Prima pagină » National » Sistemul nervos vegetativ – Ce rol are acesta și ce boli poate dezvolta

Sistemul nervos vegetativ – Ce rol are acesta și ce boli poate dezvolta

04 mart. 2022, 10:00,
în National

Sistemul nervos vegetativ mai este denumit și sistemul nervos autonom. Acesta controlează și gestionează activitatea organelor pe care noi nu le putem controla în mod voluntar. Așadar, putem spune că funcția acestuia este foarte importantă pentru organismul nostru.

ilustratie rotite in capul uman

Funcția acestuia este foarte importantă pentru organismul nostru

Sistemul nervos vegetativ – Care este rolul acestuia

Acesta controlează funcțiile, activitatea anumitor organe pe care nu le putem controla singuri, în mod voluntar. Denumirea sa de sistem „autonom” provine tocmai de la acest motiv, și a fost dat de către un psiholog britanic important, pe nume John Newport Langley.
Printre acestea se află unele dintre cele mai importante părți ale organismului care ne țin în viață, cum ar fi inima și plămânii. Pe lângă acestea, sistemul nervos autonom are influență și asupra digestiei, transpirației, salivei formate ș.a.

Atunci când mușchii ni se contractă sau se relaxează putem știi cu siguranță că sistemul nervos vegetativ funcționează normal.

De asemenea, este bine să știm faptul că există mai multe părți ale acestui sistem care se ocupă de activități diferite.

ilustratie creier uman si retelele acestuia

Acesta controlează funcțiile, activitatea anumitor organe pe care nu le putem controla singuri, în mod voluntar

Care sunt tipurile acestui sistem nervos

Sistemul nervos autonom se împarte în trei părți cu roluri diferite, și anume sistemul nervos simpatic, sistemul nervos parasimpatic și sistemul nervos enteric.

Sistemul nervos simpatic este cel care se ocupă de glandele sudoripare. De asemenea, acesta are atât efecte dilatatoare, cât și efecte constrictoare. Acesta poate dilata pupila și relaxează unii mușchi pentru a face posibilă respirația. De altfel, este responsabil și de accelerarea ritmului cardiac. În general, acest sistem simpatic ne pune corpul în alertă, ne oferă mijloace de apărare și ne face mai rezistenți în fața posibilelor pericole din jur.

Spre deosebire de primul tip, sistemul nervos parasimpatic este responsabil cu constricția pupilei. Astfel, acesta ne ajută să ne adaptăm vederea pentru apropiere. Acesta se ocupă și de glandele lacrimale, alături de cele salivare. În antiteză cu sistemul simpatic, cel parasimpatic poate încetini ritmul inimii. Acesta are efecte diverse și asupra pancreasului și bilei.

Pe când sistemul simpatic ne pune într-o stare de alertă, cel parasimpatic ne asigură odihna. În timp ce ritmul cardiac scade, ne păstrăm o mare parte din energie, iar procesul de digestie este accelerat.

A treia parte a sistemului nervos vegetativ este sistemul enteric. Acesta este reprezentat de mai mulți neuroni așezați pe peretele interior al tractului gastrointestinal.

ilustratie creier durere de cap

Sistemul nervos autonom se împarte în trei părți cu roluri diferite

Ce afecțiuni pot apărea la nivelul sistemului nervos autonom

Ca orice alt sistem din organismul nostru, cel nervos vegetativ poate avea parte de anumite boli care îi afectează activitatea. Atunci când apare o afecțiune care face adaptarea la lumea exterioară, mai grea, știm că sistemul nervos vegetativ are de suferit.

De cele mai multe ori, bolile care afectează acest sistem nervos, au legătură cu vederea, vorbitul și funcția motorie. De asemenea, poate fi afectată și gândirea, alături de percepție.

Chiar și bolile care ne fac să transpirăm prea mult sau deloc, au legătură cu sistemul nervos.

Desigur, acest domeniu este mult mai vast și sunt multe alte afecțiuni foarte cunoscute ale sistemului nervos, precum Alzheimer și Parkinson.

Așadar, sistemul nervos vegetativ se ocupă de majoritatea funcțiilor care ne țin în viață și care ne adaptează organismul la mediul înconjurător.

ilustratie a creierului in timpul durerii de cap

Ca orice alt sistem din organismul nostru, cel nervos vegetativ poate avea parte de anumite boli care îi afectează activitatea

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Ce spune Dana Rogoz despre George Simion. Au învățat în același liceu, iar vedeta a fost martora unui moment surprinzător
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
observatornews.ro
Casele şi apartamentele s-ar putea ieftini, după ce vânzările au scăzut. Iancu Guda: "Cel puţin 10%"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Temperaturi bizare în România. O zi cum n-a mai fost
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul lui Donald Trump dă speranțe întregii lumi că putem asista la ceva nemaiîntâlnit
Playtech.ro
Viteza maximă ideală cu care să conduci pe un drum național. Consumul de carburant scade cu 30%
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simion a mințit și cu nevasta. Și-a schimbat soția cu 2 luni înainte de nuntă. Cine este și cum arată femeia căreia Ilinca i-a luat locul
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`