Prima pagină » National » Sistemul de plată a taxelor judiciare va suferi modificări, începând cu 2025
Sistemul de plată a taxelor judiciare va suferi modificări, începând cu 2025

Sistemul de plată a taxelor judiciare va suferi modificări, începând cu 2025

23 dec. 2024, 10:40,
Redacția BZI în National

Începând din 2025, sistemul de plată a taxelor judiciare de timbru va suferi schimbări semnificative, destinate să îmbunătățească accesul cetățenilor la justiție, mai ales pentru cei care nu sunt familiarizați cu tehnologia digitală.

Camera Deputaților a adoptat o propunere legislativă care prevede introducerea unor ghișee de plată la sediile instanțelor de judecată, unde persoanele care trebuie să plătească taxe judiciare vor putea efectua plata în numerar.

Modificări importante la plata taxelor judiciare: Noi opțiuni pentru 2025

Această măsură are drept scop facilitarea achitării taxei de timbru de către cei care nu au posibilitatea sau nu sunt confortabili cu plățile electronice. Până în prezent, taxa de timbru putea fi plătită doar prin transfer bancar, ceea ce putea fi un obstacol pentru unele persoane, mai ales pentru cei care nu au acces la servicii bancare online sau care nu sunt familiarizați cu procesele digitale. Legea care reglementează această schimbare va intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial.

„Costurile operaţiunilor de transfer al sumelor datorate ca taxă judiciară de timbru revin în sarcina debitorului taxei. Sfârşitul zilei lucrătoare coincide atât pentru instanţe cât şi pentru instituţiile publice/financiar bancare prin care se face transferul. Recomandăm reglementarea unui alt termen care să permită operarea transferurilor”, se arată în motivarea amendamentului”, se stipulează proiectul de lege.

Conform noii reglementări, taxele judiciare de timbru vor putea fi achitate în numerar la ghișeele instanțelor, iar sumele vor fi transferate zilnic către bugetele locale, în conturile destinate acestor taxe. Astfel, persoanele fizice vor putea plăti taxa de timbru direct la sediul instanței, iar sumele colectate vor fi transferate în contul unității administrativ-teritoriale în care aceștia au domiciliul sau reședința.

Președintele Sindicatului Național al Grefei Judiciare, Cătălin Trăistaru, a explicat că această măsură va fi deosebit de utilă pentru persoanele care nu au cunoștințe digitale sau juridice, și care, de multe ori, află în instanță că trebuie să plătească taxe de timbru. De asemenea, Trăistaru a subliniat că în prezent există deja unele instanțe care permit plata taxei de timbru prin oficii poștale, iar extinderea acestei opțiuni ar putea ajuta mult justițiabilii.

În plus față de aceste modificări, un alt proiect legislativ recent adoptat vizează reducerea taxelor judiciare de timbru în anumite cazuri. De exemplu, în cazul partajului propriu-zis sau al cererilor de divorț legate de probleme de sănătate ale unui soț, taxa de timbru va fi redusă cu 50%. Aceste schimbări vor contribui la un acces mai echitabil la justiție și vor ușura povara financiară a cetățenilor în situații delicate.

De asemenea, legislația actuală privind taxele judiciare prevede un sistem diferențiat în funcție de valoarea acțiunilor introduse în instanță, cu procente ce variază între 1% și 8%, în funcție de suma în discuție. Aceste taxe vor rămâne neschimbate, însă noile opțiuni de plată vor face procesul mult mai accesibil pentru un număr mai mare de persoane:

a) până la valoarea de 500 lei – 8%, dar nu mai puţin de 20 lei; b) între 501 lei şi 5.000 lei – 40 lei + 7% pentru ce depăşeşte 500 lei; c) între 5.001 lei şi 25.000 lei – 355 lei + 5% pentru ce depăşeşte 5.000 lei; d) între 25.001 lei şi 50.000 lei – 1.355 lei + 3% pentru ce depăşeşte 25.000 lei; e) între 50.001 lei şi 250.000 lei – 2.105 lei +2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei; f) peste 250.000 lei – 6.105 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`