Prima pagină » Titlurile zilei » Situație critică, în mijlocul pandemiei de COVID-19! Lista copiilor din Iași care sunt expuși unui risc fără precedent
Situație critică, în mijlocul pandemiei de COVID-19! Lista copiilor din Iași care sunt expuși unui risc fără precedent

Situație critică, în mijlocul pandemiei de COVID-19! Lista copiilor din Iași care sunt expuși unui risc fără precedent

30 apr. 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

Zile extrem de grele pentru sute de părinți! Aceștia au ajuns într-o situație extrem de periculoasă. În prim-plan este o listă de copii care sunt expuși unui risc cu o serie de consecințe grave și care pot scăpa de sub control. În joc este viitorul lor și, dacă nu se vor găsi soluții urgente, există posibilitatea ca peste câteva luni să nu se poată integra normal în procesul pe care trebuie să-l parcurgă. Deja, de săptămâni bune, micuții au trecut prin stări bulversante. Specialiștii avertizează că efectele ar putea fi ireversibile și solicită intervenția urgentă a autoritățiilor responsabile

Efectele pandemiei de coronavirus încep să devină din ce în ce mai dure! Unul dintre cele mai afectate domenii este cel al Educației! Dacă la nivel de derulare a examenelor naționale pentru clasele a VIII-a și a XII-a, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a venit cu o serie de lămuriri, o altă situație stă să explodeze. Deja, sute de părinți din județul Iași se află într-o situație limită. Este vorba despre cei care au copii care trebuie să urmeze clasa pregătitoare, din anul școlar viitor. Activitatea la grădiniță a fost suspendată de aproape două luni, iar procesul de învățare al preșcolarilor a fost afectat de faptul că au stat acasă. Mai mult, mulți dintre aceștia ar fi trebuit să treacă printr-o evaluare psiho-somatică pentru a se vedea la ce nivel se află și dacă sunt pregătiți pentru etapa clasei pregătitoare!

Au ajuns în pragul disperării! Sunt îngrijorați de viitorul propriilor copii

În acest context, părinții se află într-o situație disperată. Ei spun că nu au primit lămuriri în legătură cum ceea ce trebuie să facă.

„Sunt săptămâni de când stau acasă cu al meu copil. A făcut lucruri, trimise on-line de la doamna educatoare, dar nu se poate compara cu ceea ce făcea la grădiniță… Știu că înscrierile la clasa pregătitoare se pot face, tot on-line, dar nu știu cum se va face evaluarea psihosomatică. Aș fi vrut să văd dacă al meu copil este pregătit. Este o situație grea și sper ca lucrurile să fie lămurite de Ministerul Educației…”, a mărturisit un părinte.

Copiii care împlinesc șase ani după 1 septembrie 2020 pot să urmeze clasa pregătitoare numai după ce trec printr-o evaluare psihosomatică. Durează 20 de minute și se realizează la grădinițele de stat pentru copiii înscriși acolo sau la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE).

Evaluarea psihosomatică va fi înlocuită cu declarație pe proprie răspundere a părinților și recomandare de la gradiniță

Având în vedere această situație excepțională, oficialii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași transmit că, în baza celor precizate de Ministerul Educației, evaluarea psihosomatică va fi înlocuită cu o declarație pe proprie răspundere a părinților și recomandare de la grădiniță.

„Conform precizărilor făcute de Ministerul Educației și Cercetării, înscrierile la clasa pregătitoare și la grădiniță vor fi realizate on-line, după calendarul elaborat de MEC. Evaluarea psihosomatică va fi înlocuită cu o declarație pe proprie răspundere a părinților și recomandare de la grădiniță”, au precizat cei de la ISJ.

„E o situație excepțională care a lovit și bulversat tot ceea ce înseamnă Educație”

Specialiștii avertizează că efectele ar putea fi ireversibile și solicită intervenția urgentă a autorităților responsabile. Asta în a găsi o soluție cât mai bună pentru a normaliza, cât se poate, situația copiilor.

„Desigur, e o situație excepțională, care a lovit și bulversat tot ceea ce înseamnă Educație. Acum, la nivel de preșcolari, trebuie găsită o formulă pentru a face această evaluare psihosomatică. Va fi foarte greu, mai ales la această categorie de vârstă, când va începe noul an școlar. Sistemul virtual nu poate suplini actul de învățare normal, vor fi probleme și situații grele! Tocmai de aceea e necesară găsirea rapidă a unor soluții instituționale pentru o cât mai bună integrare a copiilor la clasa pregătitoare”, a declarat prof. univ. dr. Constantin Cucoș, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași – Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației.

Care este procedura stabilită, la clasa pregătitoare, de Ministerul Educației

De arătat că, în perioada în care sunt suspendate cursurile/activitățile în unitățile de învățământ, Ministerul Educației a transmis că părinții pot opta pentru a completa cererea de înscriere on-line de la adresa https://inscriere.edu.ro/cerere/ , însă acest lucru nu este obligatoriu. Completarea cererii on-line scurtează doar timpul de așteptare la secretariatul unității de învățământ. Pentru a prelua cererea din aplicația on-line în aplicația de înscriere în învățământul primar, părinții trebuie să ajungă la unitatea de învățământ, după ridicarea restricțiilor de către autorități. De precizat că unitățile de învățământ nu pot vizualiza cererile de înscriere completate on-line dacă părinții nu ajung la unitate cu datele personale. Unitatea educațională are obligația de a prelua toate cererile de înscriere indiferent dacă acestea provin din aplicația on-line sau nu. Există aproximativ 7.500 de locuri la clasa pregătitoare în toate unitățile educaționale din județ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`