Prima pagină » Local » Situația românilor din Ucraina nu s-a schimbat. Deputatul AUR de Iași, Cristian Ivănuță: „Cetățenii contrazic propaganda Guvernului Ciolacu” – VIDEO
Situația românilor din Ucraina nu s-a schimbat. Deputatul AUR de Iași, Cristian Ivănuță: „Cetățenii contrazic propaganda Guvernului Ciolacu” - VIDEO

Situația românilor din Ucraina nu s-a schimbat. Deputatul AUR de Iași, Cristian Ivănuță: „Cetățenii contrazic propaganda Guvernului Ciolacu” – VIDEO

15 nov. 2023, 13:07, 4 ,
BZI.ro, în Local

Deputatul AUR de Iași, Cristian Ivănuță, a transmis faptul că situația românilor din Ucraina nu s-a schimbat. În continuare se editează manuale în limba moldovenească și alte drepturi fundamentale ale românilor nu sunt respectate.

Parlamentarul susține că totul este doar o propagandă a Guvernului condus de Marcel Ciolacu.

„Românii din Ucraina contrazic propaganda Guvernului Ciolacu. Nu s-a schimbat nimic în privinţa aşa zisei limbi moldoveneşti şi se editează manuale şcolare. Românii din Ucraina sunt amăgiţi din nou de guvernul PSD şi PNL, de preşedintele Klaus Iohannis. Tot spectacolul de la Kiev, din urmă cu o lună, a fost de faţadă doar că Marcel Ciolacu să puncteze electoral, nimic mai mult. Realitatea devoalează minciună marelui lider Marcel şi al guvernului meu, al lui Klaus Iohannis. În Ucraina este este recunoscută o singură limbă oficială, ucraineană. Practic, după anunţul lui Marcel Ciolacu din octombrie, nu s-a întâmplat nimic, după cum o spune Consiliul Naţional al Romanilor din Ucraina care a transmis un memoriu prin care arată că în instituţiile de învăţământ din regiunea Odesa nu s-a schimbat absolut nimic în ultimele 30 de zile, în ceea ce priveşte eliminarea sintagmei „limba moldovenească”. Mai mult, o editură a statului ucrainean continua să tipărească manuale în aşa zisa limba moldovenească, în baza comenzilor vechi de stat ale Ministerului Educaţiei de la Kiev. Ce să înţelegem de aici? Preşedintele Zelenski şi guvernul lui i-au luat în râs pe românii din Ucraina. Etnicii romani din teritoriile româneşti care astăzi se află între graniţele statului ucrainean sunt împărţiţi în mod abuziv şi fals de autorităţi între români şi moldoveni pentru a ascunde că acolo trăiesc peste 500.000 de fraţi ai noştri. Românii din Ucraina aproape nu au dreptul la învăţarea limbii materne, realitatea din teren este următoarea: Şcoli puţine cu predarea limbii române că limbă străină, nu au presă în limba romana finanţată de stat , nu au programe culturale pentru prezervarea propriei identităţi finanţate de stat, nu au reprezentare politică la nivel central, nu au nimic din ceea ce au ucrainenii trăitori în România. În aceste condiţii, declaraţia lui Marcel Ciolacu nu a fost o simplă minciună, ci ea acoperă o realitate dureroasă ceea ce o transformă într-o ticăloşie”, a transmis deputatul AUR de Iași, Cristian Ivănuță.

Comentarii
  • Ucrainenii sunt parsivi. Promit si nu se tin de cuvant – este in specificul lor national sa te minta de la obraz si sa te ia de prost.

  • Nu se schimba nimic in Ucraina, spalatii pe creier se vor schimba poate cand vor disparea generatiile actuale dominate de dictatura bolsevica a lui zelenski sau niciodata.Oricum disparitia lui zelenski si a partidului lui de corupti va insemna doar si doar cativa pasi de melc pentru schimbarile obligatorii pentru aderarea la UE. Dar se vede clar ca un stat dictatorial nu poate intra niciodata in UE care are legile ei obligatorii si nu permite Ucrainei sa comande si sa bata cu pumnul in masa la UE.Niciodata Ucraina in UE,drumul este prea lung si plin de obstacole. Ceva progrese in civilizatie nu va inregistra niciodata aceasta tara.

  • Radu Enăchescu

    Voi aveți impresia că se face totul așa de repede cum ai bate din palme, având în vedere că este război din partea rușilor pe teritoriul Ucrainei.
    AUR vrea să de-a bune pentru a fi votat, dar unde este înțelepciunea? Păi cu așa „grabă” -presare își pierd din simpatizanți și votanți. Asta denotă că sunt strecurați și rusofonizați.
    Aveți grijă că sunt infiltrați rusofoni pe aici prin comentarii care proașcă cu cuvinte mizere împotriva Ucrainei.
    Ciolacu PSD „Ciuma roșie cântată de Iohannis oricum a pierdut mulți membri, cât și PNL și USR.

  • Suka Ucraina,Suka zelenski

    Da,chiar esti prost rau de tot.CE TREABA ARE RAZBOIUL CU DREPTURiLE MINORITATILOR NATIONALE DIN TERITORIILE OCUPATA DE UCRAINA??????? MINORITATILE NATIONALE DE PE PAMANTUL TARII LOR OCUPAT DE UCRAINA NU AU AVUT NICIODATA DREPTURILE MINORITATILOR,NICIODATA DECI SI INAINTE DE RAZBOI,DECI NICIODATA!!!!Acest razboi este pe deplin justificat,Rusia nu a mai suportat bataia de joc de rusii din teritoriile rusesti ocupate de Ucraina. Daca celelalte tari mai tolereaza putin RUSIA A EXPLODAT DAR ZELENSKI A CONTINUAT CU URA SI OPRESIUNILE ASUPRA RUSILOR DIN DONBAS SI UITE CE RAZBOI A IESIT. Ucraina a fost si este si va ramane o tara comunista bolsevica,niciodata nu va exista democratie in aceasta tara chiar de ar cadea dictatorul zelenski tot in comunismul lor bolsevic vor ramane.Au fost spalati pe creier sa urasca toate rasele lumii,inapoierea si primitivismul, lipsa de civilizatie tot ce ese mai urat la ei gasesti. ASA CA…. SUKA UCRAINA,SUKA ZELENSKI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *