Sursa de apă a comunei Bivolari se află în județul Botoșani, iar, în ultimele câteva săptămâni, locuitorii abia dacă au primit apă. În urma demersurilor primarului și a implicației prefectului, situația disperată din Bivolari pare că urmează să se îmbunătățească.
În contextul temperaturilor din ce în ce mai ridicate și a secetei care amenință Iașul, furnizorul de apă, ApaVital, a decis recent, distribuirea apei după un program prestabilit pentru a nu epuiza resursele de apă potabilă. Având în vedere că situația se acutizează, Consiliul Județean, Apele Române, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția pentru Agricultură, ARSACIS s-au întâlnit zilele acestea pentru a discuta problema și a propune soluții.
Situație disperată în Bivolari: Au stat câteva zile fără apă
Seceta afectează toate comunele ieșene, de aceea și furnizorul de apă al Iașului, ApaVital, a decis să aibă loc întreruperi de apă pentru a preveni risipa și a lăsa timp resurselor să-și revină. În acest sens, ei au emis și o serie de sfaturi precum utilizarea apei doar în scop menajer și nu scop agricol.
Pentru comuna Bivolari, situația este mai complicată deoarece sursa lor de apă este situată în județul Botoșani, iar operatorul de apă din județul vecin le poate da apă doar din două în două zile. Primarul comunei, Dumitru Liviu Teodorescu, a luat măsuri în acest sens și ieri, 6 iunie 2022, locuitorii comunei au avut acces la resursa potabilă după 5 zile fără niciun strop de la robinet.
„De pe 15 iunie, ne-a anunțat că până 17 iunie, la ora 21:00 nu vom avea apă absolut deloc. De pe 18 dimineața, până pe 28, s-a anunțat că se dă apă restricționat între orele 17:00 și 11:00. De pe 29 și 30 s-a anunțat că vom avea cumva apă, dar nu am avut, iar pe 30 iunie ne-a anunțat că până pe 5 iulie nu vom avea apă absolut deloc. Am fost contactat și de domnul prefect astăzi, care a dorit să-l informez care este problema cu apa, întrucât eu am trimis o sesizare la Comandamentul pentru Situații de Urgență al județului Iași și el, în calitate de președinte a luat legătura la Botoșani și astăzi a început să picure apa. Deci oamenii făceau astăzi față. Urmează ca pe parcurs instalația să nu mai aibă aer, să se umple și să fie apă nu la nivelul pe care l-am avut înainte, dar să fie apă”, a explicat primarul comunei Bivolari
Oamenii făceau cu greu față acestei situații, inclusiv primarul descurcându-se foarte dificil în aceste condiții
„Oamenii se descurcau foarte greu. Și eu sunt locuitor al comunei și inclusiv eu mă descurcam foarte greu. Mergeam la fântâni, mergeam la izvoare și apa era foarte scăzută”, a mai adăugat Dumitru Liviu Teodorescu.
Soluții pentru a gestiona criza apei
Recent, a avut loc o întâlnire între ApaVital, Consiliul Județean, Apele Române, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția pentru Agricultură și ARSACIS pentru a discuta modalități de gestionare a problemei. Seceta a creat probleme în 17 unități administrativ-teritoriale, de aceea au și fost impuse restricții în ceea ce privește consumul de apă, aceasta fiind distribuită după program. Pe baza informațiilor primite de la reprezentanții ApaVital, având în vedere temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă, consumul de apă a crescut în mod exponențial, acesta înregistrând valori record în sistem. De exemplu, în Zona Metropolitană, de la un consum de 90.000 mc pe zi, s-a ajuns la un consum de 113.000 mc. Un alt exemplu este Bârnova, unde de la 800 mc pe zi, s-a ajuns la 1.900 mc. Avem, astfel, de-a face cu un consum aproape triplu.
Oficialitățile recomandă un consum responsabil de apă, iar adunarea care a avut loc săptămâna aceasta promite să identifice soluții pe termen lung care să fie monitorizate periodic pentru a putea evita scenarii precum situația disperată din comuna Bivolari.
Domnule menajer de la fabrica de copii Elena Doamna va rugam frumos in numele la toti colegii de munca sa ne dati tichetele de vacanta sa mergem si noi in concediu ! La toate spitalele
s-au dat tichete ,spit Spiridon ,spit Cfr ,spit da copii ,spit de infecțioase .
Noii stim ca pt Dvs nu sunt asa importante aceste tichete ,ca dvs aveti salar mare de 30.000 lei lunar plus bonus de performanță inca 25% ,plus afacerile cu medicamente ,afaceri cu angajarile ,afaceri cu echipamente medicale . Apropo cand ne reparati si noua toaletele alea ca sunt vechi si stricate !!!
@As Luminita
Marsh cu spamurile tale la toate postarile. Ala cui te adresezi nu sta pe aici sa citeasca kkt-urile tale