Prima pagină » National » Sistemul e-Factura: Toți românii ar putea primi credit fiscal și bani cu care să facă cumpărături
Sistemul e-Factura: Toți românii ar putea primi credit fiscal și bani cu care să facă cumpărături

Sistemul e-Factura: Toți românii ar putea primi credit fiscal și bani cu care să facă cumpărături

09 iul. 2024, 16:00,
BZI.ro, în National

Ultimele comunicate ale Ministerului de Finanțe cu privire la modificările care vor avea loc la e-factura B2C, adică pentru persoane fizice, sunt ușor vagi. Cert este că se lucrează la o modalitate prin care să nu poată fi indentificată persoana care cumpără online.

Conform unor surse din Ministerul Finanțelor, un scenariu la care se lucrează este ca toți românii să primească câte un cod de identificare fiscală. Practic, este ca un al doilea CNP, dar va putea fi folosit pentru a face cumpărături în vederea completării datelor din factură.

„Se dorește să ai posibilitatea să ceri comerciantului să îți treacă acel cod pe bon sau factură. Din datele obținute ți se va calcula ce credit fiscal ai la finalul unui an”, ne-au spus sursele.

Cei din instituție încă nu s-au decis la modul în care vor fi transmise aceste coduri către români, dar o idee ar fi ca acestea să fie trimise pe telefon.

În cazul PFA-urilor, datorită acelui cod vor avea parte de reduceri la impozit, iar persoanele fizice chiar ar putea primi bani (lucru care ar presupune crearea unui Fond în buget).

În funcție de valoare se va aplica un anumit procent. Încă nu este clar cum se va aplica în cazul persoanelor fizice pentru a primit efectiv sumele. Asta pentru că nu s-a stabilit un mecanism și acum se analizează ce variantă este mai bună.

Ce a spus Marcel Boloș la o recentă ședință de Guvern vizavi de creditul fiscal aplicat la bonurile fiscale

„Conceputul de credit fiscal are la bază determinarea cumpărătorului să ceară bonul fiscal de la vânzător, astfel încât prin Declarația unică inteligentă, acel bon din zonele cu evaziune sunt contabilizate și se decide ca un procent din valoarea acelor cheltuieli să îmbrace valoarea creditului fiscal”, a spus Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Creditul fiscal, spunea el, fie se rambursează cumpărătorului, fie poate să fie utilizat ca o formă de compensare cu alte impozite și taxe.

„Înseamnă procente de la 1-2-3%. Cumpărătorul nu trebuie să facă nimic și să solicite bonul fiscal. Este opțional. Este un model de studiu”, a afirma Boloș.

Această idee s-ar aplica, cel mai probabil, de la 1 ianuarie 2026, conform declarațiilor sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *