Prima pagină » National » Sistemele de siguranță care vor fi obligatorii pe toate mașinile noi. Legea intră în vigoare de la 1 iulie 2024
Sistemele de siguranță care vor fi obligatorii pe toate mașinile noi. Legea intră în vigoare de la 1 iulie 2024

Sistemele de siguranță care vor fi obligatorii pe toate mașinile noi. Legea intră în vigoare de la 1 iulie 2024

19 iun. 2024, 13:00,
BZI.ro, în National

Mulți șoferi vor să afle sistemele care vor fi obligatorii pe toate mașinile noi. Pe lista de sisteme de siguranță obligatorii pentru ca un autovehicul să poată fi omologat și vândut pe teritoriul Uniunii Europene, sunt adăugate noi sisteme pentru sporirea siguranței pasagerilor și a pietonilor. Legea intră în vigoare de la 1 iulie 2024.

Sistemele de siguranță care vor fi obligatorii pe toate mașinile noi

Mașinile noi din UE trebuie să fie dotate de la 1 iulie 2024 cu următoarele sisteme:

  1. Interfață care va permite instalarea dispozitivelor antidemaraj cu etilotest. Acest sistem va permite montarea ulterioară a unui echipament, care va detecta faptul că șoferul a consumat alcool. În această situație mașina nu va mai porni de pe loc.
  2. Sistem de avertizare a neatenției și a stării de oboseală a șoferului. Cu ajutorul unor senzori și/sau camere și prin analizarea comportamentului la volan, sistemul va atenționa șoferul asupra lipsei de atenție sau a oboselii. Acest sistem este deja prezent pe multe autovehicule sub diverse denumiri comerciale.
  3. Sistem de avertizare pentru oprirea de urgență. Acest sistem va porni automat luminile de avarie în cazul unei frânări foarte puternice pentru a atenționa ceilalți partipanți la trafic.
  4. Sistem de avertizare la mersul înapoi. Mașinile vor trebui echipate în mod obligatoriu cu senzori și cameră pentru mersul înapoi.
  5. Sistem avansat de frânare de urgență. Cunoscut deja sub denumirea de Autonomous Emergency Braking și de asemenea prezent pe multe mașini, acest sistem acționează automat frânele atunci când detectează o coliziune iminentă.
  6. Sistem de menținere a benzii. Acest sistem va atenționa șoferul și va corecta în mod automat traiectoria autovehiculului dacă acesta este pe cale să părăsească în mod accidental banda de mers sau partea carosabilă.
  7. Sistem de monitorizare a presiunii în pneuri.

Șoferii trebuie să aibă asta în mașină

,,Cutia neagră” va fi obligatorie pentru toate mașinile. ,,Cutia neagră” va avea rolul de a înregistra datele de la componentele mașinii, astfel încât în cazul unui accident să se afle exact ce s-a întâmplat. Cutiile negre reprezintă mici dispozitive electronice conectate la sistemele de siguranță ale vehiculului. Odată instalate, acestea nu pot fi dezactivate sau oprite în niciun fel. În situația unui accident, acestea se activează automat în momentul declanșării airbag-urilor și a blocării centurilor de siguranță, începând imediat înregistrarea evenimentului.

Dispozitivul numit ,,cutia neagră” este capabil să stocheze o gamă variată de informații, inclusiv viteza vehiculului, rotațiile motorului și unghiul de virare. Înregistrarea datelor este inițiată de senzorii care detectează un accident sau informații relevante privind o potențială coliziune. Cutia neagră va fi montată obligatoriu pe toate mașinile noi înmatriculate începând cu 6 iulie 2024.

O altă lege va intra în vigoare tot în luna iulie 2024. Este vorba despre tehnologia de limitare a vitezei, deja instalată în multe modele moderne de vehicule, va deveni obligatorie pentru toate mașinile noi. Sistemul ISA, cunoscut și sub denumirea de Intelligent Speed Assistance (asistenţă inteligentă a vitezei), emite un semnal care avertizează șoferul atunci când limita de viteză este depășită și, în practică, îl obligă pe șofer să își reducă viteza. Începând din iulie 2024, pentru a preveni accidentele rutiere, UE a decis ca sistemul ISA să fie obligatoriu în toate mașinile noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *