Locuitorii de pe strada Valea Adâncă, din Iași, se chinuie de 8 ani să înduplece autoritățile să racordeze cartierul la rețeaua de energie electrică. Proprietarii vilelor au primit doar promisiuni. La un moment dat a fost adus pe stradă un transformator, care sfidează locuitorii, pentru că nu este conectat la rețea
Locuitorii de pe strada Valea Adâncă, din municipiul Iași, se chinuie de aproape 8 ani să fie ascultați de autorități. În tot acest tip, cele 25 de familii primesc curent electric cu porția, doar pentru că au investit în generatoare care provoacă costuri de 1.500 lei pe lună, pentru fiecare proprietate. Investitorii care au cumpărat terenuri în zona apropiată de cimitirul „Buna Vestire” (în apropierea aleii Tudor Neculai) erau dispuși să plătească oricât, dar autoritățile nu au dat curs cererilor. Totul a început în 2012, când au fost eliberate primele autorizații de construire. În 2014, compania E.ON elibera primele avize pentru racordarea persoanelor fizice.
Vecinii s-au întâlnit și au stabilit că trebuie să strângă 80.000 de euro. Însă legea s-a schimbat, iar racordarea trebuia făcută de Primăria Iași și compania E.ON. Cererile și sesizările au curs cu anii la Primăria Iași, până când a venit un răspuns. Primăria a promis că va racorda cartierul doar dacă proprietarii vor renunța la drumul privat. Au făcut și asta în urmă cu 3 ani. Ulterior, reprezentanții Primăriei au mai găsit un pretext. Noua rețea electrică trebuia să acopere și zona Aleea Strugurilor învecinată cu cartierul menționat. Însă, acolo era nevoie de acceptul proprietarilor, deoarece rețeaua urma să treacă pe terenurile lor. În ultimii ani, compania E.ON a fost implicată în mai multe scandaluri.
Ca la proști, au fost aduse două transformatoare care nu folosesc la nimic
Blocați și de această invenție administrativă, locuitorii de pe strada Valea Adâncă au cerut ca investiția să se realizeze în primă etapă, urmând ca extinderea spre Aleea Strugurilor să fie realizată în momentul în care vor fi obținute acordurile proprietarilor. Între timp, E.ON a făcut licitații pentru extinderea rețelelor. Ieșenii s-au trezit cu două transformatoare care zac de câteva luni. Sunt folosite pe post de cuiburi pentru păsări.
„Problema este acum la Primărie. Ne condiționează de cei de pe Aleea Strugurilor. Ei au curent acolo, dar întreruperi frecvente. Noi nu avem deloc. Am fost și la primar, am spus tot, ne-a promis că vom vedea excavatoare în zonă. Nu s-a întâmplat nimic. Dacă nu se va rezolva nimic și repede, noi vom organiza un protest în față la Primărie. De atâta timp stăm cu generatoare. Sunt afectați și copiii, care nu au condiții de studiu. Noi am tras aici totul pe banii noști, canalizare, apă”, a spus un locuitor revoltat.
Casele de 200.000 de euro sunt pustii, iar proprietarii stau în chirie
Sunt situații în care proprietarii unor case somptuoase au preferat să abandoneze clădirile și să locuiască în chirie până când autoritățile vor rezolva problema.
„Stau în chirie mai la vale de aproape 2 ani și aștept să vină curentul. Am cheltuit pe casă 200.000 euro, fără teren. Aici costă 100 euro pe metru. Cum să stai în casă cu zgomotul de la generator? Au adus chipurile acel transformator ca să ne arate că va începe ceva. Ce facem, ne băgăm degetul în priză? Ultima soluție este să mergem la Primăria Iași și să plecăm cu găleata de curent. Dacă am fi fost departe de oraș, aș fi zis, dar suntem la 50 de metri de rețea. Noi plătim aceleași impozite ca cei de pe Aleea Strugurilor, unde este curent”, a precizat Daniel Pârâu.
Reprezentanții Primăriei Iași nu au oferit un punct de vedere legat de situația de pe strada Valea Adâncă.
Nu au curent nici proprietarii din zona Bucium
Un alt caz prezentat în edițiile anterioare ale cotidianului „BZI” face referire la situația locuitorilor din zona Bucium, strada Gr.T. Popa. De mai bine de un an, se chinuie să obțină avizele de la compania Delgaz Grid, fosta E.ON. Soluția companiei sugera că noile imobile ar trebui conectate la rețeaua de pe o proprietate privată, variantă neacceptată de proprietar. Acum, inițiatorii proiectelor așteaptă un răspuns de la E.ON.
Problema utilităților a pornit de la afaceristul bucureștean Ovidiu Petrache. Când a vândut parcelele, a promis că se va ocupa și de racordarea la rețeaua electrică. A cerut chiar și 2.500 de euro de familie. Când au văzut că lucrurile nu se mișcau, s-au unit și au depus un proiect comun la E.ON. Revenind la afacerist, Poliția Locală Iași l-a amendat cu 5.000 lei pentru că a construit ilegal în zona Bucium.