Prima pagină » Local » Situaţie dramatică la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi. Pacienţi infectaţi cu Covid-19 conectaţi la ventilatoare și tratați pe scaune. Locurile în saloane sunt ocupate

Situaţie dramatică la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi. Pacienţi infectaţi cu Covid-19 conectaţi la ventilatoare și tratați pe scaune. Locurile în saloane sunt ocupate

06 oct. 2021, 09:43,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi, a transmis astăzi, 6 octombrie 2021, că situaţia din cadrul unităţii medicale este una îngrijorătoare.

În aceste momente, se afla 11 pacienţi infectaţi cu Covid-19 care sunt conectaţi la ventilatoare. Alţi 2 pacienţi care nu sunt testaţi pozitiv sunt ventilaţi.

De aseemena, un pacient infectat şi un altul care nu este, ar trebui ventilaţi mecanic, însă primesc doar oxigen.

„O fărâmă din imaginea Covid-19 acum. Cea mai mare teamă este că va mai veni un pacient care trebuie ventilat mecanic și nu mai avem ventilatoare. Cred că teama asta ar trebui să o aibă și cei care nu s-au vaccinat încă! … și cei care nu poartă mască!”, a scris pe Facebook prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Mai multe amubulanțe au așteptat în curtea spitalului. Pacienții nu puteau fi transferați în spital din cauza lipsei locurilor

Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi, a transmis că personalul medical depune o muncă titanică în această perioadă, în contextul valului patru al pandemiei de Covid-19. Mai multe ambulanţe au așteptat în două seri consecutive, în curtea unităţii medicale, cu pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. Capacitatea paturilor ATI a atins maximul.

„Lupta cu virusul Sars-Cov-2 a fost pierdută! Toate unităţile sanitare împreună cu Unităţile şi Compartimentele Primiri Urgente au pus la dispoziţie maximum resurselor umane, financiare (mai puţin Spitalul Militar, care, în nici unul dintre valurile pandemice nu şi-a făcut „simţită prezenţa”).
Putem să operaţionalizam cât de multe pături AŢI, putem deschide noi spitale sau converti cât de multe secţii non-COVID în secţii COVID, rată scăzută a vaccinării împreună cu dezinformarea polulatiei a fost factorul determinant care ne-a adus în acest scenariu.

Toţi pacienţii şi accentuez: TOŢI pacienţii COVID -19 au fost consultaţi direct sau indirect( prin intermediul unui coleg de altă specialitate) de către medicii de boli infecţioase( o muncă titanică pe am făcut-o prin prisma grijei, empatie şi respectului pentru pacienţi).
COVID-19 nu este o patologie exclusiv infecto-contagioasa, ea îmbraca valentele tuturor specialităţilor, de aceea, interdisciplinaritatea este esenţială.
Chiar dacă unii se odihnesc, din diferite motive: fie e sfârşit de săptămână, fie au fluturat un drapel invocând drepturi greşit înţelese , în condiţiile în care, drepturile cadrelor medicale şi a celor care s-au vaccinat sunt „aruncate fără remuşcare la tomberon” , fie, pur şi simplu nu le pasă, noi suntem aici, făcându-ne datoria în continuare”, a transmis în seara de 3 octombrie, dr. Florin Roşu.

Tot mai multe persoane infectate cu Delta în județul Iași

În ultimele două săptămâni, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au fost prelevate peste 100 de probe de la persoane suspecte de infectare cu noua tulpină Delta. Dintre acestea au fost confirmați nu mai puțin de 21 de pacienți. O parte dintre aceștia sunt din orașul Pașcani, județul Iași. Medicii ieșeni au făcut secvențierea pacienților la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, care este singurul centru de excelență din Moldova pentru diagnosticarea, tratarea și îngrijirea pacienților cu patologie infecto-contagioasă și secvențiere. Aici au fost identificați primii pacienți COVID-19 cu tulpina Delta, diagnosticul fiind confirmat la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

„Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sfânta Parascheva», Iași, centrul zonal de screening COVID-19, și-a mărit capacitatea de detecție și identificare a tulpinilor SARS-CoV-2 putând diferenția variantele britanică, sud-africană, braziliană și indiană (Delta). Săptămâna aceasta s-au lucrat peste 160 de probe, 19 fiind pozitive, iar dintre acestea, 17 fiind identificate ca variantă Delta. Într-o proporție covârșitoare, pacienții pozitivi cu tulpina indiană (Delta) sunt din zona Pașcani. Din probele trimise săptămâna trecută la București, patru au fost identificate ca fiind pozitive”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`