Prima pagină » Razboi în Ucraina » Situaţie catastrofală pentru orașul Mariupol. Criză umanitară gravă pentru locuitori

Situaţie catastrofală pentru orașul Mariupol. Criză umanitară gravă pentru locuitori

10 mart. 2022, 12:36,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Mariupol, orașul-port de la Marea Azov, trece în aceste zile printr-o criză umanitară gravă. Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei a declarat că forţele armatei ruse ţin ostatici peste 400.000 de oameni, blocând ajutorul umanitar şi evacuarea acestora.

Condițiile din oraşul Mariupol au fost descrise de media drept „apocaliptice”. După ce mai bine de o săptămână au stat fără apă, energie electrică sau încălzire, sute de mii de locuitori s-au adăpostit de bombardamentele rusești și atacurile cu rachete. Totodată, în oraş, semnalul pentru telefoanele mobile a fost întrerupt.

femei ucrainence aflate la subsol impreuna cu copiii

Imagini apocaliptice, cu cadavre ce zac pe străzile orașului, oameni flămânzi ce intră în magazinele goale în căutarea hranei și topesc zăpada pentru a avea apă potabilă

Mariupol aflat într-o gravă criză umanitară

Criză umanitară gravă în Mariupol. Imagini apocaliptice, cu cadavre ce zac pe străzile orașului, oameni flămânzi ce intră în magazinele goale în căutarea hranei și topesc zăpada pentru a avea apă potabilă. Mii de oameni se înghesuie acum în subsoluri, la adăpost de obuzele rusești care lovesc acest oraș strategic.

După ce guvernul ucrainean a acuzat forțele ruse că au continuat bombardamentele, încercările de marți și miercuri, respectiv 8 şi 9 martie, de a începe procesul de evacuare a aproximativ jumătate din cei 400.000 de locuitori disperați ai orașului asediat printr-un „coridor umanitar” au fost abandonate.

Viceprimarul Mariupolului a declarat astfel marţi, 8 martie, ca oraşul se afla într-o „situație catastrofală”.

Reprezentantul Ucrainei la ONU, Natalia Mudrenko, a declarat în fața Consiliului de Securitate că oamenii din Mariupol au fost „prinși efectiv ostatici” de asediul rusesc. În timp ce a descris cum a murit o fetiță de șase ani la scurt timp după ce mama ei a fost ucisă de bombardamentele rusești, vocea reprezentantului ONU a tremurat de emoție.

„A fost singură în ultimele clipe ale vieții”, a spus aceasta.

În aceste două săptămâni de lupte de când forțele președintelui Vladimir Putin au invadat Ucraina, mii de oameni au fost uciși, atât civili, cât și soldați.

femeie ucraineanca ce este carata cu targa de cinci barbati

Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei a afirmat că orașul-port de la Marea Azov, Mariupol, trece în aceste zile printr-o gravă criză umanitară

Bloc de locuințe distrus de aviația rusă la Jîtomir

Un nou bombardament al aviaţiei ruse a avut loc în Jîtomir și a produs daune îngrijorătoare. Serhii Sukhhomlyn, primarul oraşului, a anunţat miercuri, 9 martie, că a avut loc un alt atac aerian în localitatea sa, fiind lovite o termocentrală şi o clădire civilă. Asta după ce marţi seară, 8 martie, ar fi fost distruse un bloc de apartamente şi o fabrică importantă de textile.

„Tocmai a mai fost lansat un atac aerian. Centrala termică din Jîtomir a fost lovită și o clădire civilă”, a postat pe reţelele de socializare primarul Jîtomirului.

Primarul din Jîtomir a declarat în urma bombardamentului că în clădirea civilă ce a fost lovită de aviația rusă, o femeie în vârstă care locuia acolo s-a ascuns în subsol şi a ieşit în viaţă cu răni uşoare, acum fiind tratată la un spital. Edilul a mai precizat că toate ferestrele a două spitale au fost sparte de suflul exploziilor, inclusiv în cadrul unui spital de copii, dar unde nu au fost înregistrate victime și toată lumea se afla într-un adăpost antiaerian.

Potrivit declaraţiei primarului Sukhhomlyn, deocamdată nu există victime asociate atacului de la termocentrală, dar „cel mai probabil” va trebui să fie oprită.

Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei a afirmat că orașul-port de la Marea Azov, Mariupol, trece în aceste zile printr-o gravă criză umanitară.

panorama a orasului Mariupol, blocuri bombardate, fum

Viceprimarul Mariupolului a declarat astfel marţi, 8 martie, ca oraşul se afla într-o „situație catastrofală”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *