diabetul la foarte mulți ieșeni. Explicația specialiștilor este că virusul determină distrucția celulelor care produc insulină și induc diabetul. La clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon”, au ajuns mai multe persoane în această situație. Trebuie precizat că cele mai multe dintre persoanele diabetice care au dezvoltat forme grave ale infecției Covid-19 erau nevaccinate.

„Am avut cazuri noi de diabet după infecția cu Covid-19. Cum arată și datele de literatură, se pare că virusul acesta determină și infecție la nivelul pancreasului, cu distrucția celulelor care produc insulină și induc diabetul. Au fost și astfel de cazuri, pe lângă pacienții care au dezvoltat o formă gravă a diabetului după infectare. Am avut pacient diabetic care s-a infectat la internare și a decedat după un gest chirurgical, în ciuda eforturilor medicale. Foarte mulți pacienți erau nevaccinați împotriva Covid-19, cred că doar unul era imunizat. Acesta avea și alte comorbidități severe, două Atacuri Vasculare Cerebrale și, din nefericire, s-a pierdut”, a adăugat conf. dr. Gina Botnariu, șefa clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași.

Conf. dr. Gina Botnariu: „Covidul a fost o lecție de viață pentru mulți dintre pacienți”

În prezent, la Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași mai sunt internați doar doi pacienți cu diabet și Covid-19 asociat. Starea acestora este una bună. În cazul unora dintre pacienții cu diabet de tip II care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, a fost nevoie de trecerea de la tratamentul cu tablete la tratamentul cu insulină. Medicii ieșeni au precizat că au fost și cazuri cu final fericit.

„Situația în acest moment s-a mai calmat și mai avem doar două cazuri de pacienți cu diabet infectați cu Covid-19. Aceștia sunt deja în a 12-a zi de la infectare, iar în a 14-a zi vor fi transferați în «salonul curat». Sperăm ca viitorul să fie un pic mai bun. Pe lângă toate cazurile grave, sunt și cazuri fericite. Sunt pacienți care au avut o evoluție bună și acum sunt chiar foarte bine și nu au rămas nici cu sechele post-Covid-19. Covidul a fost o lecție de viață pentru mulți dintre ei. Mulți pacienți de tip II au trecut după infecție de la tratament cu tablete la tratament cu insulină, iar o parte dintre ei țin și acum tratament cu insulină”, a încheiat conf. dr. Gina Botnariu, șefa clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 ianuarie 2025
15 ianuarie 2025