Prima pagină » Eveniment-Social » Situația instituțională în privința pregătirii pentru sezonul rece, în județul Iași
Situația instituțională în privința pregătirii pentru sezonul rece, în județul Iași

Situația instituțională în privința pregătirii pentru sezonul rece, în județul Iași

06 nov. 2020, 15:26,
BZI.ro, în Eveniment-Social

Prefectul județului Iași, Marian Grigoraș, a convocat o întâlnire CJSU cu instituțiile responsabile pentru pregătirile de iarnă. Astfel, s-au conturat o serie de măsuri care au fost deja luate, dar și de nevoi care trebuie acoperite și s-au identificat modalități pentru a fi duse la îndeplinire.

Direcției de Sănătate Publică Iași: 

  • a solicitat medicilor de familie listele cu gravidele aflate în ultimul trimestru de sarcină și a persoanelor care necesită dializă.
  • a solicitat listele cu persoanele dializate însoțite de programarea ședințelor de dializă de către centrele specifice.
  • a solicitat primăriilor identificarea persoanelor vârstnice, cu boli cronice, izolate și singure în locuințe pentru a le putea furniza ajutorul necesar, în cazul de nevoie.

De asemenea, DSP ia măsuri de pregătire în spitale pentru hipotermici, iar măsurile trebuie să respecte regulile sanitare specifice pandemiei COVID-19.

Direcția Județean de Administrare Drumuri și Poduri Iași are încheiat un acord cadru privind activitatea de deszăpezire pe drumurile județene pentru perioada 2020-2022, respectiv un Contract subsecvent de servicii cu asocierea SC Eky Route SRL Tg. Frumos Iași – SC Enviro Construct SRL Iași pentru activitatea de deszăpezire pe drumurile județene pentru perioada 01 noiembrie 2020 – 15 martie 2021.

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași:

  • a întocmit  planul operativ de acțiune pentru menținerea viabilității pe timp de iarna 2020-2021;
  • A întocmit decizii referitoare la comandamentul de iarnă, la nivel intern;
  • Secția de Drumuri Naționale Iași are 6 unități operative pe timp de iarna (Iași, Bivolari, Poieni, Răducăneni, Tg. Frumos, Pașcani).
  • Pentru aprovizionarea cu sare este este încheiat contact pentru clorură de calciu cu furnizorul Chimcomplex SA;
  • Pentru aprovizionarea „Produsului Ecologic pentru deszăpezire” contractul de aprovizionare este în curs de încheiere;
  • DRDP Iași a instalat un număr de 354 indicatoare rutiere specifice sezonului de iarna din necesarul de 545 bucăți și a început deja montarea  panourilor parazăpezi;
  • Secția de Drumuri Naționale Iași  a încheiat  programul comun de masuri între IPJ Iași – Serviciul Rutier și SDN Iași „Programului comun de măsuri pentru menținerea viabilității drumurilor naționale în sezonul rece 2020 – 2021”; 
  • Conform programului de punere în ordine a părții carosabile pentru campania de iarna 2020 – 2021, s-au executat lucrări pregătitoarea pentru impermeabilizarea părții carosabile și pentru pregătirea bazelor.
  • Sunt în stoc:
      • motorina/benzină;
      • 10.288 tone sare din necesarul de 10.834 tone;
      • 40 tone CaCl2 din necesarul de 250 tone;
      • 18 tone produs ecologic din necesarul de 380 tone;
      • 866 tone nisip. 

Constatări pe linie de ordine publică în perioada 02-05 noiembrie 2020

În această săptămână jandarmii ieșeni au continuat misiunile pentru asigurarea publice și punerea în aplicare a măsurilor stabilite pe linia  prevenirii răspândirii virusului
Sars Cov2, alături de celelalte structuri M.A.I. – Poliție și Poliție de Frontieră, sub coordonarea Instituției Prefectului.

Pe timpul misiunilor desfășurate au fost aplicate un număr de 219 sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor fiind de 25.100 lei. Dintre acestea, un număr de 147
sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară sau portului mijloacelor de protecție individuală. În cadrul misiunilor au fost desfășurate și 49 activități de prevenire, prilej cu care cetățenii au fost informați cu privire la măsurile dispuse pentru prevenirea și combaterea răspândirii virusului Sars Cov2.

Dintre persoanele sancționate exemplificăm cazul unui bărbat care a fost depistat în interiorul Gării Iași, fără a purta mijloacele de protecție individuală, amenda aplicată fiind de
1000 lei, iar un alt bărbat a fost surprins în interiorul unei săli de jocuri din mun. Iași tot fără a respecta măsurile de protecție sanitară, acesta din urmă fiind sancționat cu amendă în
valoare de 2500 lei.

Jandarmeria Iași recomandă cetățenilor respectarea regulilor privind distanțarea fizică, evitarea aglomerațiilor și purtarea măștii atât în spațiile închise, cât şi în spațiile
publice deschise. Cetățenii pot solicita, ori de câte ori este nevoie, sprijinul forțelor de ordine publică, fie direct, fie prin apelarea numărul unic de urgență 112.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *