Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi a transmis situaţia actualizată a paturilor ocupate pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. Reprezentanţii unităţii medicale au menţionat că din cele 65 de paturi puse la dispoziţie pentru pacienţii asimptomatici şi cu forme uşoare ale virusului Covid-19 sunt ocupate 58.
Conform sursei citate, din circa 50 de pacienţi se agravează 3 – 4 cazuri. Aceştia sunt cunoscuţi cu boli cardiovasculare, respiratorii, pulmonare, diabet şi obezitate. Aceştia, în funcţie de gravitatea stării de sănătate, sunt transferaţi către Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, Spitalul Militar, iar în situaţii extreme unde este nevoie de AŢI se transfera la Spitalul de Recuperare, unde sunt puse la dispoziţie şase paturi la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.
„Din 50 de pacienţi se agravează 3 – 4. Se face transfer al pacienţilor către Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul Militar sau dacă este nevoie de Anestezie şi Terapie Intensivă se transfera la Spitalul de Recuperare”, au transmis reprezentanţii Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi.
Pacienţii asimptomatici solicită să rămână în spital
Potrivit reprezentanţilor unităţii spitaliceşti, o serie de pacienţi asimptomatici diagnosticaţi cu noul coronavirus solicită să rămână în spital din mai multe considerente. Unele persoane susţin că nu au unde se izola, sunt singuri sau le este frică să nu facă vreo complicaţie.
„Pacienţii aismpatomaci solicită să rămână în spital pentru că nu au unde se izola, sunt singuri sau le este frică să facă o complicaţie”, potrivit reprezentanţilor spitalului.
Prof. dr. Carmen Dorobăț, despre pacienţii care nu vor să se externeze din Spitalul de Boli Infecţioase Iași
Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași a menționat faptul că foarte mulți pacienți infectați cu virusul SARS – COV – 2 nu doresc să plece acasă de teamă că ar putea să-i infecteze pe cei din jur. Totodată, aceștia susțin că nu au condiții speciale pentru a se autoizola. Un alt pacient a refuzat să se externe din cauză că încă prezenta o jenă respiratorie, susține managerul unității medicale.
Profesorul Dorobăț susține că nu este nicio valoare matematică care să ilustreze dacă un pacient confirmat cu noul coronavirus este sau nu contagios. Așadar, pentru a vedea acest aspect este necesară o anumită valoare a încărcăturii virale sub care persoana să nu fie contagioasă, ca în cazul virusurilor HIV sau hepatic B.
„Lipsa locurilor libere mai este legată şi de un alt aspect. Sunt pacienţi care se pozitivează greu, care nu devin negativi la testul specific nici după 3 săptămâni, iar alţii nu vor să plece acasă, deoarece nu se simt în siguranţă din punct de vedere medical. Nu vor să plece acasă de frică să nu-i infecteze pe cei din jur, pentru că nu au condiţii să se autoizoleze.
Până în momentul de faţă nu avem nicio valoare matematică a vreunui parametru de laborator care să ne arate dacă un pacient cu test pozitiv este sau nu este contagios. Ne-ar trebui o anumită valoare a încărcăturii virale sub care acest pacient să nu fie contagios, că la HIV sau virusul hepatic B. Îmi amintesc de un pacient negativ, care nu a vrut să plece din spital pentru că mai prezenta jenă respiratorie.”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț.
La sfârșitul lunii octombrie s-au înregistrat două focare de coronavirus. Direcția de Sănătate Publică Iași au transmis confirmarea cu virusul Covid-19 a mai multe cadre medicale.