Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Sistemul imunitar protejează copiii de formele severe de COVID-19
Sistemul imunitar protejează copiii de formele severe de COVID-19

Sistemul imunitar protejează copiii de formele severe de COVID-19

17 feb. 2021, 21:57,
BZI.ro, în Sanatate

Un nou studiu a descoperit că copiii sunt protejați de COVID-19 sever, deoarece sistemul lor imunitar înnăscut atacă rapid virusul.

Cercetarea condusă de Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) și publicată în Nature Communications, a constatat că celulele specializate din sistemul imunitar al unui copil vizează rapid noul coronavirus (SARS-CoV-2).

Dr. Melanie Neeland, de la MCRI, a spus că motivele pentru care copiii au o formă ușoară de COVID-19 în comparație cu adulții și mecanismele imune care stau la baza acestei protecții, erau necunoscute până la acest studiu.

„Copiii sunt mai puțin susceptibili de a se infecta cu virusul și până la o treime sunt asimptomatici, ceea ce este izbitor de diferit de prevalența și severitatea mai mari observate la copii pentru majoritatea celorlalte virusuri respiratorii”, a spus ea, potrivit Medical Xpress.

Intelegerea diferentelor care stau la baza varstei in ceea ce priveste severitatea COVID-19 va oferi perspective importante si oportunitati de prevenire si tratament, atat a COVID-19, cat si a posibilelor pandemii viitoare.

Studiul a implicat o analiză a probelor de sânge de la 48 de copii și 70 de adulți din 28 de gospodării din Melbourne infectate cu sau expuse noului coronavirus. Răspunsurile imune au fost monitorizate în timpul fazei acute a infecției și până la două luni după aceea.

De ce sistemul imunitar protejează copiii de formele severe de COVID-19?

Dr. Neeland a spus că studiul a arătat că copiii cu COVID-19 au un răspuns imun înnăscut mai robust la virus în comparație cu adulții.

„Infecția cu coronavirus la copii s-a caracterizat prin activarea neutrofilelor, celulele albe din sânge specializate, care ajută la vindecarea țesuturilor deteriorate și la rezolvarea infecțiilor, precum și la reducerea celulelor imune de prim răspuns, cum ar fi monocitele, celulele dendritice și celulele ucigașe naturale din sânge”, a spus ea. Acest lucru sugerează că aceste celule imune care luptă împotriva infecțiilor migrează către site-urile de infecție, eliminând rapid virusul înainte ca acesta să aibă șansa de a se replica.

Acest lucru arată că sistemul imunitar înnăscut, prima noastră linie de apărare împotriva germenilor, este crucial pentru prevenirea COVID-19 sever la copii. Important, această reacție imună nu a fost reprodusă în rândul adulților.

„Atât copiii, cât și adulții au crescut numărul de neutrofile, până la șapte săptămâni după expunerea la virus, ceea ce ar fi putut oferi un nivel de protecție împotriva bolilor”, a spus ea.

Studiul confirmă cercetările MCRI anterioare care au descoperit că trei copii dintr-o familie din Melbourne au dezvoltat un răspuns imun similar după expunerea prelungită la coronavirus de la părinții lor.

Cercetarea a afirmat că, deși copiii au fost infectați cu coronavirusul, au reușit să ofere un răspuns imunitar care a fost extrem de eficient în oprirea replicării virusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *