Rata infectărilor în rândul copiilor se menține crescută. Aproximativ 30 de pacienți se aflau internați ieri, 25 octombrie 2021, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”, Iași. Din numărul total de paturi ocupate, 6 erau în secția ATI-COVID-19. În continuare, în spital se află internați și nou-născuți cu forme medii, niciunul necesitând intubare
Ieri, 25 octombrie 2021, 29 de copii infectați, care prezentau forme medii și ușoare, erau internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași. Dintre aceștia, șase copii se aflau în secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), niciunul necesitând intubare. În continuare ajung la spital și nou-născuți infectați. Cel mai grav este o adolescentă de 16 ani, care în urma infectării a dezvoltat o complicație. Aceasta nu prezintă comorbidități. Medicii sunt în alertă din cauza ratei tot mai crescute a infectărilor în cazul minorilor.
„Pe zona ATI-Covid avem internați 6 pacienți. Exact ca la început, domină vârstele extreme, avem nou-născuți, la care probabil mecanismul de infectare este de la frați sau surori mai mari, nevaccinați și copii de vârstă școlară. În acest moment, cea mai problematică pacientă este o tânără de 16 ani, care a făcut o complicație, tromboză cerebrală. Aceasta este stabilă, da necesită supraveghere în secția ATI și nu prezintă alte complicații. Starea nou-născuților este stabilă, dar în general conduita este să-i supraveghem până la 6-7 zile, când practic sunt cele mai problematice zile în această infecție.
Am avut copii cu o evoluție bună sub tratamentul anti viral, dar la 9 zile au dezvoltat complicații infecțioase. Există o nevoie acută de vaccinare și promovare a acestui mod de a stopa pandemia. Dacă iarna trecută incidența era mult mai mică la copii, această nouă tulpină probabil are un alt efect pentru pacientul padiatric, iar rata de infectare este mare. La adolescenți simptomele sunt asemănătoare adultului, iar la sugari principalele simptome sunt cele digestive”, a declarat dr. Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria”, Iași.
Alina Belu: „Nu știm la ce să ne așteptăm”
Medicii ieșeni se așteaptă la ce e mai rău în ceea ce privește rata de infectare în rândul copiilor, chiar dacă în următoarele două săptămâni aceștia nu vor mai merge fizic la școală, iar numărul infectărilor ar trebui să scadă. Trebuie precizat că în fiecare weekend adresabilitatea la spital este mult mai mare decât în timpul săptămânii.
„La nivelul secției, zonei roșii COVID-19, pe zona non-ATI, avem 23 de pacienți. Momentan, avem locuri libere, vedem care din pacienți pot fi externați, în funcție de adresabilitate vom extinde zona roșie. Pe zona ATI-Covid avem 6 locuri ocupate din cele 9. Pacienți intubați pe ATI nu sunt și sperăm să aibă evoluții favorabile și să nu înregistrăm decese. Noi sperăm că odată cu vacanța elevilor să scadă și numărul internărilor și al infectărilor. Încă nu știm la ce să ne așteptăm, dar suntem pregătiți pentru cea mai sumbră perioadă, având în vedere că există o creștere foarte mare la adulți. Sunt cazuri în care pacientul vine cu o patologie, alta decât Covid și este negativ, iar aparținătorul este pozitiv. Nu am avut o incidență atât de mare în valul 3”, a precizat Alina Belu, managerul Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria”, Iași.
Patologie severă post-COVID-19 la copii
Specialiștii de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași trag un semnal de alarmă pentru părinți. Un nou sindrom greu de diagnosticat apare la copiii cu vârsta medie de 8 ani care au fost infectați cu COVID-19. Sindromul inflamator multisistemic post-COVID-19 apare între 4 și 6 săptămâni după infectare. Copiii pot prezenta multiple simptome asemănătoare altor boli, cum ar fi febra mare și frisoanele. Părinții sunt rugați să vină de urgență cu cei mici la spital.
Noul sindrom este greu de diagnosticat chiar și de cei mai pricepuți medici. Un criteriu de identificare este numărul crescut al anticorpilor pozitivi după infectare. La Spitalul „Sf. Maria” s-a prezentat un caz cu simptome de apendicită acută care ascundea de fapt noua patologie. Medicii ieșeni au descoperit la timp, în urma unei intervenții chirurgicale, noua patologie la un băiat de 11 ani, transferat de la Piatra Neamț. Cel mai întâlnit simptom al noii patologii este febra mare. Copiii diagnosticați cu sindromul multiinflamator sistemic post-COVID-19 trebuie tratați în primele zile de evoluție a bolii în secția ATI. Medicii susțin vaccinarea adolescenților și spun că aceasta este o soluție pentru evitarea noii patologii.