Prima pagină » Local » Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19
Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19

26 iul. 2020, 16:12,
Cristian ZAVASTIN în Local

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 a fost transmisă de Direcția de Sănătate Publică Iași, duminică, 26 iulie 2020.

Ce măsuri s-au luat pentru prevenirea răspândirii coronavirusului

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 25 iulie 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 1.315 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 55 cazuri în plus faţă de ziua precedentă).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.047 au fost externate (cu 17 persoane externate în plus faţă de ziua precedentă).

În judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore nu s-au înregistrat cazuri de deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a emis vineri, 24 iulie 2020, o hotărâre (Hotărârea CJSU nr. 8 / 2020) prin care se armonizează procedurile instituționale cu ultimele noutăți din legislația națională privind măsurile menite să limiteze răspândirea Covid-19.

Astfel, între măsurile CJSU din această hotărâre se regăsesc următoarele:

Direcția de Sănătate Publică Iași va transmite către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Iași, datele actualizate privind situaţia nominală a persoanelor aflate în carantină la domiciliu/instituţionalizată (contacţi ai unor cazuri confirmate), respectiv în izolare la domiciliu/instituţionalizată (cazuri confirmate – la domiciliu, la locaţia declarată, într-o unitate sanitară sau locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare), zilnic, până la orele 12.00. Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Iași, centralizează şi integrează datele primite de la Direcţia de Sănătate Publică şi alte surse şi va transmite, zilnic, datele actualizate privind situaţia nominală a persoanelor aflate în carantină sau în izolare, către autorităţile cu responsabilităţi, respectiv, Instituția Prefectului județul Iași, Inspectoratul Județean de Poliție Iași, Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, Direcţia de Evidenţă a Populaţiei şi Administrarea Bazelor de Date şi autoritățile administraţiei publice locale.

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Iași, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași, precum și ai unităților de poliție locală, în cadrul controalelor efectuate la domiciliul persoanelor carantinate sau izolate, vor identifica alte persoane față de cele de pe lista Direcției de Sănătate Publică Iași şi vor colecta datele de contact ale acestora (nume, prenume, CNP, adresă, număr de telefon, adresa de email etc). Aceste date vor fi centralizate la nivelul inspectoratelor de poliţie şi de jandarmi şi vor fi transmise către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Iași, până a doua zi, la orele 08.00, în vederea centralizării, integrării în bazele de date şi transmiterii către Direcția de Sănătate Publică Iași şi alte autorităţi interesate.

Unitățile administrativ-teritoriale vor informa persoanele carantinate sau izolate la domiciliu că în momentul în care solicită servicii din parte furnizorilor de utilități (ex intervenții deranjamente) sunt obligați, ca atunci când își declină identitatea să facă precizarea că sunt izolați sau carantinați la domiciliu, astfel încât reprezentanții echipelor de intervenție (apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă etc) să-și ia măsuri de protecție.

Fiecare unitate administrativ teritorială va desemna prin dispoziția primarului personalul necesar pentru a ține evidența persoanelor aflate în carantinare sau în izolare. Datele referitoare la aceste persoane (nume, prenume, adresa etc) vor fi primite de la CJCCI Iași. Aceste date nu sunt destinate publicității.

Unitățile administrativ-teritoriale vor oferi sprijin persoanelor aflate în carantină sau în izolare la domiciliu, conform art.14 din Legea 136/2020, unde se prevede că “autorităţile publice locale au obligaţia de a asigura pentru persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu sau în locaţia declarată de acestea necesarul de hrană ori, după caz, şi tratament, în funcţie de vârsta şi starea de sănătate a persoanei, precum şi livrarea acestora dacă persoanele se află în imposibilitatea de a-şi asigura procurarea hranei ori, după caz, a tratamentului. Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili limitele maximale pentru aceste cheltuieli, care vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii, prin unităţile administrativ-teritoriale.”       

Activități pentru asigurarea ordinii public, desfășurate de autoritățile ieșene

De asemenea, între măsuri amintim:

Medicii de familie vor asigura monitorizarea persoanelor care se află în carantină sau izolare la domiciliu, din punct de vedere medical și va informa Direcția de Sănătate Publică Iași în cazul agravării stării de sănătate a acestora. Începând cu data prezentei hotărâri, în piețele agroalimentare, târguri și oboare se va face zilnic dezinfecția.

Accesul cumpărătorilor se va face în mod organizat, în fluxuri de intrare/ieșire, pentru a evita aglomerarea de persoane și respectarea distanțării sociale, după verificarea temperaturii corporale și existenţei măştii de protecție. Vânzătorii vor purta în mod obligatoriu mască și mănuși de protecție.

Conform Definiţiilor de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), actualizate pe data de 23 iulie 2020, recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19 sunt urmatoarele:

1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar si auxiliar, conform definiţiei de caz;

2. Contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate;

3. Pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienţi cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflaţi în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la 24 de ore interval;

4. Echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se deplaseaza de la centrul de transplant in centrele de prelevare – la fiecare 2 saptamani;

5. Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore inainte de internarea în spital;

6. Pacienţi oncologici asimptomatici aflaţi în curs de chimioterapie şi/sau radioterapie:

– Pacienţi oncologici asimptomatici aflaţi în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore înainte de fiecare cura, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare;

– Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – înainte de prima şedinţă şi apoi la 14 zile, până la terminarea curei;

7. Pacienţi oncologici asimptomatici înainte de intervenţii operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenţiei/manoperei;

Cu referire la punctele 6. şi 7., în cazul pacienţilor copii care se internează cu însoţitor, se testează şi însoţitorul.

8. Pacienti hemodializaţi asimptomatici – de 2 ori pe luna;

– Pacienti hemodializati asimptomatici contacţi cu caz confirmat, 2 testări la 6-7 zile interval între ele; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializaţi în sesiuni separate de restul pacientilor;

9. Pacienti hemodializaţi simptomatici;

10. Persoane instituţionalizate asimptomatice – de 2 ori pe lună;

11. Personalul de îngrijire din centre rezidenţiale – de 2 ori pe lună;

12. Gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice;

13. Personal medico-sanitar si auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.

În perioada imediată contactului posibil infectant şi până la primirea rezultatului de laborator, personalul medico-sanitar si auxiliar îşi va desfăşura activitatea cu respectarea măsurilor de protecţie standard. Cazurile pozitive simptomatice sau asimptomatice din rândul personalului sanitar vor respecta procedurile de izolare impuse şi pentru restul persoanelor infectate.

Reamintim că în data de 3 iulie 2020 Marian Grigoraş, prefectul judeţului Iaşi, a emis ordinul nr. 185 privind constituirea Grupei de Coordonare a activităţilor  de evaluare a riscurilor şi de stabilire a măsurilor concrete pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus – COVID-19 la nivelul judeţului Iaşi.

În scopul prevenirii și combaterii răspândirii noului coronavirus, începând cu data prezentului ordin, se dispune efectuarea de controale în echipe mixte în zonele de risc, respectiv în zone aglomerate, centrele comerciale, agenţi economici, instituţii publice, pieţe, târguri, oboare, ştranduri, piscine, terase, cluburi, gări, autogări, aeroport, hoteluri, pensiuni, zone de agrement, parcuri, mijloace de transport persoane, manifestări religioase şi activităţi sportive şi orice alte activităţi şi spaţii care implică participarea unui număr mare de persoane.

Echipele mixte menţionate la articolul anterior vor fi formate din reprezentanţi ai următoarelor instituţii: Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Poliţia Locală, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. În situaţia în care se constată fapte care intră în aria de competenţă şi de control ale altor instituţii (Direcţia Silvică Iaşi, Agenţia Teritorială ARR Iaşi, ISCTR Iaşi, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu etc), membrii echipei mixte vor sesiza Grupa de Coordonare a activităţilor care va dispune includerea reprezentantului instituţiei competente în echipa mixtă.

Ţinând cont de contextul epidemiologic actual şi de evoluţia răspândirii infecţiei cu virusului Sars-CoV-2, precum şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, în vederea prevenirii răspândirii infecţiei, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat COVID-19, nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare/carantină sau au venit în ţară dintr-o zonă/ţară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile respectând următoarele măsuri:

Purtarea corectă a măştii de protecţie în spaţii închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă şi săpun şi/sau dezinfectarea cu soluţii pe bază de alcool;

Spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun şi folosirea de soluţii dezinfectante pe bază de alcool;

Păstrarea distanţei de cel puţin 1,5 m între persoane;

Curăţarea periodică a suprafeţelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluţie dezinfectantă;

În cazul apariţiei simptomatologiei specifice COVID-19 se va accesa numărul unic de urgenţă 112;

Consultarea periodică a site-urilor oficiale în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Precizăm că toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină trebuie informate că, în situaţia în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în ţară saau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive pentru virusul Sars-CoV-2 riscă să intre sub incidenţa legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (infracţiuni contra sănătăţii publice – Zădărnicirea combaterii bolilor) şi să sufere consecinţele săvârşirii aceste fapte.

În contextul creşterii numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi atrage atenţia asupra importanţei şi necesităţii respectării normelor sanitare şi reaminteşte că aplicarea acestor măsuri contribuie la protejarea sănătaţii noastre şi a celor din jurul nostru.

 Prin urmare, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi face apel la responsabilitatea tuturor cetăţenilor pentru ca împreună cu autorităţile locale şi centrale să limităm răspândirea infecţiei cu noul coronavirus şi să prevenim îmbolnăvirile cu SARS-COV- 2.

Ce măsuri trebuie respectate

 Tinând cont de contextul epidemiologic actual şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi reaminteşte principalele măsuri care trebuie respectate: purtarea măştii în spaţii închise, păstrarea distanţării fizice, igienizarea frecventă a mâinilor şi evitarea aglomeraţiilor. De asemenea, este necesară respectarea cu stricteţe a măsurii de izolare la domiciliu, atunci când ancheta epidemiologică impune acest lucru.

 Prin acest apel, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi recomandă tuturor cetaţenilor să trateze cu maximă seriozitate pericolul determinat de infectarea cu noul coronavirus,  să semnaleze către autorităţi cazurile în care sunt încălcate normele sanitare şi să îndemne celelalte persoane să respecte toate măsurile de protecţie.

 Pentru a fructifica întreaga munca depusă până în prezent de cadrele medicale si de toate autoritaţile implicate în gestionarea pandemiei şi în limitarea răspândirii noului coronavirus, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi consideră că este necesar să respectam regulile de protecţie pentru sănătatea şi siguranţa noastră şi în special pentru ai proteja pe cei din jurul nostru.

În contextul creşterii susţinute a numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategică atrage atenţia asupra necesităţii respectării cu stricteţe a măsurilor de protecţie sanitară: purtarea măştii, păstrarea distanţei, evitarea contactului direct cu alte persoane, igienizarea frecventă a mâinilor. Rata de conformare faţă de măsurile de protecţie sanitară reprezintă elementul central în gestionarea eficientă a crizei sanitare şi în limitarea răspândirii virusului.

Grupul de Comunicare Strategică încurajeaza la conştientizarea pericolului determinat de infectarea cu noul coronavirus, la îndemnarea în mod respectuos a terţelor persoane să respecte măsurile de protecţie, precum şi la semnalarea către autorităţi a cazurilor în care acestea sunt încălcate.

Grupul de Comunicare Strategică dezaproba actele de politizare a crizei sanitare, fie de negare a pericolului infectării sau de minimalizare a riscurilor generate de COVID-19, fie de contestare recurentă a măsurilor luate de autorităţi pentru gestionarea crizei, bazate pe evaluarea experţilor în sănătate publică, întrucât astfel de acte determină comportamente şi atitudini contrare imperativului sanitar şi social al acestui moment.

Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

În acelaşi timp, începând cu 4 iulie 2020 cetăţenii au la dispoziţie şi linia telefonică TELVERDE 0800.800.165 dedicată special sesizării neregulilor în context COVID-19.

La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 0232.256.265.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`