Prima pagină » International » Situația escaladează în Orientul Mijlociu. Statele islamice convoacă o reuniune extraordinară
Situația escaladează în Orientul Mijlociu. Statele islamice convoacă o reuniune extraordinară

Situația escaladează în Orientul Mijlociu. Statele islamice convoacă o reuniune extraordinară

05 aug. 2024, 21:00,
în International

Situația escaladează în Orientul Mijlociu iar miniştrii de Externe din cele 57 de state membre ale Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) vor avea miercuri o reuniune la care vor discuta despre „crimele continue ale ocupaţiei israeliene împotriva poporului palestinian”, inclusiv asasinarea la Teheran a liderului politic al grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, şi despre „agresiunile sale (ale Israelului n. red.) contra suveranităţii Republicii Islamice Iran”, potrivit unui comunicat emis luni de această organizaţie şi citat de agenţia EFE, notează Agerpres.

Întâlnirea se va desfăşura la sediul secretariatului general al OCI din oraşul saudit Jeddah, dar comunicatul nu precizează dacă va fi o reuniune prin teleconferinţă, cum sunt de obicei întâlnirile extraordinare ale acestei organizaţii.

Statele islamice convoacă o reuniune extraordinară

Convocarea acesteia survine după ce şeful diplomaţiei iraniene Ali Bagheri Kani a cerut o reuniune a miniştrilor de externe din lumea islamică pentru „a evalua şi condamna” asasinarea lui Ismail Haniyeh, pe care a descris-o drept un „act laş şi terorist al regimului sionist” israelian şi pentru care a cerut ca Israelul „să fie tras la răspundere”.

După asasinarea liderului politic al Hamas la Teheran, pe care Israelul nu a revendicat-o, dar nici nu a negat-o, Iranul a promis represalii împotriva statului evreu, crescând temerile asupra unui război regional în Orientul Mijlociu.

Gruparea şiită libaneză Hezbollah, aliată a Iranului, a jurat la rândul ei răzbunare după ce comandantul său şef Fuad Shukr a fost ucis săptămâna trecută într-un bombardament într-o suburbie a capitalei libaneze Beirut, atac de data aceasta recunoscut de Israel. Şi rebelii houthi din Yemen au promis represalii în urma asasinării lui Haniyeh şi bombardamentului israelian din urmă cu două săptămâni asupra portului yemenit Hodeida.

Iranul avertizează companiile aeriene cu privire la posibile perturbări ale sistemului GPS deasupra ţării

Iranul a emis o notificare către companiile aeriene, cunoscută sub numele de NOTAM, prin care avertizează asupra perturbărilor sistemului GPS deasupra ţării, relatează The Times of Israel, transmite News.ro.

Semnificaţia întreruperilor nu este imediat clară, nici cine ar putea fi în spatele lor, deşi întreruperile GPS sunt uneori utilizate pentru a încurca ţintirea rachetelor ghidate cu precizie.

Notificarea vine în contextul în care Orientul Mijlociu este pregătit pentru un atac puternic al Iranului asupra Israelului, în urma uciderii liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, săptămâna trecută, atribuită pe scară largă Ierusalimului.

Iranul nu caută să escaladeze tensiunile regionale, dar consideră că trebuie să pedepsească Israelul pentru a preveni instabilitatea în continuare, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, după uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh.

„Iranul caută să instaureze stabilitatea în regiune, dar acest lucru se va întâmpla doar prin pedepsirea agresorului şi prin crearea unui efect de descurajare împotriva aventurismului regimului sionist”, a afirmat Nasser Kanaani, adăugând că o acţiune din partea Teheranului este inevitabilă.

Kanaani a cerut Statelor Unite să nu mai sprijine Israelul. Comunitatea internaţională nu şi-a îndeplinit datoria de a proteja stabilitatea în regiune şi ar trebui să sprijine „pedepsirea agresorului”, a spus oficialul iranian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *