Infecția cu coronavirus a acaparat întreaga atenție publică, în timp ce la Iași gripa ucide pe capete. Zece pacienți au murit după ce au fost diagnosticați cu gripă și numai doi de coronavirus. Secțiile de ATI sunt pline de pacienți care se zbat între viață și moarte din cauza gripei de sezon. Subiectul despre care nimeni nu mai discută.
În timp ce orașul vuiește de coronavirus, ieșenii mor pe capete de gripă. În perioada 16.03.2020 – 22.03.2020, la Iași au fost confirmate 136 de cazuri de gripă, de aproape patru ori mai multe cazuri decât cele de coronavirus. Din luna ianuarie și până în prezent, zece pacienți au decedat din cauza gripei, de cinci ori mai multe decese decât cele înregistrate cu coronavirus, unde au fost înregistrate două. Din cauza mediatizării pandemiei provocate de COVID-19, autoritățile nu au mai ținut la curent ieșenii cu tot ceea ce înseamnă gripa de sezon, afecțiune care face din ce în ce mai multe victime.
Subiectul pe care nimeni nu-l mai abordează
Încă de la începutul sezonului gripal și înainte de a începe isteria provocată de coronavirus, autoritățile ieșene puneau în gardă cetățenii asupra faptului că în acest an ne vom confrunta cu o perioadă dificilă în ceea ce privește numărul de cazuri de gripă. Această acțiune a fost determinată de faptul că două tulpini ale virusului gripal A și B circulau simultan. Schimbările bruște de temperatură au determinat înmulțirea cazurilor de gripă, spun specialiștii. La Iași, au fost depistate în numai două săptămâni 49 de cazuri de gripă de tip A, subtip H1, 28 de tip A, subtip H3, 58 de cazuri de tip B, iar în total sunt 135. Din luna ianuarie, zece pacienți au murit din cauza unor complicații ale gripei. Mulți dintre aceștia, așa cum susțin medicii ieșeni, aveau și alte boli asociate.
„Gripa omoară încă”
Spitalul de Boli Infecțioase din Iași care a tratat până în prezent cazurile de gripă a transferat pacienții cu această afecțiune către Spitalul de Pneumoftiziologie Iași. În prezent, Spitalul de Boli Infecțioase își canalizează serviciile în tratarea pacienților cu COVID-19. La Pneumoftiziologie, conducerea spitalului a pregătit un întreg etaj pe care sunt internați doar pacienții cu gripă.
„De aproximativ trei săptămâni, cazurile de gripă sunt transferate la noi în spital. În acest moment, avem șase pacienți diagnosticați cu această afecțiune, dintre care trei sunt în stare gravă la secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Am înregistrat în ultimele săptămâni și un deces din cauza gripei. Totodată, o pacientă în vârstă de 92 de ani a fost salvată deși prezenta și alte afecțiuni asociate și era nevaccinată. Gripa omoară încă la nivel mondial. Ceea ce este de remarcat este faptul că populația se vaccinează mai frecvent ca în anii precedenți”, spune dr. Cristina Grigorescu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași.
Din nouă suspecți de coronavirus, doi confirmați
Pe lângă pacienții cu gripă, la Spitalul de Pneumoftiziologie au fost transferați până în acest moment de la Spitalul de Boli Infecțioase nouă suspecți de coronavirus. Din cei nouă suspecți, doi au fost confirmați cu infecția COVID-19. Pacienții sunt izolați pe un etaj separat, amenajat cu filtru complet, iar cadrele medicale care interacționează cu aceștia sunt echipate corespunzător, conform informațiilor transmise de către managerul spitalului redactorilor Cotidianului „Bună Ziua Iași”.
Zeci de decese la nivel național
Conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, de la
începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 72 decese confirmate cu virus gripal, din care 50 tip A, subtip (H1)pdm09, 9 tip A, subtip H3, 6 tip A,
nesubtipat, 5 tip B și două coinfecții de AH3+B. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 187 decese confirmate cu virus gripal, de 3 ori mai multe decât în actualul sezon, din care 143 tip A, subtip (H1)pdm09, 21 tip A, subtip H3, 22 tip A, nesubtipat și o coinfecție de A(H1)pdm09+AH3.