Proiectul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost transmis de către Comisia Europeană cu zeci de observații. Din păcate, situația este una dramatică pentru România deoarece săptămâna viitoare CE aprobă proiectele PNRR depuse de țările membre și începe plata proiectelor. Cele 29 de miliarde de euro pentru România ar putea să nu mai fie atât de sigure, pentru că o parte dintre proiecte ar putea să pice.
Conform surselor, unul dintre reproșurile făcute de Comisia Europeană cu privire la PNNR-ul depus de România este legat de faptul că datele din documentele .xls cu cele din documentele word pentru anumite proiecte. În acest caz ar fi vorba despre renovarea spitalelor. Un alt exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuți. În documentul word sunt ceruți 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiași proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.
S-a depus cerere pentru finanțare a unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruți 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro. La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informații. La subcapitolul Research, Dezvoltare și Inovare nu e dată mereu sursa datelor.
La alte capitole, cum e Turismul și Fondul pentru Tranziție Verde și Digitală, nu sunt justificări pentru costuri. La Școlile Verzi, au fost date costuri estimative din piață, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard național. La trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.