Prima pagină » Actualitate » Sistemul e-SIGUR pentru șoferii români. Ce înseamnă și de când intră în vigoare
Sistemul e-SIGUR pentru șoferii români. Ce înseamnă și de când intră în vigoare

Sistemul e-SIGUR pentru șoferii români. Ce înseamnă și de când intră în vigoare

02 sept. 2024, 07:30, 3 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Guvernul a anunțat că va fi adoptat sistemul e-SIGUR pentru șoferii români. Acest sistem reprezintă o nouă modalitate de monitorizare a traficului rutier și a abaterilor săvârșite de conducătorii auto. Iată ce înseamnă și de când intră în vigoare sistemul e-SIGUR.

Sistemul e-SIGUR pentru șoferii români

Guvernul României va adopta o nouă măsură legislativă pentru îmbunătățirea siguranței rutiere și anume sistemul e-SIGUR, un instrument esențial pentru monitorizarea și gestionarea traficului rutier pe drumurile publice din România, având scopul de a spori siguranța rutieră. Acest sistem se dorește a fi implementat anul acesta sau cel târziu anul viitor, în 2025.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că e-SIGUR va permite autorităților să identifice și să semnaleze posibilele încălcări ale regulilor de circulație, precum și prezența unor vehicule care ar putea fi supuse confiscării sau care sunt căutate. Semnalările cu privire la posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice vizează limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum, interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare, semnificația culorii roșii a semaforului, interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată, trecerea la nivel cu calea ferată, interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, precum și controlul achitării tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale.

,,Prin instituirea sistemului e-SIGUR se întărește colaborarea între instituțiile responsabile cu managementul traficului, în vederea creșterii nivelului de siguranță rutieră.”, se precizează în lege.

Un nou sistem de supraveghere pentru conducătorii auto

Guvernul României a adoptat recent o Ordonanță de Urgență care permite Poliției Rutiere să implementeze un nou sistem de supraveghere și sancționare a șoferilor indisciplinați. Noul sistem va integra sute de camere inteligente care vor veghea traficul rutier, iar șoferii care nu respectă legea vor primi amenzile acasă. Camerele vor fi capabile să detecteze diverse abateri precum: încălcarea limitei de viteză, conducerea pe banda de urgență a autostrăzii, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, depășirea coloanei de mașini, trecerea ilegală a căii ferate, conducerea agresivă, cum ar fi frânările bruște și slalomul printre mașini.

Șoferii agresivi vor putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți participanți la trafic. Acest lucru extinde posibilitățile de sancționare și ar putea să contribuie la un mediu de circulație mai sigur. Poliția Română va integra acest sistem de monitorizare cu camerele de supraveghere ale primăriilor și Administrației Drumurilor. Imaginile vor fi preluate automat de mai multe dispecerate, iar amenzile vor fi trimise direct acasă titularilor. Acest sistem de supraveghere va include și cele 400 de camere ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), programate să fie montate până la sfârșitul anului viitor.

Oficialii Poliției Române afirmă că toate primăriile vor fi interesate să își conecteze propriile sisteme de supraveghere video la dispeceratele rutiere, deoarece o parte din banii încasați din amenzile date șoferilor indisciplinați se vor întoarce în bugetele locale.

Parlamentul European discută o serie de măsuri mai aspre pentru șoferii care încalcă legea. Dacă permisul este suspendat într-o țară europeană, posesorul nu va mai putea conduce în nicio altă țară UE. Noua legislație ar putea fi adoptată chiar din 2025.

Comentarii
  • „Guvernul a anunțat” – tot ce trebuie sa stii :)) mai ales dupa oug 84/2024 :)))

  • foame mare de bani la primarii dupa ce le-a picat faza cu radarele neomologate

    si camerele lor sunt tot neomologate / nu sunt de tipul corect pentru identificarea vitezei din fericire pentru oricine circula in tara asta parasita de Dumnezeu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`