Prima pagină » Titlurile zilei » Sistemul medical ieșean, împărțit în două tabere! O nouă modificare a definiției de caz pentru coronavirus a stârnit o revoltă puternică în rândul personalului medical
Sistemul medical ieșean, împărțit în două tabere! O nouă modificare a definiției de caz pentru coronavirus a stârnit o revoltă puternică în rândul personalului medical

Sistemul medical ieșean, împărțit în două tabere! O nouă modificare a definiției de caz pentru coronavirus a stârnit o revoltă puternică în rândul personalului medical

18 apr. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Titlurile zilei

Revoltă în sistemul medical ieșean, după ce cadrele medicale au fost anunțate că vor trebui să revină la muncă chiar dacă au intrat în contact direct cu un pacient COVID pozitiv. Modificarea definiției de caz va stârni o răscoală în rândul luptătorilor din linia întâi, în timp ce altora li se par firești modificările.

Modificarea definiției de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) a stârnit controvese în sistemul medical ieșean. Unii aplaudă noile reglementări publicate pe Institutul Național de Sănătate Publică, alții sunt sceptici privind noile măsuri. Indiferent de opiniile celor două tabere, cel mai sigur, de luni, (n.r.- 20 aprilie), zeci de cadre medicale se vor întoarce la lucru din autoizolare. Ideea care a stat la baza modificărilor definiției de caz este aceea că personalul medical care poartă mască, mănuși și halat nu se poate îmbolnăvi și nici nu poate transmite mai departe virusul. De aceea, chiar dacă au intrat în contact direct cu un pacient depistat pozitiv cu coronavirus, cadrele medicale vor fi nevoite să stea la locul de muncă. Adio 14 zile de autoizolare.

„Este o măsură care supune la risc major cadrele medicale”

Încă de la începutul pandemiei se discută despre faptul că luptătorii din prima linie în războiul cu COVID-19 sunt de fapt asistenții și infirmierele. Aceștia sunt cei care petrec ore în șir lângă patul pacientului cu coronavirus, dar tot ei sunt tamponul dintre pacient și medic. În majoritatea cazurilor, pacientul intră în contact cu medicul abia după ce testul a ieșit negativ. Până atunci, acesta este îngrijit de către asistenți și infirmiere. Cum sună vocea lor privind noile reglementări privind definiția de caz pentru COVID-19?

„Aproximativ 14 la sută din numărul total de cazuri depistate cu coronavirus sunt cadre medicale. Numărul este destul de îngrijorător. Noile reglementări au speriat puțin asistenții și infirmierele și asta pentru că ei intră în contact direct cu pacienții atât depistați pozitiv, cât și cu cei suspecți. Consider noile modificări ca fiind puțin prea devreme luate și asta pentru că avem încă personal medical care poate acoperi lipsa cadrelor medicale suspecte după ce au intrat în contact direct cu un pacient diagnosticat pozitiv. Este o măsură care supune la risc major cadrele medicale. De ce pentru populație se aplică cele 14 zile de autoizolare în urma unui contact cu un pacient diagnosticat pozitiv cu COVID-19 și aceeași măsură nu este respectată și pentru cadrele medicale?”, a specificat Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

„Această măsură va declanșa nemulțumiri masive”

La nivelul județului Iași, până joi (n.r.- 16 aprilie), zeci de asistenți și infirmiere erau intrate în autoizolare după ce au fost în contact direct cu un pacient sau coleg diagnosticat cu coronavirus. Cel mai probabil, de luni aceștia vor fi nevoiți să-și reia activitatea profesională. Cu sufletul la gură, vor fi nevoiți să exercite fără drept de apel noile reglementări.

„Schimbarea definiției de caz este un subiect proaspăt care nu a ajuns încă la urechile tuturor. Acest aspect va declanșa nemulțumiri masive. Dacă până în acest moment exista panică creată între colegi față de interacționarea celor care lucrează în secțiile cu pacienți pozitivi și cei cu pacienți non-COVID, acum frica va fi și mai mare. Cum să nu-ți fie frică să mergi la locul de muncă, să interacționezi cu un coleg despre care știi sigur că a fost contact direct cu o persoană depistată pozitiv la infecția cu coronavirus? Această măsură a fost luată prea devreme, credem noi. Celelalte țări deja afectate au luat-o mai târziu. Să nu uităm făptul că personalul medical trebuie protejat”, încheie Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

Ce spun reprezentanții Spitalului de Copii?

În cealaltă tabără, susținătorii noilor reglementări afirmă că noile condiții sunt justificate și că nu reprezintă un motiv de îngrijorare nici pentru cadrele medicale, nici pentru pacienți. Dacă porți corespunzător, spun aceștia, costumația de protecție, șansele de contaminare sau de răspândire a virusului sunt minime.

„Noile reglementări ar fi fost înspăimântătoare dacă nu aveam echipamente de protecție. Acum că avem, nu reprezintă un pericol. Într-adevăr, contactul fără echipament de protecție cu un pacient suspect sau confirmat cu coronavirus este periculos, dar atâta vreme cât se poartă mască, vizieră, mănuși în mod corespunzător, nu există probleme. Am văzut de multe ori cadre medicale care nu poartă corespunzător costumul de protecție. Masca, de exemplu, trebuie să fie fixată cu grijă pe nas și sub bărbie. Am văzut cadre medicale care poartă măștile cruciș după urechi”, a specificat dr. Solange Roșu, șef UPU și purtător de cuvânt al Spitalului de Copii „Sf. Maria” Iași.

Ce spune conducerea IRO?

Și la Institutul Regional de Oncologie Iași noile reglementări par să fie pe placul conducerii unității medicale. Aceștia consideră schimbarea definiției de caz ca fiind una benefică. Citind printre rânduri, aceștia au depistat și apreciat faptul că de acum personalul medical va putea fi testat cu mai mare ușurință.

„Nu există motiv de îngrijorare. Atâta vreme cât există echipamentul standardizat la nivel mondial și avem certitudinea că ne protejează, nu vedem de ce un cadru medical ar intra în autoizolare în momentul în care a intrat în contact direct cu un pacient diagnosticat pozitiv cu COVID-19. Considerăm această măsură ca fiind utilă numai dacă personalul medical este depistat pozitiv. Acum, putem testa personalul din triaj și cel din laborator, așa că grijile infectării se risipesc”, a specificat ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`