Prima pagină » Titlurile zilei » Situație alarmantă, scăpată de sub control! Mii de ieșeni locuiesc în blocuri care cad la cutremurul cel mai mic. „Ultima expertiză a fost făcută prin 1996” – FOTO

Situație alarmantă, scăpată de sub control! Mii de ieșeni locuiesc în blocuri care cad la cutremurul cel mai mic. „Ultima expertiză a fost făcută prin 1996” – FOTO

11 apr. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER în Titlurile zilei

Mii de ieșeni, probabil, locuiesc în blocuri ce ar putea să se dărâme la cutremurul cel mai mic. Imobilele nu mai sunt expertizate de ani de zile

Obligativitatea realizării expertizelor blocurilor din Iași, privind riscul seismic, potrivit legii, este a asociațiilor de proprietari și a deținătorilor. Deși există o listă a construcțiilor cu risc seismic ridicat, verificări nu au mai fost efectuate de ani de zile

Probabil, mii de ieșeni locuiesc în blocuri care cad la cutremurul cel mai mic. Nu există o situație clară a imobilelor cu risc seismic

Deși există o listă cu blocurile care au risc seismic ridicat în Iași, expertizele nu au mai fost efectuate de ani de zile. Sunt imobile care nu mai au realizată nicio verificare din 1996. Mai mult decât atât, președinții asociațiilor de proprietari susțin faptul că expertizele sunt costisitoare, iar ieșenii de abia reușesc să își plătească propriile datorii.

„La noi s-a pus, până acum, în discuție reabilitarea blocului. Nu s-a discutat până acum ca el să fie expertizat. Proprietarii se plâng de 10 lei când se pun la asociație pentru fondul de reparații. Nu sunt receptivi. Noi, acum, încercăm să strângem semnături pentru a putea lua niște fonduri europene ca să reabilităm blocul, dar este foarte greu, oamenii nu sunt receptivi. Blocul are făcută ultima expertiză prin 1996”, a transmis Gabriel Corlat, președintele Asociației de Proprietari Socola numărul 18.

Mai mult decât atât, ieșenii sunt reticenți și din cauza faptului că prețurile sunt foarte mari. O expertiză a unui bloc de 4 etaje are o valoare de peste 20 de mii de lei.

„Expertize s-au făcut acum 3 ani. Ele au niște costuri foarte mari, dar majoritatea oamenilor nu prea plătesc să se facă investiții curente cu apa, cu canalizarea, să se înlocuiască conductele vechi, nu mai spun de expertize. De exemplu, o expertiză la un bloc cu 4 etaje poate depăși și 20.000 de lei. Vine o firmă specializată, vine cu aparatură, cu ultrasunete, se fac anumite găuri de jos până sus. Trebuie să se intre în fiecare apartament pentru a putea face expertiza, să vadă structura de rezistență.

Asta e problema cea mai mare, pentru că trebuie să se intre în fiecare apartament, să se verifice fiecare spațiu, absolut tot. Oamenii nu își plătesc datoriile, nu mai spun de investițiile necesare pentru problemele curente”, a transmis Gabriel Paraschiv, președintele Asociației de Proprietari de pe bulevardul Țuțora.

Instituția care ar trebui să facă verificări în teren nu are personal

Reporterii BZI au luat legătura cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Iași. Aceștia au transmis faptul că instituția doar centralizează datele care sunt primite de la primărie.

„La ISU doar se centralizează datele pe care le primim de la primărie. Asociațiile de Proprietari trebuie să facă expertiza tehnică, trebuie să contracteze firme specializate pentru acest lucru. În ceea ce privește riscurile, diferă la fiecare clădire, în funcție de locul unde este construită, materialul sau anul”, a precizat Ionuț Grădinaru, inspector șef ISU Iași.

În ceea ce privește Inspectoratul de Stat în Construcții din Iași, reprezentanții instituției au transmis faptul că nu au personal disponibil pentru a face verificări în blocuri. Acest aspect este cauzat de lipsa personalului angajat. Însă nici ISC nu poate amenda asociațiile de proprietari sau deținătorii ce nu efectuează expertizele blocurilor unde locuiesc.

„Noi, ca sa putem dispune o expertiză, trebuie să avem niște elemente clare care să ne facă pe noi să dispunem acea expertiza. Este vorba despre elemente care pot pune în pericol siguranța cetățeanului sau a clădirii. În principiu, noi dispunem expertize când avem o sesizare sau când nu se respectă proiectul. ISC nu poate sancționa dacă expertizele nu sunt efectuate.

Noi, teoretic, putem face control, putem dispune măsuri, dacă este cazul, practic, este aproape imposibil să facem asta, prin prisma volumului de muncă și a numărului de inspectori existenți în momentul acesta. Sunt județe, precum Tulcea, care au 4 inspectori pe tot județul. Nici la Iași, prin prisma celor 9 inspectori și a volumului nostru de muncă, în condițiile în care noi, din toate construcțiile care se fac la nivel de județ Iași într-un an de zile, ajungem în teren la maxim 18 la sută dintre ele, restul se construiesc fără ca noi să trecem pe acolo, din cauza faptului că pur și simplu nu avem cum”, a declarat inspector șef județean Adrian Morariu.

Primăria Iași are în atribuții doar notificarea asociațiilor de proprietari, pentru a lua în vedere realizarea expertizelor sau amendarea acestora

Deși Primăria Iași are în atribuții notificarea asociațiilor de proprietari cu privire la realizarea expertizelor, legislația în vigoare este permisivă, iar amenzi nu au fost emise până în prezent.

„Există Legea 212/2022, în care sunt stabilite obligațiile proprietarilor în legătură cu întreținerea imobilelor, proprietăților în care locuiesc. Aici, primăria ar trebui să facă notificări la asociațiile de proprietari în care să le aducă la cunoștință obligativitatea de a-și face aceste expertize. Legislația prevede câteva lucruri foarte clare. Obligativitatea de a notifica, cu celeritate, asociațiile care au blocuri mai vechi de 1978, pentru că blocurile mai vechi de 1978 aveau un normativ de proiectare care s-a constatat că nu este eficient. Vorbim și de anul 1977, când a fost cutremurul, și, începând cu anul 1978, a fost modificat normativul de proiectare și, atunci blocul având o altă structură de rezistență, toate blocurile construite înainte de 1978 trebuie expertizate și făcute lucrările necesare pentru a îndeplini cerințele actuale de rezistență.

Aici trebuie înțeles faptul că nu este obligatoriu ca, urmare a unei expertize, blocul să aibă risc 1 (n.r. – risc seismic mare), el poate să se comporte foarte bine. Mai mult decât atât, acolo unde proprietarii consideră că au probleme, văd că blocul se înclină, pot lua decizia să facă o expertiză și în funcție de cele constatate să vadă ce lucrări trebuie derulate în continuare. Aceste expertize trebuie trimise către administrația publică locală, mai departe, ele se transmit către ISU, care are o situație centralizată. Conform legii, toate imobilele mai vechi de 1978 trebuie expertizate. O expertiză are o durată de valabilitate de 2 ani. Noi trimitem notificări asociațiilor de proprietari, în vederea realizării expertizelor.

Există, într-un final, o posibilitate de a se întocmi un proces-verbal de contravenție în cazul în care asociațiile de proprietari nu dau curs notificărilor. Nu au fost cazuri până acum pentru că legislația prevede niște termene și atunci, având în vedere că sunt în termenele respective de notificare și de a face demersurile, nu există, în momentul de față, niciun proces-verbal de contravenție”, a spus Ioan Ciobanu, șef Serviciu Asociații Proprietari din cadrul Primăriei Iași.

În Iași, sunt peste 63 de blocuri cu risc seismic ridicat

Este important de știut faptul că, potrivit informațiilor publicate pe site-ul ISU, în Iași, sunt 63 de blocuri de locuințe cu risc seismic I, printre acestea se numără imobile situate pe străzile Cantemir, Ciurchi, Decebal, Nicolae Iorga, Vasile Lupu, Splai Bahlui, Țuțora și altele. Imobilele cu risc seismic de gradul II sunt în jur de 69, iar printre acestea se numără și cele de pe străzile Ion Creangă, Nicolina, Piața Unirii, Păcurari, Aleea Rozelor, bulevardul Tudor Vladimirescu. În ceea ce privește blocurile de locuințe cu risc seismic III, acestea sunt 67 la număr, iar în cea mai mare parte sunt situate inclusiv pe bulevardul Tudor Vladimirescu, dar și în alte zone, precum strada Țepeș Vodă, Tabacului, Stejar și Primăverii. Datele sunt incerte din cauza faptului că în prezent există blocuri care nu mai au nicio expertiză realizată din 1996.

În total, aproximativ 27.414 persoane locuiesc în imobile ce se pot prăbuși în cazul unui seism. Astfel, dacă are loc un cutremur de magnitudine mare, în Iași, ar putea fi provocate pagube însemnate. Potrivit listei publicate pe platforma oficială a Inspectoratului pentru Situații de Urgență, sute de blocuri de locuințe sunt incluse în una dintre primele trei clase de risc seismic. De asemenea, numeroase imobile au nevoie urgent de lucrări de consolidare. Astfel, peste 27 de mii de locuitori ar putea avea de suferit din cauza unui cutremur, fără a lua în considerație și victime colaterale. Important de menționat este faptul că pe lista publicată sunt evidențiate cele trei clase de risc seismic.

Mai exact, grad ridicat de prăbușire, acestea fiind clădirile cu risc I, „bulinele roșii”. Blocurile cu posibilitate redusă de prăbușire, dar ce pot avea avarii semnificative la partea de rezistență, sunt cele de grad II, iar cele ce pot avea degradări structurale fără a fi afectată semnificativ rezistența sunt cuprinse în riscul seismic de gradul III. În aceste clase sunt incluse 199 de blocuri de locuințe.

Probabil, mii de ieșeni locuiesc în blocuri care cad la cutremurul cel mai mic. În Iași, nu există o situație clară cu privire la imobilele cu risc seismic. Proprietarii nu sunt dispuși să achite contravaloarea verificărilor, iar unele blocuri nu mai au realizată nicio expertiză din anul 1996.

Comentarii
  • 🐷Desființați asociațiile de proprietari. Plătim aiurea salariile la pensionarii care se cred " președinți", "cenzori", "contabili". Majoritatea au studii medii !!!

    Citat: „Trebuie să se intre în fiecare apartament pentru a putea face expertiza, să vadă structura de rezistență.” a declarat angajatul asociației !!!

    De fapt aici e problema și nu banii sau lipsa lor.
    De ce nu vor locatarii din blocuri să le intre cineva in apartament și să caute amănunțit?

    Pentru că mulți „imprumută” apă caldă/rece de la vecinii de scară, au țevi montate inainte de apometru( unii fură apă și plătim la comun),…acolo tre să vină angajații de la apă-canal cu aparate ( ultrasunete) pt a depista acele țevi frauduloase ingropate- pereți( nu se văd cu ochul liber).

    Multe apartamente din Iași au zidurile
    ( de rezistență) dărâmate/ eliminate ilegal, efectiv sunt apartamente comuniste open space…astea nu au nevoie de un cutremur de 7⁰🤭.

    Mulți declară 1 persoană la intreținere dar locuiesc 5…!!!
    Astea sunt motivele reale pt care NU vor ca cineva să le intre-n casă și să cotrobăiască prin pereți, dușumele și tavane si prin camere !

    Recapitulare:
    Nu se vrea..🙃

  • Trebuie reparate diverse case, cladiri de institutii revendicate de evrei……daca nu……iar apar dosarele. Pulimea e prosti.

  • Astea noi șanț rezistente

  • Trebuie sa se vanda apartamentele noi construite prost de asa numitii dezvoltatori.
    Acelea pica la primul cutremur.

  • 🧀 Șvaițer moldovenesc

    Apartamentele vechi din Iași sunt
    ” SVAIȚER moldovenesc ” .
    Recent am fost la vizionare cu un agent imobiliar și toate apartamentele erau
    ” modificate ” fără autorizație. Si nu vorbesc de moficări mici(de mutat o ușă, dărâmat o debara)…ci ziduri eliminate total ! Unul a transformat un apartament de 3 camere într-o hală( 1 cameră imensă), efectiv doar la baie mai avea perete și ala din sticlă mată !!! Wtf?

    Una era schița apartamentului și alta era realitatea. Proprietarul apartamentului
    ( etaj 5 din 10) a recunoscut că toți de pe scară au făcut modificări substanțiale. Fiecare a dârâmat după cum i-a dus mintea.

    Rezultatul? La un cutremur o să fie dezastru !
    Autoritățile( politia locală, serviciul urbanism, etc) trebuie să verifice fiecare apartament din Iași, Tg Frumos,Pașcani și acolo unde s-au dărâmat zidurile de rezistență să fie amendați ( chiar dacă au trecut 2 ani) și puși să refacă zidăria pe cheltuiala proprietarilor. Domnilor din primărie( serviciul urbanism), mai lăsați birourile și ieșiți la verificări pe teren. Mulțumesc.

  • Sunt blocuri construite numai pe stalpi , grinzi si plansee din beton . Peretii sunt de decor , nu fac parte din structura de rezistenta. Am locuit intrun asemenea bloc. Intre ultimul rand de BCA si plafon am gasit 5 cm de ziare , saci goi de ciment , plastic si alte minuni.

  • Bloc nou sau vechi ai găsit 5cm de ziare ?

  • Blocul de langa sc. generala 42 din Nicolina. Inceput pe timpul lui ceasca iar fatada facuta dupa mai bine de 6-7 ani. Toti peretii (nterior , exterior) din bca. Am gazit ziare la peretii din exterior . Cu ceva tencuiala si maturatura de pe santier.

  • Dar , repet, la astfel de blocuri , daca te tine punga , poti demola toti peretii si sa construieti la exterior pereti cortina , de exempu. Binenteles cu aprobare , de la vecini in primul rand . Apoi bani ptr arhitect , proiect , constructor. Priveste la bocurile de birouri, nu au pereti din caramida . Doar sticla. Ca sa-ti faci o idee despre ce spun.

  • Pe ce criterii se cenzureaza comentariile la acest articol? Daca comentariul nu contine injuraturi la adresa primarului, daca nu contine cuvinte obscene , comentariu e lipsit de interes .
    Libertatea de opinie …. e nonsens in tara asta!
    Va multumim

  • Inainte de 1990, exista obligativitatea, prin lege, ca toate constructiile/blocurile sa fie verificate din punct de vedere seismic. Cel putin constructiile de dupa 1977 sunt foarte sigure si bine construite, din cauza inaspririi regulilor/legilor. Acum aceasta incercare/verificare nu se mai face. Se construieste haotic , eludand legile in constructii. Ba mai mult, proaspetii ingineri constructori nici nu au auzit/invatat de incercarea tehnica la seisme.

  • Cadeeee ! Atentie că cade 🥸

    Anonim
    aprilie 11, 2024 la 9:13 am, 9:23 am si 9:46

    Manânci 💩 !!! Tu intrebi si tot tu raspunzi. Esti penibil ! Se vede că freci menta
    printr-un birou de la primărie și faci parte din acei inspectori ” insuficienți” care nu au timp de verificări pe teren. Lasă jocul
    ” solitaire” si mergi la verificat apartamentele cu probleme !!!

    Te intreb pe tine și pe alți ” injineri” școliți pe vremea lui Ceașcă: peretele exterior al blocului „este „sau nu de rezistență?

    Dacă mai mulți proprietari și-au dărâmat zidul exerior ( din placă beton) pt a inchide balconul cu termopan ( sticla total) …e pericol sau nu de prăbușire?
    Acea clădire are afectată structura de rezistență?

    Din cauza soacrelor/ concubinelor care vor apartamente tip american ( open space) …o să cadă majoritatea blocurile vechi si fara cutremur !!!

    Morala
    Fugiti de blocurile vechi. Sunt ieșite din garanție și mai sunt și ” sparte” la interior / exterior !!!

  • Baca nu te pricepi de ce te bagi in discutii? De dragul conversatei? Sau sa vorbesti discutii?

    Nu toti petetii de exterior TREBUIE sa fie portanti (de rezistenta)

    Ex. Bloc ,,de cartier” construit inainte de ’90 , P+4 . Parterul ,,open space”(ne-am inglezit , nu?) unde erau spatii comerciale , fara pereti interiori ,alimentare , baruri ,frizerii , cofetarii etc. CU VITRINE LA EXTERIOR

    Dar Atentie (CaCA)de la tine in vidul dintre urechi.

  • PRIMELE PICA CAM IN ORDINEA ASTA:
    1. Ciubotariu Cipri Petrica
    1. Stefan Popescu
    1. Patrascu Marius
    1. Toma
    1. Berihoi
    1.1.1.1. Tot ce e nou construit va pica
    ACUM TOT CE ASTEPTAM E CUTREMURUL!!!

  • @Anonim aprilie 11, 2024 la 10:47 am

    Anonim
    aprilie 11, 2024 la 10:47 am

    „De dragul conversatei”?
    „Nu toti petetii de exterior…”
    Primești nota NOTA 2 pt. greșeli !

    P.S. …doream să-ți transmit că ești analfabet funcțional dar după ultimul msg mi-am dat seama că ești mai mult de atât; ești ANAL- FABET 100% !!! 🤤

  • Expertizare si apoi lucrarile de consolidare nu se vor putea face niciodata de catre locatari. Costurile sunt enorme. Nu cred ca autoritatile, primaria, primarul, partidele,…nu stiu. Sunt facute legi prin care statul si-a luat mana de pe imobile.

  • Si cu cacofonia ta cum ramane? Desteptule.

  • Subinginerii din departamentul disciolina in construcții să iasă din birouri! Pe ei îi controlează cineva ?!? Au un targhet? Sau doar așteaptă să vină leafa…

  • Ar trebui ca angajații de la serviciul urbanism să raspunda penal pt lipsa autorizațiilor la o construcție. Ei cand merg la birou se teleportează?
    Nu văd că ala care construiește un balcon nu are documente la mână? Sau stă pe facebook / tiktok și salivează la studente așteptànd vecinii să facă o sesizare ?
    Dacă pica blocul, primii care trebuie trași la raspundere să fie angajații de la
    ” urbanism ” !

  • Grav este ca blocurile noi cad la un vant mai mare ca intensitate si viteza mai repede fata de cele foarte vechi la cutremur !!!

  • The old man wise

    Daca o rezistat atatia ani la besinile de baba rezista si la o zguduiala zdravana

  • chirica cheltuieste sute de mii de euro pe un concert si pe artificii dar nu are bani pentru iesenii saraci care nu au sansa de a avea copii cu vile

  • Ioana, viitoare babă peste 40 ani ;))

    După ce am citit articolul și toate comentariile am ajuns la o concluzie simplă si sănătoasă pt viitorul familiei mele: dacă tot fac un credit pe 35 ani la o bancă( adică mă leg singură de glie) …atunci o să aleg un bloc nou cu garanție !!!
    Mulțumesc !

  • Vor fi suprize foarte mari la urmatorul cutremur major in Vrancea chiar la blocurile noi, ptr ca multe dintre ele s-au construit pe repede inainte fara prea multe verificari temeinice ale celor de la ISC in etapele de constructie. Mai bateti orasul la pas si cand vedeti vteun santier nou sau in desfasurare nu strica de facut de la distanta fotografii. Nu se stie poate in viitor chiar acolo veti cumpara.

    Normal se iau si probe de ciment si se analizeaza la laborator de catre cei care verifica structura. Cand va cumparati un aprt intr-un bloc nou, in primul rand solicitati urmatoatele:
    – foto de santier din timpul executiei
    – copie dupa cartea tehnica
    – va puteti interesa si la ISC sa vedeti avizele de verificare in etapele de santier.

    In ceea ce priveste lucrarile de expertizare, astea nu salveaza imobilul, ci consolidarea in sine.

    In Iasi s-a batut pasul pe loc la tema consolidarilor. Expertize s-au mai facut, dar degeaba ca tb refacute dupa o perioada de 4-5 ani. Promisiuni electorale cu fonduri ptr consolidari s-au tot facut

    In schimb din bani publici si din alte fonduri s-au consolidat cladiri inutile in oras.

    Sa nu uitam ca prietenul comunitatii Chirica vrea stadion nou pe banii nostri. Dar nu se gandeste ca, cu acei bani poate consolida X blocuri. De la cetateni vin banii la pusculita Primariei, de la cetateni vin voturile.

    Se zvoneste ca, Chirica a terminat facultatea de constructii ca sef de promotie. Pai si lasi sute de cladiri in oras neconsolidate si bagi banii in alte prostii? Nu exista nici o grija pentru cetateni.

    Atentie inca o data in ce bloc nou va cumparati un apartament. Pe langa faptul ca dezvoltatorii imobiliari vand la niste preturi foarte mari, multe sunt si prost construite.

    Acelasi aprt de ex facut cu aceleasi materiale de constructii, in Vaslui are un oret, in Bacau altul si in Iasi altul. Din cauza faptului ca multi au dat bavala sa cumpere pretul s-a ridicat in marile orase cu mult peste cat valoreaza ele defapt. Si asta spre bucuria celor care construiesc ce merg pe principiul: Nu e prost cel care cere ci cel care plateste.

    Nu fiti prosti, multi se imbogatesc pe spatele altora. Dupa aceea isi dizolva firmele si pleaca. In caz de ceva nu ii mai gasesti.

    Preturile la apartamente in Iasi sunt mult supra evaluate peste potentialul economoc si salariile din zona.

    Sunt situatii in care si in Bucuresti gasesti aprt mai ieftine decat in Iasi.

  • It's coming.

    Un cutremur de 7 si cade Silk prima data dupa gr I si II. III vor fi demolate dupa.

  • @Max,

    Doua corectii:
    1. Chirica nu este inginer constructor. A terminat Inginerie Geologică și Geofizică, la Cuza.
    2. ISC are prea putini oameni si prea putina autonomie. Stii ca ISC Iasi este in subordinea Bacaului? Politica este cea care strica totul in tara asta.
    In rest, ai dreptate 100%.

  • pt specialisti

    Ce parere aveti de blocurile vila din zona Cucu-Pantelimon? Cautam un apartament (mai ieftin) la blocurile vecine „vilelor” si am aflat cu stupoare ca vreo 2, din 83, au grad seismic 3…. Si sunt facute in 83!!!
    Ma intreb daca nu o fi vreo mânărie a primăriei cu agentiile imobiliare.

  • Imediat dupa 4 martie 1977 a fost demarata o campanie de revizuire a normativelor. Dar pana a se finaliza normativele pe baze stiintifice, la constructiile in lucru, sau incepute imediat dupa, a fost suplimentata armatura, si uneori sectiunile stalpilor si grinzilor. Bininteles, totul empiric. Au iesit blocuri cu structura supradimensionata chiar si fata de P-100. Am expertizat in Dacia un apartament intr-un bloc P+4 care avea o structura ca pentru P+8.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`