Prima pagină » Eveniment-Social » Sistemul de gospodărire a apelor Iași igienizează cursul de apă Bahlui în Municipiu – FOTO

Sistemul de gospodărire a apelor Iași igienizează cursul de apă Bahlui în Municipiu – FOTO

16 iun. 2020, 14:57,
Elena Nicoleta BUJOR în Eveniment-Social

Sistemul de gospodărire a apelor Iași igienizează cursul de apă Bahlui în Municipiu. Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași igienizează în această săptămână cursul de apă regularizat Bahlui, pe zona betonată din Municipiul Iași.

Sistemul de gospodărire a apelor Iași igienizează cursul de apă Bahlui în Municipiu

Sistemul de gospodărire a apelor Iași igienizează cursul de apă Bahlui în Municipiu. Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași igienizează în această săptămână cursul de apă regularizat Bahlui, pe zona betonată din Municipiul Iași.

Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad face un apel către cetățeni de a păstra apele curate. Astfel, personalul de la S.G.A. Iași cu ajutorul a două buldoexcavatoare și o autoutilitară curăță cursul de apă Bahlui atât de deșeuri, cât și de material aluvionar depus. Deșeurile rezultate vor fi transportate și depozitate în condiții optime la groapa de gunoi administrată de S.C. Salubris S.A, operatorul de salubritare al Primăriei Municipiului Iași.

„Contractul de regularizare a râului Bahlui în municipiul Iași s-a finalizat în anul 2013, iar valoarea lucrărilor a fost de 38.984.161,26 lei cu TVA. Lucrările realizate fac parte din schema de amenajare care vizează reducerea riscului la inundații în Municipiul Iași. Obiectivul de investiții „Regularizarea râului Bahlui în municipiul Iași” a constat în: decolmatarea și reprofilarea albiei, realizarea unui dig de protecție și a unui zid de apărare, betonarea și stabilizarea albiei și realizarea de parapeți din beton.
Această lucrare face parte din Proiectul European “Lucrări pentru reducerea riscului la inundații în bazinul hidrografic Prut-Bârlad”.

Cetățenii trebuie să conștientizeze faptul că deșeurile aruncate pot afecta atât ecosistemul, cât și sănătatea noastră, iar în cazul depozitării acestora pe malul cursurilor de apă pot provoca inundații. Păstrați apele curate!”, a transmis Andreea Poenaru, purtător de cuvânt A.B.A. Prut-Bârlad.

Cod Galben de inundații emis de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor

Purtătorul de cuvânt al ABA Prut – Bârlad transmite faptul că Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis un cod galben de inundații valabil până mâine, 17 iunie 2020, la ora 20.00. Este vizat râul Prut, sector amonte de acumulare stângă a județului Botoșani, dar și cursul de apă Jijia, bazin superior şi afluenţii bazinului mijlociu şi inferior în judeţele Botoşani şi Iaşi.

„Este în vigoare un cod galben de inundaţii emis de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor valabil până mâine, 17 iunie 2020, la ora 20.00 şi vizează răul Prut, sector amonte de acumulare stângă a judeţului Botoşani şi cursul de apă Jijia, bazin superior şi afluenţii bazinului mijlociu şi inferior în judeţele Botoşani şi Iaşi. Angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Prut – Bârlad prin sistemele de gospodărire a apelor monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut. Au fost informatele OAT-urile limitrofe raului Prut şi folosinţele din aval.

La ora 14.00 comparativ cu ziua de ieri în care cota de inundaţie era ridicată, era 138 cm, astăzi la ora 14.00 la Staţia Hidrometrică Rădăuţi – Prut, cota de inundaţie este de 1 cm şi tendinţa este de scădere. Iar debitul are o valoare de 777 mc/s. Pentru atenunarea în siguranţă a viiturii la acumularea Stanca Costeşti s-au efectuat manevre de evacuare de debite controlate pentru a nu a crea efecte negative în naval.”, potrivit sursei menționate anterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`