Prima pagină » Economic Local » Sistemul antigrindină din Iași a fost oprit. Viticultorii se tem că vor pierde producția de anul acesta
Sistemul antigrindină din Iași a fost oprit. Viticultorii se tem că vor pierde producția de anul acesta

Sistemul antigrindină din Iași a fost oprit. Viticultorii se tem că vor pierde producția de anul acesta

05 sept. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Sistemul antigrindină din Iași a fost oprit din cauza lipsei fondurilor necesare activității. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază.

Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor nu mai funcționează de la 1 septembrie 2024. Programul Național Antigrindină a fost sistat prin adresa nr. 6035/30.08.2024, ca urmare a lipsei alocării de fonduri pentru activitatea celor 99 de puncte de lansarea rachetelor antigrindină din toată țara, 16 din Iași. UCCG Iași asigură cu 16 puncte de lansare protecția culturilor agricole din județele Iași și Vaslui. Fermierii au plantații protejate pe o suprafață de 268.000 de hectare. De asemenea, unitatea din Iași cuprinde grupurile Cotnari, din Iași, și Huși, din Vaslui. Viticultorii din Iași se tem că vor pierde producția dacă va fi grindină, iar sistemul de protecție a culturilor a fost sistat.

„Este o problemă dacă va fi grindină. Noi suntem protejați în fiecare an, dar nu știu ce se va întâmpla anul acesta dacă vremea se va schimba. Noi sperăm că va fi bine, că nu vom pierde munca de atâția ani”, susține Mircea Ilie, un producător mic din zona Cotnari.

Sistemul antigrindină din Iași a fost oprit de la 1 septembrie 2024

La începutul acestui an, a izbucnit un scandal cu privire la Sistemul Național Antigrindină. Unii fermieri nu erau de acord cu lansarea rachetelor antigrindină și susțineau că împrăștie norii, de aceea nu plouă și seceta face ravagii în fermele agricultorilor. Mai mult, deși sezonul de combatere a grindinei trebuia să înceapă pe 15 aprilie 2024, a fost amânat în urma unor negocieri între fermieri și MADR. În cele din urmă, activitatea celor 32 angajați de la Iași a fost sistată.

„De la 1 septembrie s-au oprit toate activitățile. Se pare că nu mai sunt fonduri alocate pentru aceste activități. Noi am primit notificarea și am respectat indicațiile din notificare. Sezonul de combatere a căderilor de grindină se termină la 15 octombrie 2024, în mod normal. Într-adevăr, cei mai afectați sunt viticultorii, pentru că dacă sunt afectați de grindină, producția este distrusă pentru următorii trei ani”, susține Daniel Florea, director de program al operatorului licențiat, al Unității de Combatere a Rachetelor Antigrindină Moldova 1.

Se testează o metodă de combatere a secetei, din Iași

Începând cu anul 2023, a fost testată o nouă metodă prin care se dorește combaterea secetei. Specialistul Daniel Florea spune că probele practice, derulate în „Programul de Stimulare a Precipitațiilor”, din Iași, au avut succes. Astfel, dacă vor fi găsite fondurile necesare, derularea programului ar putea începe în viitorul apropiat. Chiar dacă utilizarea acestei metode de combatere a secetei ar trebui utilizată cât mai rapid, durează câțiva ani modificarea avioanelor ce vor fi utilizate în „Programul de stimulare a precipitațiilor”. Mai mult, specialiștii spun că în următorii ani se vor intensifica fenomenele extreme. Rămâne de văzut dacă sistemul antigrindină din Iași, care a fost oprit de la începutul lunii septembrie, va fi reactivat anul acesta.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 noiembrie 2024
12 noiembrie 2024